Skip to content

Benro FH75 filtersysteem en ND1000 en GND8 filter review (Dutch)

Deze review gaat over het Benro FH75 filtersysteem met bijbehorende filters. Als je nu denkt: ‘Benro, die maakten toch statieven?’, dan klopt dat. Benro maakt inderdaad mooie statieven met een uitstekende prijs / kwaliteitverhouding. Sinds enige tijd maakt Benro echter ook filters, en ook daar streven ze die goede prijs / kwaliteitverhouding na. Benro heeft recent een nieuwe filtersysteem uitgebracht met een filterhouder en vierkante inschuiffilters zoals je die misschien kent van bijvoorbeeld LEE Filters. Toch onderscheidt Benro zich van de concurrentie door in de filterhouder op een slimme manier plaats te maken voor een polarisatiefilter.

Benro FH75 review

 

Het nieuwe filtersysteem van Benro is beschikbaar in 4 uitvoeringen. De FH170, de FH150, FH100 en de hier besproken FH75. Het getal in de naam geeft de maat van de inschuiffilters aan, de hier besproken FH75 maakt gebruik van 75mm vierkante inschuiffilters. In de FH75 kun je een 67mm circulair polarisatiefilter gebruiken, daardoor is deze set geschikt voor lenzen met een filtermaat tot maximaal 67mm. Met stepdown ringen kun je de set gebruikten op alle lenzen met een filtermaat van 37 tot 67mm. De FH75 is daarmee erg geschikt voor systeemcamera’s of APS-C DSLR’s. Voor lenzen met grotere filtermaten kun je uitwijken naar de grotere systemen. Op de site van Benro (www.benro.nl) vind je meer informatie over de andere maten filtersystemen.

De FH75 filterhouder

Zoals gezegd weet Benro zich van de concurrentie te onderscheiden met een slimme filterhouder. De houder zelf bestaat uit een aantal te demonteren onderdelen. Alle onderdelen hebben de hoge kwaliteit zoals je die van Benro mag verwachten. Buiten de houders waar je de filters in schuift zijn alle onderdelen van metaal om goede duurzaamheid te garanderen. De basis van het systeem is een filterhouder om een circulair polarisatiefilter in te draaien. Deze kun je onafhankelijk van andere filters op je lens monteren. De houder voor het polarisatiefilter onderscheidt zich van de concurrentie doordat je deze ook aan de achterkant kunt bedienen. Daardoor kun je het polarisatiefilter gewoon draaien zonder eerst de andere filters uit de houders te halen zoals je dat je bij andere systemen moet doen. Dat werkt handig en snel, zeker als je tussentijds wel eens wisselt tussen in landscape en in portretstand fotograferen. Overigens adviseert Benro (uiteraard) om een Benro polarisatie filter te gebruiken, je kunt echter ook andere filters gebruiken mits deze niet dikker zijn dan 5,1 mm.

Benro FH75 review
Het polarisatiefilter kun je ook vanaf de achterkant bedienen

Wil je aan de slag met de vierkante inschuiffilters dan moet je de FH75 over de houder met het polarisatiefilter monteren. Dat gaat makkelijk. Je schuift de houder over de polarisatiefilter houder en draait deze vast met twee blauw-geanodiseerde duimschroeven. Daarmee zit de houder goed vast, maar kun je hem ook nog makkelijk roteren om de gewenste hoek ten opzichte van je camera / lens te realiseren. De FH75 filterhouder wordt standaard geleverd met twee sleuven voor inschuiffilters. In de doos vind je echter nog een setje met onderdelen om een extra sleuf op de houder te monteren zodat je in totaal zelfs drie vierkante filters tegelijk kun gebruiken. Benro levert daarvoor niet alleen de extra sleuf mee, maar ook een kleine inbussleutel om deze te monteren. De houder zelf is erg licht van gewicht, als je deze zonder filters op je camera hebt zitten voel je amper dat hij gemonteerd is.

