Skip to content

Benro Slim TSL08AN00 statief quick review (Dutch)

Dat Benro een breed scala aan statieven maakt wist je misschien al. Van grote studio statieven, tot handige reisstatieven van zowel aluminium als carbon. Maar recent heeft Benro een nieuwe lijn statieven geïntroduceerd: de Benro Slim TSL08AN00, een bijzonder leuke uitbreiding van haar assortiment. De Benro Slim TSL08N00 onderscheidt zich door zijn compacte formaat, lichte gewicht en leuke prijs. De Benro Slim TSL08AN00 is namelijk verkrijgbaar in de hier geteste aluminium uitvoering voor 99 euro, en de carbon versie kost 149 euro (de carbon versie heeft het typenummer Benro Slim TSL08CN00). In deze quick review vertel ik je wat je daarvoor krijgt.

Click here to read the English version of this article.

Benro TSL08A review

Benro Slim TSL08AN00

Zoals gezegd is de Benro Slim TSL08AN00 compact en licht van gewicht. Maar pas als je dit statiefje in je handen hebt valt op hóe compact en licht het is. De aluminium uitvoering die ik hier bespreek weegt slecht 1,2 kilogram. De carbon versie is zelfs nog lichter met slechts 1 kilogram. Ter vergelijking, mijn Nikon DSLR met 35mm lens gemonteerd en een accu er in weegt ook al bijna 1,2 kilogram. Als je het statief ingeklapt hebt is het slechts 51 cm lang. Dat is klein, niet eens zo extreem kort, maar door de slim ontworpen spider is het statief ingeklapt op het dikste stuk slechts 8 cm in doorsnede. En dat is echt opvallend slank voor een statief. Daardoor past dit statief makkelijk op- of zelfs in je fototas. Het statief biedt desondanks toch een goede werkhoogte van ruim 146 cm. Daarmee is het statief meer dan hoog genoeg voor de meeste gebruikers en gebruiksscenario’s.

Benro TSL08A review
Pas naast een normaal statief valt op hoe slank de Benro Slim TSL08AN00 is

Mede dankzij de stevige spider, stevige pootsecties en kop heeft het statief een maximale draagkracht van 4 kilogram. Mooi is dat Benro standaard een kop met arca swiss snelsluiting meelevert en een één-knops bediening voor rotatie en het verstellen van de kop zelf. De kop is voorzien van een goed leesbare gradenschaal die helpt bij het maken van panorama opnamen. Ook is de kop voorzien van een kleine waterpas om het statief goed recht te kunnen zetten. Je monteert je camera op het statief met het bijgeleverde montage plaatje. Dat is uitgevoerd in metallic blauw, wat een leuk detail is. Het plaatje is extra compact en wordt aan de camera bevestigd met een schroef die voorzien is van een inklapbare vleugel zodat je hem zonder gereedschap op je camera kunt draaien. Ook is de schroef voorzien van een inbusslot en een brede platte sleuf waardoor je hem ook vast kun zetten met een inbussleutel of een muntje. De snelsluiting zelf is volledig arca swiss compatible, dus je kunt het statief ook gebruiken in combinatie met een standaard L-bracket of een grotere montageplaat van een ander statief.

Benro TSL08A review

Benro TSL08A review

Ondanks de bescheiden prijs van de Benro Slim TSL08AN00 heeft Benro niet bezuinigd op de fijne extra’s die je ook op duurdere Benro’s vindt. Zo zijn de snelsluiting en de montageplaat voorzien van een centrummarkering zodat je die goed in het midden van de snelsluiting kunt plaatsen. Een ander slimmigheidje is dat de montageplaat voorzien is van uitstekende pennetjes. Die zorgen ervoor dat het montageplaatje alleen van de kop gehaald kan worden als je de sluiting helemaal open draait. Door de uitstekende pennetjes kan je camera dus nooit uit de snelsluiting schuiven als je de sluiting per ongeluk een slagje open zou draaien. En zoals het hoort is het statief ook voorzien van een haak onderaan de middenkolom waarmee je het statief kunt verzwaren voor extra stabiliteit. Gezien het draagvermogen van 4 kilo moet je daar geen zak met stenen aan hangen, maar wat extra gewicht voor een stabiele plaatsing is altijd een goed idee.

