Skip to content

Hähnel Modus 360 RT review (Dutch)

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met reportageflitsers. Laatst stond ik voor een shoot foto’s te maken in de volle zon met harde schaduwen. Hét moment om een flitser te gebruiken voor een vulflits. Maar toen bedacht ik me dat ik bij het inpakken van mijn tas besloten had om die zware grote flitser met zijn batterijen en reservebatterijen (die dingen zijn altijd leeg als ik mijn flitser weer een keer gebruik) thuis te laten. Het gewicht en de ruimte wogen niet op tegen de kleine kans dat ik mijn flitser zou gaan gebruiken. Dat háát ik! Ook is de bediening van menig flitser lang niet zo gebruiksvriendelijk als je zou willen, zeker als je dat ding niet dagelijks gebruikt. Hoe ging de high-speed sync ook al weer aan? De knop met flitssymbool en de uitknop 3 seconden inhouden, dan twee keer ‘Caramba!’ roepen, de kop zes keer ronddraaien, en dan hopen dat je het HSS symbooltje ziet verschijnen?

Hähnel Modus RT360 review

Liefde is er ook, want in sommige omstandigheden kun je een scherpe foto vergeten zonder wat extra licht. Of voor het invullen van een schaduw. En dan te bedenken dat je, als je een beetje creatief bent, ook nog een hoop mooie effecten kunt realiseren met zo’n reportageflitser. Zeker als je hem off-camera gebruikt. Reden genoeg om Degreef & Partner te vragen of ik die nieuwe kleine Hähnel Modus 360 RT mocht lenen voor een test.

Hähnel Modus RT360 review

 

Hähnel is misschien niet het eerste merk waar je aan denkt als je een reportageflitser zoekt. Je denkt misschien eerder aan het eigen merk van je camera of wellicht iets als een Nissin. Toch heeft Hähnel in zeer korte tijd een goede reputatie opgebouwd met haar Modus lijn. Daarin was de Hähnel Modus 600 RT de eerste component. Die kwam een jaartje of twee geleden uit, samen met de Viper draadloze TTL compatible module, en trok meteen de aandacht. Deze flitser gebruiken namelijk niet 4 losse AA batterijen, maar één enkele Hähnel Extreme accu. Dat biedt een aantal voordelen. De accu is namelijk niet zo heel groot en zwaar, maar is toch bijzonder krachtig. De accu in de Hähnel Modus 600 RT gaat bijzonder lang mee en is super snel bij het opladen waardoor je zeer vaak achter elkaar kunt flitsen, zonder vertraging. Combineer dat met een scherpe prijs (een set van 2 Modus 600 RT’s met een Viper draadloze module kost ongeveer hetzelfde als een luxere flitser van je cameramerk) en je weet waarom veel fotografen hiervoor gekozen hebben.

Hähnel Modus RT360 review
Praktische bedieningselementen met een mooi scherm

De Hähnel Modus 360 RT borduurt voor op de pluspunten van de 600 RT. Dus ook deze flitser is voorzien van een krachtige accu die zeer snelle cycle-tijden belooft en lang meegaat in plaats van losse AA’s. Iets dat de Hähnel Modus 360 RT voor heeft op zijn duurdere broer is dat hij voorzien is van een krachtige LED lamp voor video of continue licht. Deze geeft een helder, kleurneutraal licht en kan net dat extra zetje geven voor je film.

Hähnel Modus RT360 review
De Modus RT360 is lekker flexibel en draait makkelijk om zijn as

De Hähnel Modus 360 RT onderscheidt zich door zijn compacte formaat. Daarmee is de Hähnel Modus 360 RT uitermate geschikt voor compactere camera’s zoals de nieuwe generatie mirrorless toestellen. Overigens werkt de Hähnel Modus 360 RT ook probleemloos met een reguliere DSLR (ik heb de flitser getest op mijn Nikon D4 en Df). Voor de foto ligt de flitser naast een kleine Sony A7R3 met Zeiss lens. Dus ook als je graag ruimte en gewicht bespaart is de Hähnel Modus 360 RT een goed alternatief voor de 600 RT.

Naast een Sony A7R3 zie je hoe compact de flitser is

Tsja, dat klinkt natuurlijk top. Maar je zult toch wel fors inleveren als je voor zo’n kleinere flitser gaat? Dat valt eigenlijk best wel mee… Prijstechnisch is de Hähnel Modus 360 RT met ongeveer 200 euro voordeliger dan de Hähnel Modus 600 RT die voor ongeveer 290 euro te koop is. Beide modellen beschikken over dezelfde draadloze functionaliteit en laten zich bedienen met de Hähnel Viper TTL module.

Hähnel Modus RT360 review
Naast een oude Minolta valt het formaat op. En dat terwijl de Modus 360RT een richtgetal heeft van 36 vs 40 voor de oude Minolta

Wat betreft de kracht moet de Hähnel Modus 360 RT zijn meerdere erkennen in de grotere 600. Toch is een richtgetal van 36 bij ISO 200 en 105mm bepaald geen verkeerde score. De Hähnel Modus 600 RT biedt een richtgetal van 60 (let wel! Bij 200mm), maar in de meeste gevallen zul je zo veel licht niet gebruiken. De accu van de Hähnel Modus 360 RT is goed voor ongeveer 400 foto’s op maximaal vermogen. Daar kom je de avond wel mee door, ook als je een evenement in het donker fotografeert. Als hij leeg is plus je de accu gewoon in het bijgeleverde laaddock, snel, simpel en elegant. Dat laaddock sluit je aan op een USB kabel, dus onderweg in je auto of met een powerbank kun je de accu gewoon bijladen. De kop is volledig verstelbaar, zowel horizontaal als verticaal en biedt je dus alle flexibiliteit. Had ik al gezegd dat de Hähnel Modus 360 RT volledig TTL aangestuurd wordt door je camera? Ook wordt hij standaard geleverd met een handig tasje, een losse voet en uiteraard de lader.

Hähnel Modus RT360 review
De videolamp is een mooie extra

Zoals je merkt ben ik erg gecharmeerd van de nieuwe Hähnel Modus 360 RT. Alle voordelen van de grote Hähnel Modus 600 RT in een compacte behuizing met meer dan voldoende kracht voor elke situatie. Ideaal om te gebruiken in combinatie met een mirrorless camera. Maar ook als je, zoals ik, geen diehard flits-fotograaf bent maar toch de optie wilt hebben om altijd je flitser bij je te hebben is dit een aanrader.

Hähnel Modus RT360 review

Ow ja, het aanzetten van de high speed sync op de Hähnel Modus 360 RT: één keer drukken op het knopje met ‘sync’ erop… Dat is alles! Heerlijk!

Naast een Sony A7R3 zie je hoe compact de flitser is

Leave a Reply