Skip to content

MagMod (MagSphere,- Bounce & -Grid) review (Dutch)

Click here for the English version of this review.

Het MagMod systeem is ongeveer twee jaar geleden geïntroduceerd na een succesvolle Kickstarter campagne. Het MagMod systeem is een reeks van Speedlight modifiers om de output van je flitser te beïnvloeden (die past om zo ongeveer elke reportageflitser die op dit moment beschikbaar is). Volgens MagMod is het hun systeem het meest sexy modifier systeem verkrijgbaar. Nou, dat sexy deel weet ik zo net nog niet, maar het is zeker een slim en veelzijdig systeem. In deze review vertel ik je meer over de MagMod 2 Basic kit, de MagSphere en de MagBouce. Ik heb de 2e versie van het MagMod systeem ontvangen, waarbij de bevestiging van de magneten verbeterd is ten opzichte van het originele versie.

MagMod review

Buiten de producten die ik in deze review bespreek heeft MagMod ook nog extra sets Gels (andere kleuren) en de MagSnoot, waarmee je je mogelijkheden verder kunt uitbreiden.

De MagMod Basic Kit

De Basic Kit bestaat uit de ‘sok’ met magneten die je aan je flitser monteert die MagGrip genoemd wordt, de MagGrid 2, de MagGel 2 en een radio transmitter band.

De MagGrip is een rubberen band die je over de kop van de flitser schuift. De MagGrip 2 moet geschikt zijn voor zo ongeveer elke reportage flitser op de markt. Ik heb de MagGrip gebruik in combinatie met mijn kleine Nissin i40. Ik was enigszins bezorgd of de kop van de Nissin niet te klein zou zijn voor het systeem, maar het past perfect. Ondanks de kleine kop van de i40 zit de band mooi strak, dus als je een grotere flitser hebt zal de MagGrip zeker degelijk vast zitten.

Als je de MagGrip gemonteerd hebt wordt je flitser er wel wat breder van omdat de magneten in de zijkant van de MagGrip zitten. De magneten die MagMod gebruikt zijn erg sterk, ze noemen ze zelf ‘Freakishly Strong’ in mooi Engels. Het is dus aan te bevelen de MagMod’s uit de buurt te houden van zaken die kwetsbaar zijn voor magneten zoals bankpasjes en creditcards.  Ondanks de sterke mageneten die MagMod gebruikt is de MagGrip niet erg zwaar, dus je hebt er weinig last van als hij op je flitser zit.

MagMod review

De MagGrid 2 gebruik je om het licht van de flitser te focussen in een smalle bundel. Het is een kleine en lichte accessoire, en hij is vrijwel onverwoestbaar. De MagGrid is compleet van flexibel rubber.  De MagGrid monteren is super eenvoudig, je houdt de MagGrid gewoon voor de MagGrip en laat de magneten hun werk doen. De Magneten bieden precies de juiste hoeveelheid weerstand, waardoor de MagGrid niet per ongeluk van de MagGrip kan vallen maar je hem er wel makkelijk vanaf kunt halen. De MagGrid biedt je een lichtbundel van ongeveer 40 graden breed. Het is mogelijk om een tweede MagGrid toe te voegen, daardoor houd je een bundel over van 20 graden breed. Daarmee biedt de MagGrid je veel creatieve mogelijkheden. Zoals je ziet buigt de MagGrid een beetje door vanwege de smallere kop van de Nissin i40, maar dat heeft geen negatief effect op de functionaliteit.

MagMod review

De MagGel 2 kit bestaat uit de MagGel houder en een set van 8 verschillende ‘Gels’. In de set vind je een Full CTO, ½ CTO, ¼ CTO, ½ Blue, ½ Plusgreen, Opal Frost diffusion en een 8x ND. De ‘Gels’ zijn gemaakt van harde kunststof (poly carbonaat?), dat erg duurzaam aanvoelt. Je kunt meerdere kleurgels tegelijk in de houder schuiven. Uiteraard kun je de MagGel ook combineren met andere accessoires uit de MagMod lijn zoals de MagGrid samen met de MagGel.

MagMod review

De Basic Kit wordt ook geleverd met een transmitter band, wat feitelijk een 8-vormige elastiek is die je kunt gebruiken om een transmitter aan je flitser te monteren.

De MagMod Basic Kit kost ongeveer 80 euro, en wordt geleverd met een opbergzakje.

De MagSphere

De MagSphere is een omnidirectionele flitser diffuser. Het is een alternatief voor de omnibounce-stijl diffusers die de meeste fotografen wel in hun tas hebben zitten. De MagSphere heeft echter wel een aantal voordelen ten opzichte van die eenvoudigere diffusers. Ten eerste heeft de MagSphere een veel groter oppervlak, waardoor het licht veel zachter en egaler wordt. Doordat de MagSphere gemaakt is van dun materiaal is deze ook veel efficiënter, omdat er minder licht verloren gaat en daardoor gebruik je minder stroom. Dat spaart batterijen en voorkomt dat je flitser snel oververhit raakt.

