Skip to content

Benro GD3WH Geared Head review

Balhoofd, 3-weg kop, schommelkop, koppijn zou je er van krijgen zoveel verschillende soorten koppen er zijn voor je statief. En dan komt Benro nu ook nog met de Benro GD3WH Geared Head, wéér een nieuw soort kop om de keuze nog moeilijker te maken! In deze review vertel ik je meer over de Benro GD3WH Geared Head en vertel ik je waar je zo’n kop voor kunt gebruiken.

Benro GD3WH review

Geared Head

Om bij het begin te beginnen, wat is een Geared Head en waarom is deze anders dan allemaal die andere soorten koppen voor een statief? Een geared head lijkt nogal op een 3-weg kop, maar werkt fundamenteel anders. Zoals de naam al zegt is een Geared Head een kop met een vertanding (gears – of zoals in het Nederlands foutief vertaald naar versnellingen, het zijn namelijk eigenlijk vertragingen) in het verstelmechanisme. Daardoor kun je de geared head verstellen door aan de knoppen te draaien. Bij een 3-weg kop draai je de blokkering van een as los en kun je deze vrij bewegen over het gehele bereik van de as. Draai je bij een geared head aan de knoppen haal je geen blokkering los maar beweeg je de kop meteen over de betreffende as.

Wil je dat in bewegend beeld zien? Kijk dan onderstaande video:

Benro GD3WH review

Wat is het doel daarvan? Nou doordat de Benro GH3WD 3 geared assen heeft kun je de kop erg makkelijk met zeer grote precisie in 3 richtingen verstellen. Dat is voor bijvoorbeeld landschapsfotografen, maar vooral architectuur- en interieurfotografen die werken met groothoeklenzen erg fijn. Je kunt je compositie namelijk erg precies bepalen. En bij een (extreme) groothoeklens kan het goed bepalen van je compositie het verschil maken tussen een strakke groothoekfoto en een chaos met scheefgetrokken lijnen. In onderstaande foto zie je het verschil van een groothoek foto (slechts op 24mm, bij een extremere groothoek is het effect nog veel duidelijker) die helemaal uitgelijnd is en een foto waarbij de camera een paar graden naar achteren helt. (let niet op de compositie!)

Maar Rick, dat kan ik met mijn gewone balhoofd toch ook? Jazeker, maar het is een stuk lastiger dan met een Geared Head. Bij een balhoofd zet je met één knop namelijk alle assen vrij. Dus als je net met veel moeite je camera waterpas hebt gesteld maar je wilt iets meer voorgrond op je plaatje heb je meteen een uitdaging. Probeer je camera maar eens waterpas te houden als je de knop losdraait op je balhoofd. In die situatie is een geared head een geweldige oplossing.

Benro GD3WH review

Benro GD3WH Geared Head

De Benro GD3WH Geared Head wordt geleverd in een mooi Benro-blauw doosje dat meer doet denken aan een Nest- of Google-product dan een statiefkop. Bij het openmaken vind je een zakje met de gebruiksaanwijzing en een inbus-sleuteltje. Daaronder zit de kop veilig opgeborgen in een stuk schuimrubber. Wanneer je de kop uit het de verpakking haalt valt op dat deze wat groter is, zeker vergeleken met een traditioneel balhoofd. Dat komt in de eerste plaats door de grote draaiknoppen voor de verstelling. Die hebben een stroeve rubberen coating en zijn voorzien van extra uitsparingen voor extra grip, ook wanneer je dikke handschoenen draagt.

Benro GD3WH review
Stevige rubber knoppen zijn makkelijk te bedienen, ook met handschoenen aan.

Op alle assen zijn duidelijke gradenaanduidingen geprint. Een fijne extra is dat alle assen voorzien zijn van een kleine waterpas, dat helpt bij het goed afstellen van je camera. De Benro GD3WH Geared Head wordt standaard geleverd met een Benro PU70 snelkoppelingsplaat die arca-swiss compatible is. De PU70 is een forse plaat die ook geschikt is voor grotere camera’s. Doordat de kop arca-swiss compatible is kun je eventueel ook een andere snelkoppelingsplaat of bijvoorbeeld een L-bracket gebruiken.

Benro GD3WH review

Ondanks dat de Benro GD3WH Geared Head wat groter is dan een normaal balhoofd valt het gewicht met slechts 740 gram erg mee. De kop heeft een draagvermogen van 6 kilo. Uitgaande van de reguliere 1/3e regel zou je er dus makkelijk een camera-lens combinatie van 2 kilo op kunnen gebruiken. Mijn Nikon D4 met 24-120 komt aardig in de buurt, maar daar heeft de Benro GD3WH Geared Head geen enkel probleem mee. Hij geeft geen krimp. Gezien de constructie en wijze waarop de geared head werkt kun je gerust wat minder veiligheidsmarge aanhouden. Dus in plaats van maximaal 1/3e van het draagvermogen mag je ook wel 1/2e aanhouden. Ik zou er in ieder geval geen moeite mee hebben om een combinatie van 3 kilo op deze kop te gebruiken.

Gebruik

In het gebruik blijkt de Benro GD3WH Geared Head een prettige partner. De kop maakt een zeer solide indruk en de afstelling van de assen gaat bijzonder soepel en erg precies. Zelfs met een zware belasting lopen alle assen erg fijn, waardoor het afstellen een makkie is.

Door de kleine vertanding van de assen kun je de compositie zeer exacte afstellen. Om één as 45 graden te verstellen draai je de knop 9x helemaal rond. In het begin is het even zoeken welke knop voor welke as gebruikt wordt, maar dat heb je na een paar keer zo onder de knie.

Wil je de kop sneller verstellen dan kun je gebruik maken van de tweede ring achter de stelknoppen. Hiermee draai je de gearing los waardoor je de kop kunt gebruiken als een reguliere 3-weg kop. Dat scheelt tijd als je een grote aanpassing wilt doen.

Benro GD3WH review

Zijn er geen nadelen? Zeker, een geared head is niet voor iedereen de beste oplossing. Zo moet je er rekening mee houden dat de kop wat groter en ook een fractie zwaarder is dan een regulier balhoofd.

Conclusie

Na enkele dagen spelen met een geared head is het voor mij wel duidelijk. Iedereen die landschappen of architectuur- en interieurfoto’s maakt zou een keer een geared head moeten proberen. Het maakt het bepalen van je compositie zo veel makkelijker en daarmee ook leuker. Ik heb de geared head in ieder geval op mijn verlanglijstje gezet, met een prijs van iets meer dan 200 euro is het geen goedkope accessoire maar ik denk dat hij zijn geld dubbel en dwars waard is.

Koop de Benro GD3WH Geared Head bij CameraNu.nl

Leave a Reply