Skip to content

Microsoft Surface 2, mijn ervaringen na 1 jaar intensief gebruik [Dutch]

Het is inmiddels 2 jaar geleden dat Microsoft het nieuwe Windows 8 uit heeft gebracht. Veel mensen hebben inmiddels vrijwillig of verplicht kennis gemaakt met dit nieuwe besturingssysteem. De eerst introductie zal voor velen een behoorlijke cultuurschok zijn. Microsoft heeft redelijk resoluut de stap gemaakt van een besturingssysteem dat vooral voor de desktop bedacht was (Windows tot en met Windows 7), naar Windows 8 dat vooral voor aanraakschermen geoptimaliseerd was. Vooral in het begin was de kritiek niet mals, zeker van de muis-en-toetsenbord gebruikers. Microsoft heeft dat ter harte genomen en in Windows 8.1 enkele zaken aangepast om tegenmoet te komen aan die doelgroep.

De Surface 2 met touchcover. Foto van de Microsoft site.
De Surface 2 met touchcover. Foto van de Microsoft site.
Windows 8.1 was voor Microsoft ook het moment om de tweede generatie van hun voorbeeld-hardware Surface uit te brengen. Bij de introductie van Windows 8 presenteerde Microsoft ook twee tablet lijnen, die het voorbeeld moesten zijn van wat het nieuwe Windows te bieden had. De Surface RT was de iPad concurrent met een speciale versie van Windows voor ARM-processoren. Hierop kun je alleen speciale windows apps uit de store installeren, ‘normale’ windows programma’s kunnen op de RT niet gebruikt worden. Daarnaast werd ook de Surface Pro geïntroduceerd met een snelle Intel Core i(-3, -5, -7) processor die de brug moest slaan tussen de traditionele laptop en de tablet, met de functionaliteit van een laptop in de behuizing van een tablet. Normale Windows programma’s werken hier wel op. De Surface Pro werd behoorlijk positief ontvangen. De RT werd met minder enthousiasme ontvangen, het beperkte aanbod van App’s en de snelheid van het apparaat liet te wensen over.

Met de introductie van Windows 8.1 kwam Microsoft dus ook met de tweede generatie van de Surface lijn. De Pro werd wat dunner en lichter en kreeg nieuwe processoren. De Surface 2 (geen RT meer) kreeg een nieuwe, snellere nVidia Tegra 4, hetzelfde FullHD scherm als de Pro lijn en een betere camera. Daarnaast is de Surface 2 zilver in plaats van zwart. Ik heb mijn Surface 2 direct na de introductie aangeschaft, in dit artikel kijk ik terug op 1 jaar gebruik.

De Surface 2

De Surface 2 heeft een premium uitstraling. De voorzijde wordt volledig ingenomen door het scherm, met alleen een klein aanraakgevoelig Windows logo. De zijkanten lopen licht taps toe, en zijn voorzien van een USB-aansluiting, volumeknop, speakers, hooftelefoonaansluiting, aansluiting voor de magnetische lader, aan-uit knop en aan de onderzijde de aansluiting voor de toetsenbord covers.

Microsoft Surface 2
Microsoft Surface 2. Foto van de Microsoft site.

Aan de achterkant vind je een camera en een kickstand met twee standen. De achterkant van het apparaat is van VaporMG, een mooie legering die een beetje lijkt op een mix tussen aluminium en titanium.

De kickstand met verschillende standen
De kickstand biedt verschillende standen, waarvan dit de laagste is

Het apparaat beschikt over een (inmiddels wat verouderde) nVidia Tegra 4 chip. Deze chip beschikt over 4 vlotte cores, en een behoorlijk krachtige grafische processor. Door de goede optimalisatie van Windows 8.1 helpt die processor het apparaat aan prima prestaties. Het opstarten en laden van apps gaat snel, en ook zware internetpagina’s worden goed geladen. De Tegra 4 past perfect bij dit apparaat. De tablet beschikt over 2 GB intern geheugen en 32 GB opslaggeheugen. Het opslaggeheugen kan eventueel nog uitgebreid worden met Micro-SD kaartjes.

Voor het scherm heeft Microsoft gekozen voor een FullHD (1920*1080) IPS scherm van 10.6 inch. Met dat formaat is de tablet iets groter dan de iPad en de meeste Android toestellen. In combinatie met de hoge resolutie levert dat een scherp beeld op. Er zijn schermen met hogere resoluties, maar die heb ik nog niet gemist op mijn Surface. Door het IPS scherm is de kijkhoek uitstekend, en de kleurweergave is spectaculair. Dit scherm is uitstekend geschikt voor het bekijken van foto’s en filmpjes. Deze tablet is daarmee ook uitermate geschikt voor Netflix!

Verder beschikt beschikt de tablet natuurlijk over wifi met ondersteuning voor 2.4 ghz en 5 ghz netwerken en uiteraard bluetooth.

Ik gebruik de tablet in combinatie met de ‘Touchcover 2’. Een erg dunne klapcover die met een magneet aan de tablet vastklikt. De touchcover beschikt zoals de naam doet vermoeden over een toetsenbord met aanraakgevoelige toetsen. In de 2 versie van de touchcover schijnen deze veel gevoeliger te zijn dan de eerste versie, maar aangezien ik die nooit gebruikt heb kan ik daar weinig zinnigs over zeggen. Deze versie werkt in ieder geval goed, en beschikt ook nog over een klein touchpad zoals je dat op een laptop vindt. De toetsen van de cover zijn voorzien van verlichting, die oplichten op zodra je met je handen in de buurt komt. Deze cover is prima om een paar regels te typen, maar absoluut ongeschikt voor het schrijven van grote stukken tekst. Daar heeft Microsoft ook nog de typecover voor met toetsen zoals op een laptop, maar die is dan vanzelfsprekend wel een stuk dikker. Gebruikers die van plan zijn om het toestel te gebruiken voor intensief administratief werk zullen beter geholpen zijn met die typecover of een los toetsenbord en muis (die je gewoon op je full size USB-poort aan kunt sluiten, probeer dat maar eens op een iPad).

