Skip to content

Sunwayfoto MFR-150 Macro Rail review (Dutch)

In de tas van ongeveer elke macro fotograaf vind je naast een macrolens in bijna alle gevallen ook een macro rail of focussing rail. En een macro rail is misschien niet de meest spannende of meest sexy accessoire voor fotografie, maar voor macro is een macro rail wel bijna onmisbaar. Als je een macro rail wilt gaan aanschaffen kun je natuurlijk gaan voor het go-to merk van bekende fotografen: Really Right Stuff. Maar een macro rail van RRS kost zo maar meer dan 400 euro. Gelukkig beidt Sunwayfoto een mooi alternatief dat, naar eigen zeggen, kwalitatief weinig onder doet voor de extreem dure RRS. In deze review ga ik de Sunwayfoto MFR-150 Macro Focussing Rail  nader bekijken. De Sunwayfoto MFR-150 kost met 150 euro ongeveer 1/3e van de RRS.

Sunwayfoto MFR-150 review
Sunwayfoto MFR-150 met Nikon D800 + Nikon AF-S 105mm f2.8 Micro

Sunwayfoto Foto MFR-150

De Sunwayfoto MFR-150 is beschikbaar in twee uitvoeringen, de hier geteste MFR-150 en ook nog als MFR-150S. Het verschil tussen de twee is klein, de MFR-150 beschikt over een arca-swiss compatible quick-release clamp die vastgezet wordt met een hendel. De MFR-150S heeft een vergelijkbare arca-swiss compatible clamp die geblokkeerd wordt met een schroefknop. Wat het beste werkt voor jou is afhankelijk van je voorkeur. De Sunwayfoto MFR-150 is in ieder geval snel en makkelijk vast en los te zetten. Dat maak het monteren en demonteren van je toestel snel, maar maakt ook dat je een groter risico hebt dat je de klem onbedoeld los stoot. Gelukkig is de weerstand van de klem meer dan voldoende om een zeker gevoel te geven. Als je meer waarde hecht aan veiligheid dan aan snelheid dan is de Sunwayfoto MFR-150S een goed alternatief.

Sunwayfoto MFR-150 review
De MFR-150 beschikt over een hendel om de clamp te blokkeren

Rail

De Sunwayfoto MFR-150 bestaat uit een 160 mm lange basisplaat die over de gehele breedte een arca-swiss compatible profiel heeft. Daarmee kun je de basisplaat makkelijk en snel op een statief met een arca-swiss compatible statiefkop monteren. Aan de onderkant van de basisplaat vind je ook nog twee standaard statief-schroefgaten waarmee je de plaat op je statief kunt schroeven.

Sunwayfoto MFR-150 review

Aan beide zijkanten van de basisplaats is een duidelijke, witte schaalverdeling waarmee je makkelijk de verstelling kunt bekijken. Aan beiden uiteinden van de basis plaat zitten twee knoppen waarmee je de macro rail kunt verstellen. Eén knop is voorzien van een klein hendeltje om het verdraaien makkelijker te maken. De andere knop is standaard rond, maar wel voorzien van een geribbeld profiel voor goede grip. De Sunwayfoto MFR-150 maakt gebruik van een lange as met een wormwiel om een precieze en soepele verstelling te realiseren. De verstelling is bijzonder soepel, maar het mooie van de MFR-150 is dat je de weerstand van de verstelling ook nog bij kunt stellen met twee kleine schroefjes aan het einde van de basisplaat. De benodigde inbus-schroevendraaier wordt overigens netjes bijgeleverd in het doosje van de rail.

Sunwayfoto MFR-150 review
Met de kleine schroefjes achter de draaiknop stel je de weerstand van de rail bij

Alle onderdelen van de Sunwayfoto MFR-150 zijn gemaakt van metaal, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van de macro rail. De rail is gemaakt van de 6061 aluminium legering met magnesium en silicium. Dat is licht van gewicht (de hele rail weegt slecht 273 gram), duurzaam en stabiel. Het aluminium is geanodiseerd, en daarmee goed bestand tegen intensief gebruik.

Sunwayfoto MFR-150 review

Kop

De Sunwayfoto MFR-150 heeft een compacte, stabiele kop. De kop is aan één kant voorzien van een klein wijzertje dat over de schaalverdeling loopt om deze makkelijker leesbaar te maken. Zoals eerder gezegd wordt de arca-swiss compatible montageplaat bij de MFR-150 vastgezet met een grote, makkelijk vast te pakken klem.

Sunwayfoto MFR-150 review

Ook de klem is met een kleine schroef bij te stellen om te zorgen dat je camera stabiel vastgezet kan worden in de MFR-150. De kop is ook voorzien van een schaalverdeling om je te ondersteunen bij het vastzetten de snelkoppelingsplaat van je camera. Aan de zijkant van de kop zit een blokkerknop waarmee de kop vastgezet kan worden om te voorkomen dat je deze onbedoeld verschuift.

