Skip to content

SunwayFOTO T16C20N + XB25 statief review

Als je op zoek bent naar een nieuw, compact statief voor marco dat ook nog eens dienst kan doen als all-round statief voor een citytrip: stop maar met zoeken! De SunwayFOTO T16C20N met XB25-kop is wat je nodig hebt.

SunwayFOTO T16C20N + XB25 review

Een snelle blik:

  • Inklapbaar tot ongeveer 20cm lengte
  • Maximale werkhoogte ongeveer 35 cm
  • Gewicht ongeveer 250 gram
  • Carbon
  • Draagvermogen tot 5 kilo (effectief ongeveer 2-2.5 kilogram)
  • Ideaal voor macro, maar ook een citytrip of korte reis
  • Kop met snelkoppelplaat
  • Kan helemaal vlak op de grond voor macro fotografie

Ik heb de SunwayFOTO T16C20N nu een aantal maanden in gebruik en ben er inmiddels helemaal verliefd op. Een statief is een onmisbare accessoire voor elke fotograaf, maar heel eerlijk: ik neem mijn statief vaker niet mee dan wel. Ik bezit een prachtig carbon statief, dat is voor zijn functionaliteit en draagvermogen erg licht van gewicht en ook nog eens vrij compact. Maar zelfs dan is het een behoorlijk ding om mee te moeten zeulen. Zeker als je niet 100% zeker bent dat je het statief gaat gebruiken. Daardoor ligt het statief vaak thuis in de kast en sta ik in het veld te vloeken omdat ik het toch niet mee genomen had. Erg jammer. Daarvoor biedt dit statief dé oplossing. Compacte statieven heb je misschien vaker gezien, zoals deze Benro Slim TSL08A. Maar deze combinatie is echt nog een slag kleiner en lichter.

Compact krijgt een nieuwe betekenis met deze combo. Het statief links is mijn Benro Travel Angel.

Over de SunwayFOTO T16C20N

Met zijn 20 cm lengte (zonder kop) en gewicht van ongeveer 250 gram is er geen reden om het statief thuis te laten. De SunwayFOTO T16C20N past zelfs makkelijk in het voorvak van mijn compacte schoudertas. In mijn rugzak moet ik vaak zoeken om het statief terug te vinden. Het statief is gemaakt van carbon met aluminium onderdelen, dat verklaart het lage gewicht. Dat wil echter niet zeggen dat het draagvermogen beperkt is. Dit kleine statief heeft een indrukwekkend maximaal draagvermogen van 5 kilogram. Effectief kun je er dus met een gerust hart een 2 tot 2.5 kilogram zware camera / lens combinatie op zetten.

Statief review
Ook al is de XB25 niet groot, hij houdt een zware last perfect stabiel

De minimale werkhoogte van het statief is een zeer beperkte 5,4 cm. Dat wordt bereikt doordat de poten vrijwel helemaal vlak gelegd kunnen worden. Daardoor kun je met je lens echt letterlijk tot op de grond komen. De poten zijn met een degelijk kliksysteem te verstellen in 3 verschillende standen en zijn ook nog in lengte verstelbaar. In lengte verstellen gaat met een degelijk draaimechanisme. In combinatie met de XB25-kop en de bijgeleverde PT-26R snelkoppelingsplaat kun je daarmee elke macro situatie aan.

Statief review
Een minimale werkhoogte van ruim 5 cm (zonder kop) wordt bereikt door de poten vrijwel vlak te leggen

De SunwayFOTO XB25 kop

De SunwayFOTO XB25-kop beschikt over een prettig werkend balhoofd dat bediend wordt met één enkele knop. Draai je de knop één slag los dan kun je gebruik maken van de horizontale rotatie van de kop voor fijn-afstelling of het maken van een panoramafoto. Draai je de knop een slag verder los dan kun je het balhoofd verstellen. Doordat de kop een beetje weerstand houdt als je hem niet helemaal los schroeft kun je de kop zeer precies af- en bijstellen. Ondanks het kleine formaat is de kop erg stabiel en ‘verloopt’ deze helemaal niet nadat je hem vast hebt gezet. Dat zie je bij goedkopere statieven vaak wel, die zakken na het blokkeren nog een stukje door.

Leuk extraatje is de kleine waterpas op de kop. Door het compacte ontwerp verdwijnt de waterpas wel onder je camera als je deze op de kop monteert. Om de waterpas te gebruiken moet je de camera er dus wel vanaf halen. Wie klein wil zijn moet (een heel klein beetje) pijnlijden. Dat is echter een minimaal nadeel ten opzichte van de vele voordelen van een dergelijk compact statief.

SunwayFOTO T16C20N + XB25 review
Knappe kop, die XB25

De SunwayFOTO T16C20N in de praktijk

Een groot voordeel van de SunwayFOTO T16C20N + XB25 ten opzichte van een groot macrostatief is dat de poten je nooit in de weg zitten. Zeker in krappe situaties is dat ideaal, maar ook bij het fotograferen van schichtige insecten wil je nooit meer terug naar je grote statief. Als een mooie libelle die lange poten van een normaal marco statief in het rond ziet zwaaien is hij er gegarandeerd vandoor voordat je alles opgesteld hebt.

statief review
Geen groot statief en deze keer zelfs geen ‘echte’ macro lens bij je en toch macro foto’s maken

Met een maximale werkhoogte van ruim 30cm is het uiteraard geen vervanger van een full-size statief, maar desondanks heeft de SunwayFOTO T16C20N mij al bij menig dagje casual fotograferen gered. Er is namelijk altijd wel een muurtje, brede leuning of grote steen in de buurt waar je het statief op kunt plaatsen. Door het grote draagvermogen heeft de SunwayFOTO T16C20N met de XB25 geen enkele moeite met mijn Sony A7RIII, zelfs niet met de toch vrij zware Tamron 28-75 f2.8 erop.

Statief review
Ook voor landschappen is dit kleine statief vaak meer dan voldoende, er is altijd wel iets waar je het statief op kunt plaatsen

Conclusie

Zoals je kunt lezen ben ik behoorlijk enthousiast over de SunwayFOTO T16C20N in combinatie met de SunwayFOTO XB25 kop. Het duo is licht, zeer mooi afgewerkt, degelijk en biedt ontzettend veel flexibiliteit ten opzichte van een groot statief. Het statief zit standaard in mijn cameratas en maakt mijn (foto-)leven daarmee een stuk makkelijker. Je koopt de SunwayFOTO T16C20N in combinatie met de XB25 kop binnenkort tijdelijk voor zo’n 85 euro bij CameraNU.

Koop de SunwayFOTO T16C20N bij cameraNU.nl

Koop de SunwayFOTO XB25 bij cameraNU.nl

SunwayFOTO met smartphone
Ook ideaal om te gebruiken met je smartphone (bv. in combinatie met de Benro Arca Smart)

Leave a Reply