Laowa 105mm f2 STF Soft Transition Focus lens review (Dutch)

Bouwkwaliteit

Net als de eerdere lenzen van Laowa is er op het gebied van bouwkwaliteit werkelijk niets te klagen. De lens is geheel opgetrokken uit metaal. Het enige nadeel daarvan is dat dit geen lichtgewicht lens is. Hoewel de lens met 750 gram ook niet overdreven zwaar is voor een korte telelens. Op een grotere camera, zoals de hier gebruikte Nikon D800, balanceert de lens prima. Bij een kleine systeemcamera met een extra adapter ertussen kan ik me voorstellen dat de balans niet optimaal is. De lens is uiteraard voorzien van een volledig metalen vatting, dus over de duurzaamheid daarvan hoef je geen zorgen te hebben.

Laowa 105mm F2 STF review
Naast de Nikon AF-S 85mm f1.8 G, de Laowa is duidelijk een maatje groter.

De diafragma ringen draaien soepel en mooi gedempt. De f-stop ring heeft duidelijk voelbare kliks die instellen op de gewenste waarde makkelijker maken. De t-stop ring heeft zoals eerder genoemd geen kliks, maar door een goede demping is die ook prima op gevoel in te stellen en hoef je niet bang te zijn dat de instelling ongewenst veranderd. De focusring van de Laowa 105mm f2 STF lens is breed en voorzien van een geribbelde afwerking. Daardoor is de grip op de focusring prima. De focusring is prettig gedempt en erg soepel, daardoor gaat scherpstellen makkelijk. De lens heeft harde stops aan het einde van het scherpstelbereik, waardoor je na wat oefening op gevoel kunt scherpstellen (in tegenstelling tot sommige lenzen met een focus by wire aansturing, waar de scherpstelpunten elke keer op een andere plaats zitten).

Laowa 105mm F2 STF review
De Laowa is wel een maatje kleiner in doorsnee

Scherpstellen

Scherpstellen van de Laowa 105mm f2 STF lens gebeurt handmatig. Door het APO-element kan een fasedetectie scherpstelsysteem, zoals de meeste DSLR’s gebruiken, überhaupt niet goed gebruikt worden. Scherpstellen van een handmatige lens met een DSLR vergt wel behoorlijk wat oefening. In de moderne optische zoekers van een DSLR zijn namelijk geen hulpmiddelen om het scherpstellen makkelijker te maken, zoals je dat vroeger bij film camera’s vaak wel had. Een fullframe camera zoals mijn Nikon D800 heeft gelukkig wel een grote en heldere zoeker, wat het scherpstellen helpt.

Laowa 105mm F2 STF review
De Laowa beschikt over een brede scherpstel ring

In de Nikon-uitvoering van de Laowa 105mm f2 STF heeft geen elektronische koppeling. Door de diafragma-koppeling zie je de diafragma-instelling wel terug in je EXIF-informatie van je foto’s, daarvoor moet je wel even de gegevens van de lens in je camera invoeren (de brandpuntsafstand en het maximale diafragma). Ook biedt de Nikon camera een focus bevestiging. Daardoor kan je Nikon-camera wel helpen met het scherpstellen. Onder in het beeld van je zoeker zie een bolletje en twee pijltjes, die als een soort rangefinder werken. Als het bolletje brand is het onderwerp onder je focuspunt scherp, brandt één van de pijltjes dan moet je nog even bijstellen. Dat helpt zeker in het begin om beter scherp te stellen. Wil je echter het maximale uit deze lens halen dan is het aan te raden om de live view van je camera te gebruiken, zeker bij toestellen met veel megapixels want dan is een kleine misfocus meteen te zien als je inzoomt op de foto. De Canon versie van de lens heeft overigens wel een elektronische koppeling, die geeft dus een piepje als de focus bevestigd is. Hier is een systeemcamera met een goede EVF echt in het voordeel.

Het scherpstel bereik begint op 90cm en loopt uiteraard tot oneindig. De lens biedt een precieze scherpstelling doordat je de scherpstel ring erg ver kunt draaien. Dat maakt het scherpstellen precies, maar wil ook zeggen dat je bij het draaien van 90 cm naar het einde even aan het draaien bent.

Laowa 105mm F2 STF review
Op 90cm is dit ongeveer de maximale vergroting die de lens biedt.

Vignettering

De Laowa 105mm f2 STF lens geeft bij maximaal geopend diafragma enige vignettering. Voor een portretlens wat mij betreft helemaal geen probleem, sterker: ik voeg vaak een beetje vignettering toe in de nabewerking. Houd je echter niet van vignettering dan is het goed te weten dat deze beperkt is, en dat het effect in Photoshop makkelijk te corrigeren is. Een andere optie is natuurlijk gewoon een beetje diafragmeren, vanaf f2.8 is de vignettering zo goed als weg.

Lees verder op pagina 3 >>>

Terug naar pagina 1 <<<

Laowa 105mm F2 STF review
Vignettering is beperkt, zelfs op F2. De paal in de foto is overigens scheef, dat is geen lens-vervorming!

Lees verder op pagina 3 >>>

Terug naar pagina 1 <<<

Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.
2 Comments

Leave a Reply