Sunwayfoto MFR-150 review
Met een kleine wijzer is de schaalverdeling makkelijk af te lezen, handig bij precieze klusjes

Gebruik

Een macro rail is een bijzonder handig hulpmiddel voor macro fotografie. Je kunt de rail gebruiken om bijzonder precies scherp te stellen, wat noodzakelijk kan zijn vanwege de bijzonder kleine scherptediepte bij macro fotografie. Het verstellen van de macro rail gaat met veel meer precisie dan wanneer je de scherpstelling van je lens gebruikt, zelfs bij een zeer goede macro lens zoals je hier gebruikte Nikon AF-S 105mm Micro VR lens is het verstellen veel minder exact dan bij een Macro rail. Met één volledige draai van de stelknop schuift de rail slechts 1.25 mm voor- of achteruit. Dergelijke precisie is erg plezierig en maakt macrofotografie een stuk makkelijker.

Sunwayfoto MFR-150 review
De rail heeft aan twee kanten een stelknop.

De MFR-150 blijft ook onder zware belasting soepel lopen. Ik heb de MFR-150 gebruikt in combinatie met mijn Nikon D800 met een Nikon AF-S 105mm Micro VR G lens, een combinatie met een stevig gewicht. Dat is geen enkel probleem voor de MFR-150, de verstelling blijft net zo soepel lopen en er is geen enkele sprake van instabiliteit.

Sunwayfoto MFR-150 review

De Sunwayfoto MFR-150 kan slechts in één richting versteld worden. Dat is overigens bij zijn grote concurrent van RRS ook het geval. Als je verstelling in beide richtingen nodig hebt kun je twee MFR-150’s combineren. Als je dat doet ben je nog altijd goedkoper uit dan wanneer je één RRS rail koopt!

Focus Stacking

Waar een macro rail als de MFR-150 pas echt tot zijn recht komt is bij focus stacking. Focus stacking is een techniek waarbij je je lens scherpstelt en daarna meerdere foto’s na elkaar maakt om een grotere scherptediepte te realiseren. Je beweegt je camera / lens tussen de afzonderlijke foto’s steeds dichter naar het onderwerp toe zonder aan de scherpstelling van de lens te komen. Daarna combineer je de afzonderlijke foto’s in een programma zoals Photoshop tot één afbeelding met grotere scherptediepte. Zonder goede macro rail is deze techniek veel lastiger, of misschien wel helemaal niet toe te passen.

Hieronder vind je een voorbeeld van een foto waarbij gebruik gemaakt is van Focus Stacking. Vanwege het seizoen waren er weinig insecten of mooie bloemen te vinden die model wilden staan. Daarom heb ik maar gebruik gemaakt van een kleine modelauto van ongeveer 10 cm lang. Links zie je de een enkele foto, gemaakt op f14. Zoals je ziet is alleen de neus van de auto enigszins in focus. Rechts zie je het resultaat van een gestackte foto, opgebouwd uit ongeveer 15 afzonderlijke foto’s, gemaakt met behulp van de Sunwayfoto MFR-150.

Conclusie

De Sunwayfoto MFR-150 is een zeer degelijke macro rail, gemaakt van duurzaam materiaal. Daarmee moet de MFR-150 uitstekend bestand zijn tegen jaren lang intensief gebruik. Sunwayfoto zegt dat de MFR-150 kwalitatief minstens net zo goed is als de dure alternatieven. Omdat ik ze niet naast elkaar heb kunnen gebruiken kan ik dat niet bevestigen, maar kwalitatief heeft de Sunwayfoto MFR-150 geen enkele steek laten vallen. DE MFR-150 is mooi afgewerkt, werkt uitstekend en voelt bijzonder degelijk aan. Ik zou niet weten wat een duurder alternatief hier nog aan toe kan voegen. Ik zie daarom ook geen enkele reden om 3 (!) keer zo veel uit te geven aan een macro rail van bijvoorbeeld Really Right Stuff. De Sunwayfoto MFR-150 is een goed betaalbaar alternatief dat zowel geschikt is voor gevorderde amateurs als veeleisende professionals.

Geïnteresseerd? Koop de Sunwayfoto MFR-150 dan bij mijn favoriete Nederlandse fotografiewinkel: CameraNU.nl via deze affiliate link: Sunway MFR-150 bij CameraNu.nl

Sunwayfoto MFR-150 review

2 thoughts on “Sunwayfoto MFR-150 Macro Rail review (Dutch)”

  1. Pingback: Sunwayfoto MFR-150 macro rail review - Ricks Reviews

  2. Pingback: Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfoto FL-120 LED fotolampjes - Ricks Reviews

Leave a Reply