Benro TSL08A review
De kop is voorzien van een gradenschaal voor panoramafoto’s

Benro TSL08A review

De poten van het statief bestaan uit 3 uitschuifbare secties. Benro gebruikt stof bestendige draaisluitingen die je normaal gesproken op andere statieven in deze prijsklasse niet tegenkomt. De sluitingen zijn afgewerkt met blauw geanodiseerd aluminium, waar de meeste statieven hiervoor eenvoudig rubber / kunststof gebruiken. Dat verwacht je niet op een statief in deze prijsklasse. Voor mij zijn de draaisluitingen overigens een groot voordeel ten opzichte van klemsluitingen die je vaak ziet op goedkope statieven, draaisluitingen werken snel en zijn veel duurzamer. Daarnaast heb je ook geen risico dat je een klem los stoot tijdens het gebruik waardoor je statief inzakt of omvalt. De poten zijn afzonderlijk in 3 hoeken in te stellen met een snelwerkend kliksysteem, net zoals de duurdere Benro’s gebruiken.

Benro TSL08A review
De sluitingen zijn uitgevoerd in blauw geanodiseerd aluminium

De Benro Slim TSL08AN00 in dagelijks gebruik

Dit is een echt leuk statief om te gebruiken. Door zijn compacte formaat en lage gewicht heb je geen enkele reden meer om je statief thuis te laten. Je krijgt voor weinig geld een statief van een topmerk, en dat zie je terug in de kwaliteit van dit kleine statiefje. Wat ik ook leuk vind is dat Benro de slimmigheidjes van de duurdere modellen ook gewoon in dit statief verwerkt heeft. Daardoor werkt het statief makkelijk en prettig. Het statief heeft ook geen moeite met mijn relatief zware Nikon Df in combinatie met een Nikon 105mm f2.8 VR Micro lens. Die combinatie weegt ongeveer 1,5 kilo. Het ziet er misschien wat vreemd uit, zo’n grote camera en lens op een dergelijk klein statief maar het werkt perfect. Het kleine kopje op de Benro weet ook deze zware combinatie prima stabiel te houden, zonder dat deze na verloop van tijd naar beneden zakt. Erg indrukwekkend!

Benro TSL08A review
Zelfs mijn zware Nikon Df met 105mm f2.8 Micro VR is niet zwaar genoeg om dit statief klein te krijgen… Indrukwekkend!

De kop met snelsluiting en de snel te bedienen pootsluitingen maken dat het statief snel opgebouwd is. Met de werkhoogte van 146 cm is dit statief prima geschikt voor de meeste soorten fotografie, landschappen en portretten zijn geen enkel probleem. En omdat je de middenkolom ook nog kunt omdraaien kun je het statief ook gebruiken voor macrowerk dicht bij de grond.

Benro TSL08A review
Macro of anderszins dicht bij de grond werken? Geen probleem, je draait de middenkolom gewoon om.

Conclusie

Benro introduceert met de Benro Slim TSL08AN00 een uitstekend, klein en licht statief. Benro brengt het statief op de markt voor 99 euro voor de aluminium versie (Benro Slim TSL08AN00) en slechts 149 euro voor de carbon uitvoering (Benro Slim TSL08CN00). Gezien de kwaliteit en functionaliteit is dat een zeer scherpe prijs. De aluminium versie is daarmee zeer betaalbaar, maar de carbon versie is helemaal een koopje. In dit prijssegment ga je geen ander carbon statief van deze kwaliteit vinden. Desondanks voelt dit niet als een beperkt budgetstatief, alles behalve zelfs. De Benro Slim TSL08-serie is bij uitstek geschikt voor beginners of amateurs. Vrijwel iedere beginnende fotograaf maakt de fout om een goedkoop statief te nemen. Vaak kom je er na enkele keren gebruiken al achter dat zo’n statief je niet helpt, maar meer in de weg zit tijdens het fotograferen. Dan kun je beter een paar tientjes meer uitgeven voor deze Benro Slim TSL08AN00.

Benro TSL08A review

De Benro Slim TSL08AN00 is echter ook een uitstekende optie voor de gevorderde fotograaf die naast zijn zware grote statief een lichtere en compacte optie zoekt voor reizen, macro of tijdens het wandelen. Dit statief is zo klein en licht dat je niet eens merkt dat je het bij je hebt, of je nu de aluminium versie van 1,2 kilo of de carbon uitvoering van 1 kilo neemt. Ps. Had ik trouwens al gezegd dat je er zelfs een mooie draagtas bijkrijgt?

Benro TSL08A review

 

Benro TSL08A review
Benro blauw past bij jou?

Leave a Reply