Benro FH75 review

De filtersleuven zijn gemaakt van kunststof en hebben flexibele delen die meeveren om te zorgen dat je de filters makkelijk in de houder kunt schuiven. De filters worden goed op hun plaats gehouden, maar je kunt ze tijdens het gebruik toch makkelijk bijstellen. Op de filterhouder zit een rand met foam om lichtlekkage te voorkomen. Doordat de filtersleuven van kunststof zijn hoef je niet bang te zijn dat deze je filters beschadigen.

Benro FH75 review

 

Als accessoire kun je bij de filterhouder ook nog een Benro tasje kopen. Hierin past de filterhouder met twee tot vier losse filters. Het tasje kun je met een klittenbandsluiting aan je cameratas vastmaken.

De FH75 filters

De Benro filters voor het FH-systeem zijn allemaal gemaakt van echt glas. Sommige concurrenten maken gebruik van kunststof (resin) filters. Met de glazen filters moet je iets meer oppassen, als je ze laat vallen kunnen ze namelijk breken. Toch heeft glas ook een aantal grote voordelen. Zo is het van nog betere optische kwaliteit (het is niet voor niets dat voor lenzen ook nog veel gebruik gemaakt wordt van echt glas). Daarnaast is het glas dat Benro gebruikt veel minder krasgevoelig dan resin.

Benro FH75 review

 

De filters voor de FH systemen vallen in de Master-serie van Benro. Dat is het beste wat Benro op filtergebied te bieden heeft.

Benro maakt gebruik van glas van de Duitse glasspecialist Schott (Schott B270 HD-optisch glas), waardoor de optische kwaliteit uitstekend is. Bovendien zijn de Master-filters voorzien van een ULCA-coating, wat staat voor Ultra Low Chromatic Aberation. Deze coating voorkomt chromatische aberraties en schitteringen. De buitenste coating laag van de filters is een WMC-coating die beschermt tegen water, vuil en vet waardoor het filter makkelijker schoon te maken is als er troep op komt. In onderstaande video zie je het verschil tussen de Benro WMC-coating en een niet gecoat UV-filter.

In de FH75 serie kun twee ND filters krijgen (ND16: 4 stops en de ND1000: 10 stops) en één soft gradueel ND filter (GND8 Soft: 3 stops). In de FH 100 en FH150 serie zijn er meer ND filters te krijgen (ND4, 8, 16 en 1000) en meer soorten gradueel ND filters zoals Soft, Hard en omgekeerd. In deze review bespreek ik alleen de ND1000 en de GND8 Soft voor de FH75. Bij alle testen heb ik daarnaast gebruik gemaakt van het circulair polarisatiefilter CPL HD Slim 67.

De inschuiffilters worden trouwens geleverd in een bijzonder goed ontworpen en compact doosje. Door het compacte ontwerp passen de doosjes makkelijk in je tas en hoef je je geen zorgen te maken over je filters.

Benro ND1000 WMC

De ND1000 is een 75x75mm glazen filter dat 10 stops licht filtert. Daardoor kun je met veel langere sluitertijden fotograferen bij daglicht. ND filters met minder stops worden soms gebruikt bij lichtsterke lenzen om bij veel licht toch met een geopend diafragma te fotograferen. Een 10-stops filter wordt vaak gebruikt voor landschapsfotografie. Om je een idee te geven. Een daglichtopname op een bewolkte dag met ISO 100 en f11 heeft met de ND1000 ongeveer 30 seconden belichting nodig. Daar kun je mooie effecten mee realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het ‘zacht’ maken van stromend water, of voorbijtrekkende wolken uitsmeren tot een egale deken.

