Skip to content

Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfoto FL-120 LED fotolampjes

Voor een beetje extra licht voor je foto of video kun je tegenwoordig kiezen uit een breed scala aan foto- en videolampjes gebaseerd op LED techniek. LED lampjes hebben een grote licht opbrengst, zijn stootvast, verbruiken relatief weinig energie en zijn compact. LED lampjes voor foto- en video gebruik zijn er in vele verschillende maten en soorten van goedkoop tot heel duur.

Sunwayfoto FL96 Sunwayfoto FL120 review
Sunwayfoto FL-96 (links) en Sunwayfoto FL-120

Sunwayfoto

Een nieuwe speler op de markt voor LED lampjes is Sunwayfoto. Maar Sunwayfoto ken je misschien al van hun kwalitatief hoogwaardige balhoofden, L-plates en marco rails (https://ricksreviews.org/blog/2015/01/09/sunwayfoto-mfr-150-review-dutch/). Misschien vind je het dan een vreemde zet dat Sunwayfoto zich nu ook waagt aan LED lampen, maar daar zit meer logica in dan op het eerste oog lijkt. Hetzelfde concern is in Azië namelijk een bekende speler op de markt voor LED zaklampen onder de naam Sunwayman. Die lampen staan bekend om hun hoge lichtopbrengst en degelijke aluminium behuizingen, dus Sunwayfoto bouwt verder op bewezen ervaring en kwaliteit van Sunwayman. Best slim van ze! In deze review kijk ik of Sunwayfoto die kenmerken ook heeft weten toe te passen op hun LED lampjes voor foto en video gebruik.

Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfoto FL-120

In deze review gebruik ik twee verschillende modellen van Sunwayfoto. De Sunwayfoto FL-96 is al enige tijd op de markt en is in Nederland te krijgen voor ongeveer 85 euro. Het lampje beschikt over 96 afzonderlijke LED’s en heeft een maximale lichtopbrengst van 600 lumen. Om dat in perspectief te plaatsen: dat is net zo veel licht als een reguliere 60 watt gloeilamp. De FL-96 beschikt over een ingebouwde 2800 mAh accu waarmee de lamp op 5% vermogen zo’n 17 uur kan blijven branden, op 100% houdt hij het toch nog altijd ongeveer één uur uit. Met een afmeting van slechts 11,6 x 6,7 cm en slechts 1 centimeter dik past het lampje in elke broekzak of fototas. De lichttemperatuur laat zich instellen tussen 3000 en 5500k, waarmee je wisselt van warmwit tot koud wit.

Sunwayfoto FL96 Sunwayfoto FL120 review
De lampjes zijn erg compact, zelfs nog een maatje kleiner dan mijn smartphone (Sony Xperia XZ2)

Het tweede model in deze test is de Sunwayfoto FL-120. Deze is grotendeels gelijk aan de FL-96 maar beschikt over 120 LED’s en heeft een iets hogere lichtopbrengst van 720 lumen. Beide lampen hebben een CRI Ra waarde van meer dan 96. Dat geeft aan dat de kleurreproductie onder de lampen bijzonder natuurgetrouw is. Daarmee zijn de lampjes bijzonder geschikt voor foto- en video gebruik. De FL-120 heeft een 4000 mAh accu waarmee hij tot 20 uur licht geeft op 5%. Leuke extra is dat je de FL-120 ook kun gebruiken als powerbank om je camera of je smartphone mee bij te laden. De FL-120 is een beetje groter met 14,4 x 7,1 cm iets groter dan de FL-96 maar net zo dun. Ook de Fl-120 is in te stellen van 3000 tot 5500k.

Sunwayfoto FL96 Sunwayfoto FL120 review
Met een dikte van ongeveer 1 cm zijn ze ongeveer net zo dik als een smartphone en passen ze makkelijk in elke tas

Behuizing

Beide Sunwayfoto FL lampjes zijn gemaakt van mooi en super degelijk aluminium met een matte grijze coating. Het achterpaneel zit vast met een aantal kleine inbus schroefjes. Door het stevige frame zijn de lampjes bijzonder degelijk en torderen ze niet. Een groot voordeel van de Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfoto FL-120 is dat de LEDs aan de voorkant beschermd worden door een melkglas-achtige plaat kunststof. Die zorgt er enerzijds voor dat het licht mooi egaal verdeeld wordt en zorgt dat de losse LED’s niet beschadigd kunnen raken. Dat is een groot verschil met veel andere LED paneel lampjes waarbij de LED’s open en bloot liggen en dus beschadigd kunnen raken. Die moet je altijd goed beschermen tijdens het transport, dat is bij de Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfot FL-120 niet nodig.

