Tenba Solstice 20L review (Dutch)

Buitenkant

De Tenba Solstice 20L is een tas met een modern uiterlijk en vloeiende, ronde lijnen. Het voordeel daarvan is dat de tas er op het eerste oog zeker niet als een cameratas uitziet. De tas is gemaakt van sterk en duurzaam nylon, dat zowel mooi als waterafstotend is. Tenba heeft het, voor het merk kenmerkende, blokjespatroon gebruikt om het materiaal te verfraaien. Dat draagt bij aan het vlotte uiterlijk van de tas. Onderaan de tas zit reflecterende piping verwerkt voor extra zichtbaarheid in het donker.

Tenba Solstice 20L review
De Tenba Solstice 20L heeft een vlot en modern uiterlijk

De voorkant van de tas is grotendeels opgebouwd uit één paneel dat aan de bovenkant open te ritsen is. Hierin is plaats voor losse platte spullen zoals een telefoon, visitekaartjes en er is een vak voor een 10 inch tablet. In de Tenba Solstice 24L is zelfs plaats voor een compacte 13 inch laptop. Doordat de voorkant grotendeels uit één paneel bestaat beschermt dit uitstekend tegen vocht. Dat is extra handig als je de tas neerlegt om de camera vak aan de rugzijde te openen.
Aan de bovenkant van de tas zit een grote klep met een ritssluiting die 270 graden rond de bovenkant loopt. Daardoor creëer je een grote opening naar het bovenste deel van het camera vak. Door de slimme indeling kun je deze ruimte zowel van bovenaf bereiken als vanuit het camera vak. Daardoor kun je deze ruimte prima gebruiken voor persoonlijke spullen, maar ook als extra ruimte voor apparatuur. In de klep zelf zit nog een met mesh afgewerkt vakje met ritssluiting voor kleine accessoires.

Tenba Solstice 20L review
Voorin is plaats voor een tablet en kleine accessoires

Aan beide zijkanten van de tas zitten diepe steekvakken. De vakken zijn uit te breiden in breedte door een kleine klittenbandsluiting aan de onderkant. Daardoor bieden ze normaal gesproken plaats aan een klein flesje drinken, een boekje of een plattegrond, maar als je ze uitbreidt zijn ze ruim genoeg om een stevig reisstatief in te steken. Dit werkt overigens ideaal. Doordat je de poten van het statief in een diep vak steekt worden deze meteen goed op hun plek gehouden en kun je rustig de straps rond het statief vastmaken voor extra stabiliteit. Dat werkt een stuk makkelijker en sneller dan veel traditionele statiefhouders waarbij je het statief helemaal met losse straps vast moet zetten, en waarbij je statief minstens een paar keer omgevallen is voor je het vast hebt kunnen zetten.

Tenba Solstice 20L review
Veel ruimte voor een statief, zelfs een stevig reisstatief zoals deze Benro TravelAngel past er makkelijk in en zit stevig

De rug van de tas biedt ook de toegang tot het camera vak. Dat vind ik om twee redenen een groot voordeel. Door deze plaatsing biedt het vak goede bescherming tegen diefstal. Je kunt namelijk nooit ongemerkt bij de apparatuur komen als je de tas op je rug draagt. Zeker in een drukke stad is dat een groot voordeel. Tweede voordeel van deze indeling is dat je rug-kant van de tas niet vies wordt als je deze op de grond legt om je camera eruit te pakken. Dat is bij een tas met de opening aan de voorkant namelijk wel altijd het geval.

Tenba Solstice 20L review
De rug van de tas draagt bij aan het draagcomfort door het materiaal en de voering

Het rugpand is afgewerkt met een zachte mesh stof die zorgt voor extra luchtcirculatie. Dat helpt om het ‘plak-rug’-syndroom te voorkomen dat je bij veel goedkope rugzakken wel hebt. De mesh stof is voorzien van een zachte voering voor extra comfort. De schouderbanden hebben dezelfde voering en zijn daarmee soepel en comfortabel. Ondanks dat dit een goedkopere tas is heeft Tenba niet bespaard op de ergonomie. Zo zijn is de tas gewoon voorzien van een goed verstelbare buikband en in hoogte verstelbare borstband. De buikband is op deze tas niet te verwijderen zoals bij de luxere Tenba rugzakken wel kan. De borstband biedt een leuk extraatje. De straps hiervoor zijn namelijk voorzien van een elastisch stuk waardoor deze makkelijk meebewegen en nooit te strak zitten maar toch bijdragen aan de stabiliteit van de tas. En om te voorkomen dat het elastische stuk overtrokken kan raken is er een dubbele laag met normale nylon band die de elastiek tegenhoud op zijn maximale punt. Mooi om te zien dat Tenba ook bij de Tenba Solstice haar bekende slimmigheidjes toegepast heeft.
De bodem van de tas is gemaakt van hetzelfde materiaal als de rest van de tas en daarmee prima bestand tegen vocht. Wel heeft Tenba de bodem bij de blauwe versie van de tas in het grijs uitgevoerd. Daarmee is deze minder besmettelijk.

Tenba Solstice 20L review

Voor extreem nat weer is de tas overigens ook nog uitgerust met een regenhoes. Die heb je normaal gesproken niet nodig, want het materiaal zelf is voldoende waterafstotend om de meeste regen buiten te houden. Maar het is een geruststellende gedachte dat de tas ook bij extreme omstandigheden gewoon ingezet kan worden.

>>> Lees verder op pagina 3

<<< Terug naar pagina 1

Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.

Geef een reactie