Tenba DNA 15 Backpack review (Dutch)

Ruimte voor camera apparatuur

Achter het voorvak zit het cameravak. Na het openritsen kun je dit uittrekken als een klapvak. Een geniale oplossing want daardoor kun je van boven in je cameravak kijken en kun je erg goed bij alle spullen die je er in hebt zitten. De insert van het cameravak kun je er ook makkelijk uithalen en in het bovenste vak (onder de rolltop) steken. Dan kun je het onderste vak gebruiken voor persoonlijke spullen. Zoals eerder genoemd kun je de insert ook weglaten en de klep die tussen het bovenste en onderste vak zit wegklappen om er één grote, ruime tas van te maken.

Tenba DNA 15 Backpack review
Het cameravak opent als een klapvak naar voren waardoor je uitstekend bij je spullen kunt komen.

De camera insert wordt zoals gewoonlijk bij Tenba geleverd met veel verschillende dividers waardoor je de insert goed kunt aanpassen aan de camera spullen die je mee wilt nemen. Door de dikke voering van de insert en de dividers wordt je apparatuur uitstekend beschermd tegen stoten en vallen.

In de tas is ruimte voor een stevige DSLR met 2 tot 3 lenzen (waarvan één tot het formaat van een 70-200 f2.8) of een kleinere mirrorless camera met 3 tot 4 lenzen. Heb je nog meer ruimte nodig dan kun je de tas bijvoorbeeld uitbreiden met een handige Tenba BYOB. De BYOB zijn kleine handzame tasjes van Tenba die verkrijgbaar zijn in verschillende maten. Het bovenste vak van de Tenba DNA 15 Backpack is precies de juiste maat voor een originele Tenba BYOB 10 of voor de nieuwe Tenba BYOB 9 DSLR backpack insert. Daarmee verdubbel je de beschikbare ruimte in een handomdraai.

Tenba DNA 15 Backpack review
Als je de tas combineert met een Tenba BYOB zoals de hier getoonde BYOB DSLR Backpack 9 die uitstekend in het bovenste vak past heb je nóg meer ruimte voor camera apparatuur

In het cameravak van de tas past mijn Nikon Df met een Nikon 35mm f1.8 AFS met gemak samen met mijn Nikon 105mm f2.8 AFS Micro. Door slim gebruik te maken van de vele dividers was er ook nog ruimte voor een Nikon 50 mm f1.8 AFS of een vergelijkbare compacte tot gemiddeld grote lens zoals bijvoorbeeld een 24-85 of 24-120 zoom. Als je de tas uitbreidt met bijvoorbeeld een BYOB 9 DSLR backpack is er daarnaast nog ruimte voor een Sony A7 met Sony Zeiss 35mm f2.8 en een 50mm legacy prime lens. Ook een Hähnel Modus RT 600 flitsers en een Hähnel Viper TTL commander paste er makkelijk bij. In de vele kleine vakken van de BYOB kun je nog verschillende accessoires kwijt zoals batterijen, filters en doekjes.

Tenba DNA 15 Backpack review
Een Nikon Df met lens, Nikon 105mm f2.8 AFS Micro links en een compacte lens onder het handvat van de camera aan de rechterkant. Meer dan genoeg ruimte voor een stevige uitrusting.

Als je het boven vak van de Tenba DNA 15 Backpack gebruikt voor persoonlijke spullen is er meer dan voldoende ruimte voor één of twee dunne jassen of proviand voor een wandeltocht.

Tenba DNA 15 Backpack review

Draagcomfort

Zoals je van een goede camerarugzak mag verwachten is het draagcomfort van de Tenba DNA 15 Backpack dik in orde. Aan de achterkant van de tas vind je net als bij de luxere Tenba Shootout tassen een dikke padding die zorgt voor meer comfort. Door het gebruik van luchtdoorlatende mesh en door openingen in het ontwerp kan er altijd lucht tussen de tas en je rug bewegen om te ventileren. De dikke padding zorgt er ook voor dat de tas comfortabel aanvoelt, zelf als je de tas zwaar belast. De schouderbanden van de tas hebben een goede vulling voor extra comfort en zijn zoals bij meer Tenba rugzakken met een smalle band aan de tas gemonteerd. Daardoor bewegen deze makkelijk mee en past de tas zich goed aan je lichaam aan, of je nu een breed of smal postuur hebt. Dat zie je normaal gesproken alleen bij tassen uit het hogere segment, complimenten dus voor Tenba dat ze dit ook in de Tenba DNA 15 Backpack opgenomen hebben.

Tenba DNA 15 Backpack review
Luxe afwerking van de schouderbanden, het rugpand en goed verstelbare borst- en heupbanden maken de Tenba DNA 15 Backpack bijzonder comfortabel in gebruik.

De schouderbanden zijn voorzien van een verstelbare borstband waardoor de schouderbanden ook bij actief gebruik goed op je schouders blijven zitten. De Tenba DNA 15 Backpack is daarnaast voorzien van een stevige heupband die goed verstelbaar is. Als je liever geen heupband gebruikt op je rugzak is deze echter ook makkelijk te verwijderen. Een groot voordeel dat bij eenvoudigere tassen vaak ontbreekt waardoor de heupband altijd in de weg zit als je deze niet gebruikt.

Tenba DNA 15 Backpack review
Deze heupband is eenvoudig te verwijderen als je hem niet wilt gebruiken.

Al met al biedt de Tenba DNA 15 Backpack veel draagcomfort voor een rugzak in deze klasse. Door het toevoegen van enkele details die je normaal alleen tegenkomt in (veel) duurdere tassen draagt deze tas beter dan je wellicht zou verwachten.

<<< Terug naar pagina 1

>>> Lees verder op pagina 3

Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.

Geef een reactie