Stream Silvereffex

Een groot nadeel van ND filters is dat ze vaak een lelijke kleurzweem over de foto leggen. Bij sommige filters is die kleurzweem ook niet egaal over de hele afbeelding, of krijg je last van vignettering. Dat is moeilijk te corrigeren in postprocessing. De Benro ND1000 verandert de kleur van je foto vrijwel niet. In onderstaande voorbeeldafbeelding kun je zien dat het verschil tussen met en zonder filter fotograferen minimaal is. Het filter maakt de kleur een fractie warmer, maar dat effect is maar zeer beperkt. Vignettering heb ik in combinatie met mijn Sony FE 28-70 3.5-5.6 lens niet kunnen vaststellen. Let op, alle voorbeeldfoto’s zijn één op één van RAW naar JPEG geconverteerd zonder bewerking.

Benro GND8 Soft WMC

Het GND8 Soft gradueel filter van Benro is langwerpig van vorm zodat je deze in de houder kunt schuiven om het gewenste effect te realiseren. Met maximaal 3 stops filtering is dit filter zeer geschikt voor landschapsfotografie om de balans tussen heldere luchten en donkere landschappen aan te passen. In de filterhouder wordt het filter goed op zijn plaats gehouden, maar toch kun je het filter goed verstellen.

Ook bij het gradueel filter valt op dat er bijna geen kleurzweem te bekennen is in de foto’s. Dat is bij een gradueel ND filter nog belangrijker dan bij een full ND, omdat kleurverschillen binnen een foto nog lastiger te corrigeren zijn in postprocessing. Ook hier is er gelukkig geen vignettering te zien in de foto.

 

 

Conclusie

Benro biedt met het nieuwe FH75 filtersysteem een erg interessant alternatief voor de gevestigde orde zoals LEE. Prijstechnisch is het Benro systeem iets goedkoper, maar kwalitatief doet het er niets voor onder en gaat het op sommige punten LEE zelfs voorbij. De Benro filters hebben vrijwel geen last van kleurzweem. De filters zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardig en kras vast glas en de houders zijn gemaakt van degelijke materialen. Door het slimme ontwerp van de houder kun je het circulair polarisatiefilter ook gewoon bedienen als je de inschuiffilters in gebruik hebt. Dat is een enorm pluspunt voor het Benro systeem.  Combineer dat met de hoge kwaliteit en de goede prijs / kwaliteitsverhouding en je hebt aan het nieuwe Benro systeem een geweldig filtersysteem.

Klik hier om de Benro FH75 filterhouder, ND1000, ND16 en GND8 Soft-filter te kopen bij CamerNu.nl (affiliate link).

Benro FH75 review

3 thoughts on “Benro FH75 filtersysteem en ND1000 en GND8 filter review (Dutch)”

 1. Rick,

  heb je toevallig de Benro 75 geprobeerd met een ander polarisatie filter dan de Benro.
  Ik zou de FH75 willen gebruiken in combinatie met een 67mm B+W xs-pro cpl filter.
  Die schijnt 4mm dik te zijn, dus dat moet passen, maar ik zie ook dat de front-thread van de 67 mm cpl maar liefst 72mm is. Hij loopt dus best wel uit.

  Veel vragen. Ik zou even naar cameranu moeten rijden om het te proberen maar ik woon in noord-holland…

  Danny

  1. Hoi Danny,

   Bedankt voor je reactie! Ik heb het Benro FH75 zelf alleen met het Benro 67mm polarisatiefilter gebruikt. Die past uiteraard prima, en ik heb de set weer ingeleverd bij Fotovideoretail dus ik kan het ook niet voor je proberen. Als ik zo kijk lijken de B+W filters inderdaad aan de voorkant een stukje breder dan die van Benro. De Benro filters hebben maar een minimale rand, en ik kan me herinneren dat er aan de voorkant rondom het filter maar weinig ruimte was (zelfs zo weinig dat het behoorlijk wat moeite kostte om het polarisatie filter weer uit de houder te draaien). Ook met het originele Benro filter er in… Dus ik kan je niet met zekerheid zeggen dat een B+W niet past, maar het zou me niet verbazen als het erg krap is of zelfs helemaal niet past. Misschien voor de zekerheid toch maar een tripje naar Urk plannen?

   Rick

Leave a Reply