MagMod review

De MagSphere geeft hetzelfde effect als het gebruiken van een ‘bare bulb’ flitser. Daardoor krijg je een zeer egaal verspreid licht, en krijg je bij een portret een mooiere reflectie in de ogen van je model. Door het grote formaat van de MagSphere ziet het er een beetje vreemd uit als je deze op je flitser monteert, zeker als je een kleine flitser hebt. Gelukkig weegt de MagSphere niet al te veel en zit het meeste gewicht dicht bij je flitser, daardoor heb je er vrij weinig last van. Door het zachte silicone materiaal waar de MagSphere van gemaakt is kun je deze makkelijk opvouwen waardoor je deze makkelijk weg kunt stoppen in je fototas.

De MagSphere beschikt ook over een slot waar je de gels van de MagGel kit in kunt steken, daardoor hoef je de MagSphere niet te combineren met de MagGel houder om het licht bij te kleuren.

De MagSphere kost ongeveer 50 euro, en wordt ook geleverd met een opbergzakje.

In onderstaande foto kun je zien wat de MagSphere voor een belichting mogelijk maakt. Zoals je ziet is het licht erg egaal en zacht en krijg je een mooie reflectie in de ogen.

MagMod review

De MagBounce

De MagBounce is de grootste accessoire uit de MagMod lijn. Hij is bedoeld als grote bounce-kaart, en vergroot het oppervlak van je flitser tot wel 300%. Door het grote oppervlak van de MagBounce werkt hij ook als een kleine softbox, waardoor je ook een betere reflectie krijgt in de ogen van je onderwerp bij een portret.

MagMod review

De MagBounce is ook gemaakt van een bijzonder zacht silicone materiaal. Je kunt hem opvouwen, fijnknijpen of proberen te verkreukelen, maar hij springt vanzelf weer in zijn oude vorm. Daardoor kun je ook deze grote accessoire makkelijk opvouwen en opbergen. De MagBounce heeft vier magneten in de bodem, waardoor je deze in 4 verschillende richtingen op je MagGrip kunt monteren. Ik vind het effect het mooist als je de MagBounce achterstevoren op je flitser monteert (met de opening aan de achterkant) waarbij je het licht via het plafond en de muren achter je laat reflecteren, maar je ook het grote oppervlak van de MagBounce gebruikt om je onderwerp bij te lichten.

MagMod review
De kleine Nissin i40 heeft het soms wat zwaar met de grote MagBounce

Mijn kleine i40 heeft het wel zwaar met de grote en zware MagBounce. Hij was net in staat om de ingestelde stand vast te houden, maar bij veel rondlopen of bewegen wilde hij wel eens door de blokkeringen vallen. Daardoor valt de flitser weer terug in de horizontale positie. Met de MagBounce gemonteerd op de flitser voelt het geheel enigszins uit balans op de kleine Sony A7 met de compacte Nissin i40. Het is niet zo dat de combinatie onbruikbaar is, maar ik denk dat het prettiger werkt met een grotere flitser en camera.

De MagBounce kost ook 50 euro, en ook deze wordt weer geleverd met een mooi opbergtasje.

Op de volgende foto zie je het effect dat je met de MagBounce kunt realiseren. Zoals je ziet is het licht mooi egaal, maar krijg je iets meer licht op het onderwerp vergeleken met de MagSphere. Bij de MagSphere wordt het licht iets meer over de gehele scene verdeeld.

MagMod review

Conclusie

Met het MagMod systeem kun je de mogelijkheden van je reportage flitser behoorlijk uitbreiden. De enige beperking is je eigen creativiteit, want je kunt de accessoires ook combineren om verschillende effecten te realiseren. Speel met de verschillende Gels, gebruik de MagGrid of combineer de Gels met de MagSphere. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

Het montagesysteem met de magneten is erg handig in het dagelijkse gebruik. Zeker als je het vergelijkt met andere flitsaccessoires die je op je flitser monteert met klittenband-strips. Daarbij moet je ook strips op je flitser plakken, maar bij de MagMod hoef je je flitser niet te beschadigen met lelijke tape. Combineer dat met de mooie materialen waarvan de MagMod accessoires gemaakt zijn, het mooie montagesysteem en de mogelijkheid om de materialen erg klein op te vouwen en je hebt een uitstekende aanvulling voor je reportage flitser.

Het systeem werkt met ongeveer elke reportage flitser, maar de grote MagBounce is een beetje te groot en zwaar voor mijn kleine i40. Een probleem dat je met een grotere flitser waarschijnlijk niet zult hebben. Het enige andere nadeel dat ik kan bedenken is de prijs. De Basic kit is niet goedkoop, en als je de MagSphere en MagBounce wilt toevoegen stijgt het bedrag rap. Daarmee is het geen set voor een beginner, maar een meer ervaren amateur of een professional zal veel plezier kunnen beleven aan de MagMod set en zal waarschijnlijk vinden dat de set zijn geld meer dan waard is.

In Nederland koop je de MagMod accessoires bij mijn favoriete fotowinkel, CameraNu.nl. Klik hier om naar de MagMod-pagina van CameraNU te gaan (affiliate link).

2 thoughts on “MagMod (MagSphere,- Bounce & -Grid) review (Dutch)”

  1. Pingback: MagMod flash modifiers review | Ricks Reviews

  2. Pingback: MagMod flash modifiers review - Ricks Reviews

Leave a Reply