Sunwayfoto FL96 Sunwayfoto FL120 review
De LED’s zitten goed beschermd onder de melkglas plaat

Een mooie aanvulling op de Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfoto FL-120 is dat er een klein OLED scherm achterop de lampjes zit. Op het schermpje kun je een aantal handige dingen aflezen. Zo geeft het scherm aan hoe ‘hard’ het lampje staat (in %), wat de ingestelde kleur temperatuur is, hoe vol de accu nog is en, mijn favoriete aanduiding, een inschatting van het resterende aantal minuten accuduur. Deze aanduiding past zich realtime aan wanneer je de helderheid aanpast. Het OLED schermpje is super helder en zelfs in fel licht goed af te lezen.

Sunwayfoto FL96 Sunwayfoto FL120 review
Achterop zie je het OLED scherm met alle belangrijke informatie

Beide lampjes beschikken over een standaard statiefschroef aan de onderkant waarmee je ze op een statiefje kunt monteren (bij de Sunwayfoto FL-120 zelfs twee, één voor horizontaal en één voor verticaal monteren).

Bediening

De bediening van de Sunway FL-96 en Sunwayfoto FL-120 is super simpel. Er is één knop om de lamp aan en uit te zetten. Bij de FL-96 bedien je de helderheid en kleurtemperatuur met een druk-tuimel schakelaar, door op de schakelaar te drukken schakel je tussen het instellen van de kleurtemperatuur en helderheid. Bij de FL-120 stel je de helderheid en kleurtemperatuur in met een + en – knopje en schakel je tussen de instellingen door kort op de aan / uit knop te drukken. Op het schermpje zie je wat je instelt.

Sunwayfoto FL96 Sunwayfoto FL120 review
De Sunwayfoto FL-120 kan met zijn 4000 mAh accu ook als powerbank gebruikt worden

Gebruik

In het gebruik zijn de Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfoto FL-120 ideale lampjes. Door het kleine formaat gooi je de lampjes makkelijk in een tas en heb je ze altijd bij de hand. De accu’s ontladen uiteraard bijna niet vanzelf, zoals je mag verwachten van een moderne accu, waardoor ze altijd gebruiksklaar zijn. Doordat de lampjes een groot paneel met verschillende losse LEDjes hebben geven de lampjes een bijzonder egale belichting van je onderwerp. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld een Lumecube die gebruikmaakt van één enkele zeer krachtige lichtbron. Opvallend genoeg zie je het verschil van deze lampjes met hun hoge CRI waarde met bijvoorbeeld een regulier LED lampje, de kleuren zijn veel verzadigder.

Op bovenstaande vergelijking zie je links een foto van de Sunwayfoto FL-96 die belicht is met de Sunwayfoto FL-120. De rechter foto is belicht met een 60 watt gloeilamp. Beide foto’s zijn met gelijke instellingen gefotografeerd om het verschil in lichtopbrengst te laten zien. Zoals je ziet biedt de FL-120 meer licht en zelfs mooiere schaduwen door zijn brede lichtbron. Indrukwekkend!

Conclusie

Als je op zoek bent naar een superhandig lampje voor het gebruik als foto- of videolamp zijn de Sunwayfoto FL-96 en Sunwayfoto FL-120 aanraders. Van de twee zou ik zelf voor de FL-120 gaan, deze is slechts een beetje groter en zwaarder maar biedt nog iets meer licht. Daarnaast is de ingebouwde powerbank-functie ideaal om je smartphone of camera onderweg bij te laden. Desondanks zijn beide lampjes een aanvulling die niet in je fototas mag missen.

Sunwayfoto FL96 Sunwayfoto FL120 review

Leave a Reply