Toshiba Q300 Pro review (Dutch)

Toshiba SSD

In deze review bespreek ik de Toshiba Q300 Pro. Toshiba heeft daarnaast ook nog de Q100, en Q300 series die gericht zijn op minder veeleisende gebruikers. De Q300 Pro die ik in deze review bespreek is gericht mensen die de maximale prestaties van hun systeem eisen. Daarmee is de Toshiba Q300 Pro ook een logische keuze voor mensen die foto’s of video’s bewerken met hun PC of laptop. De Toshiba Q300 Pro is beschikbaar in 256, 512 en 1024 GB en concurreert in de markt met de hogergeplaatste modellen van Samsung zoals de Samsung 850 PRO. De Toshiba Q-serie SSD’s zijn voorlopig alleen verkrijgbaar in SATA uitvoering, er is nog geen m2 variant beschikbaar. De Toshiba SSD’s zijn alleen beschikbaar in 2,5 inch uitvoering en slechts 7 mm dik waardoor ze geschikt zijn voor inbouw in zowel zeer dunne laptops en uiteraard ook PC’s.

Het grote verschil tussen de Toshiba Q300 Pro en de goedkopere modellen van Toshiba (en andere fabrikanten) is enerzijds de snelheid en anderzijds de duurzaamheid. De Pro modellen maken namelijk gebruik van NAND geheugen met 2 bits per cel, in tegenstelling tot goedkopere modellen die gebruik maken van geheugen met 3 bits per cel. Het voordeel van 2 bits per cel is dat de opslag sneller is en duurzamer (omdat er minder lees-, en schijfacties uitgevoerd worden op de losse cellen). Het nadeel is dat er ook meer losse cellen nodig zijn om een bepaald volume te behalen, waardoor de kosten van 2 bits per cel NAND geheugen per MB hoger zijn. Dat zie je dan ook terug in de prijs van SSD’s met dit type geheugen die vaak enkele tientjes duurder zijn dan de basismodellen.

Toshiba Q300 Pro review
Voorlopig alleen verkrijgbaar in 2,5 inch met SATA aansluiting, nog geen M2 versies van Toshiba

Welke voordelen heeft dat 2 cels NAND dan in de praktijk? De schrijf en lees snelheden van moderne SATA SSD’s zijn grotendeels beperkt door de SATA verbinding. Schrijven gaat volgens specificatie met 520 MB’s per seconde, en lezen tot wel 550 MB’s per seconde. Het grote verschil voor de gebruiker zit hem daarom vooral in de duurzaamheid die bij een SSD uitgedrukt wordt in TBW, oftwel TeraBytes Written. De TBW geeft een indicatie van de duurzaamheid die je van een SSD kunt verwachten, het getal is bij een grotere SSD ook groter omdat er meer afzonderlijke cellen zijn. Bij een gemiddelde moderne 256 GB SSD zit dat ergens tussen de 40 en 70 TBW, maar de Toshiba Q300 Pro in 256 GB is dat al 160 TBW. Daar maak je het verschil, zeker als intensieve gebruiker. Denk maar aan iemand die video’s bewerkt, bij een stevige film heb je zo enkele tientallen GB’s geladen en weer weggeschreven. Een goedkoperere SSD is daarbij sneller uitgeput. Dus goed kijken naar de TBW’s is een goed idee als je de SSD intensief wilt gebruikt.

Een ander voordeel van de Toshiba Q300 Pro is zijn lage energie verbruik. Dat zal voor een PC gebruiker niets uitmaken, maar zeker voor een laptop-gebruiker is het energie verbruik wel zeker van belang voor een langere accuduur. De Toshiba Q300 Pro in 256 GB variant verbruikt tijdens het lezen en schrijven volgens specificatie 3.3 watt, een redelijk gemiddeld verbruik voor een SSD. De Toshiba Q300 Pro valt wel op door zijn lage stand-by verbruik, volgens specificatie slecht 125 mw. Dat is 2,5 tot 3 keer minder dan vergelijkbare SSD’s. Zeker omdat je SSD veel tijd staat te wachten tot je data gaat lezen en schrijven maakt dat een groot verschil voor de accu van je laptop. Mooi meegenomen!

Lees verder op pagina 3 >>>

Terug naar pagina 1 <<<

Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.

Leave a Reply