De touchcover 2 met verlichting. Foto van de Microsoft site.
De touchcover 2 met verlichting. Foto van de Microsoft site.

De accu van de Surface gaat, in combinatie met de zuinige nVidia Tegra 4 chip, erg lang mee. Met intensief gebruik (internetten, wat series of een film kijken via Netflix en gebruik van Office) kom je makkelijk een hele dag door. Opladen gaat via een magnetische connector, die zichzelf vastklikt aan het toestel. Als de connector goed verbonden is met de tablet gaat er een klein lampje branden.

Windows 8.1 RT

Het punt waar deze tablet zich onderscheidt is het besturingssysteem. Windows 8.1 RT is niet geschikt voor het draaien van de gebruikelijke Windows programma’s, dus geen Photoshop of andere software. Wel wordt het apparaat geleverd met alle standaard Windows 8 apps en een volledige licentie van Office 2013 voor RT. Hiermee biedt de Surface wel alle mogelijkheden om ook zakelijk gebruikt te worden.

Startmenu
Startmenu
Word 2013 RT
Word 2013 RT

Omdat de Surface 2 vooral een concurrent is voor een Android tablet of een iPad, is het naar mijn mening niet echt een bezwaar dat je geen normale Windows programma’s kunt draaien. Dat kun je op die concurrenten ook niet (en daar heeft Microsoft de Surface Pro voor). Wat de RT versie van Windows in het begin vooral kwalijk genomen werd was het beperkte aanbod apps, Apple en Google bieden een veel uitgebreidere store. Inmiddels zijn we weer een hele tijd verder, en is het aanbod behoorlijk uitgebreid. De voor mij belangrijkste apps zijn aanwezig. Zo is er een uitstekende Netflix app, heeft Facebook een prima Windows-app en ook Skype is gewoon aanwezig (en zelfs Nokia Here Maps is tegenwoordig beschikbaar, zie deze blog over Nokia Here Maps). Ook zijn er voldoende games beschikbaar, maar het totale aanbod blijft beperkter dan bij de concurrentie. Of dat een probleem is hangt af van het gebruiksdoel dat je hebt met je tablet. Mensen die keuze willen uit alle nieuwste apps zijn bij de Surface 2 niet aan het juiste adres.

Apps overzicht
Apps overzicht
Het klassieke bureaublad is ook nog aanwezig, maar wordt weinig gebruikt
Het klassieke bureaublad is ook nog aanwezig, maar wordt weinig gebruikt

Deze tablet blinkt echter uit als internetapparaat. Ja, met een iPad of Android tablet kun je ook prima internetten, maar de browsers die daarop gebruikt worden halen het naar mijn idee zeker niet bij de Surface 2 met Internet Explorer 11. Hoewel Internet Explorer vaak verguisd wordt (en ik op mijn laptop ook gebruik maak van Chrome) is dit een uitstekende browser voor een tablet. IE11 maakt zich namelijk kenbaar als desktop browser waardoor je in de meeste gevallen niet een beperkte tablet of smartphone-site voorgeschoteld krijgt maar de volledige site. Dat browst een stuk fijner. Daarnaast functioneert IE11 op de Surface erg snel en soepel en door ondersteuning voor alle moderne webstandaarden kun je vrijwel elke site goed weergeven. Zo worden ook de meeste embedded filmpjes prima weergegeven. Dat is op iOS of Android nog wel een anders.

IE11
IE11
IE11
IE11

Verder komt Winodws 8.1 perfect tot zijn recht op een apparaat met aanraakscherm. Je merkt dat de dingen die bij de eerste introductie met Windows 8 op de desktop niet lekker werkten toch erg slim zijn. Zo is de ‘charm-bar’ op een aanraakscherm in eens een handige optie om snel bij de instellingen van je app te komen. Ook de overige gestures die met een muis soms wat lastig te activeren zijn werken met het aanraakscherm wel prima. Na de update naar Windows 8.1 is Windows 8 beter geschikt gemaakt voor desktopgebruikers, maar de aanraakschermgebruikers behouden wat al goed was.

Stabiliteit en problemen

Windows 8.1 RT is een behoorlijk stabiel systeem. Ik heb vrijwel geen vastlopers en de kleine schoonheidsfoutjes die het systeem in het begin had zijn middels regelmatige updates allemaal opgelost. Sporadisch  komt het voor dat de tablet na lange tijd in Stand-by te hebben gestaan traag reageert, even wacht of snel opnieuw opstarten lost dat echter direct weer op.

Verder wil IE11 ook sporadisch de mist in gaan bij zeer intensief gebruik. Als er erg veel tabbladen tegelijk open staan kan het voorkomen dat het aanraakscherm op een of meerdere tabbladen niet meer reageert. Dit lijkt alleen voor te komen als de openstaande tabbladen te veel geheugen vragen. Bij het afsluiten van enkele openstaande tabbladen lost dat probleem zich zelf ook weer op. Misschien zou 4 in plaats van de huidige 2 GB geheugen helpen. Helemaal crashen en afsluiten zoals ik met Chrome op iPad regelmatig meemaak heb ik met IE11 nog niet gehad.

Vergelijking met Android of iOS

Deze tablet concurreert eigenlijk niet met een iPad of een high-end Androidtablet, maar bevindt zich in een heel ander segment. De iPad en Android apparaten onderscheiden zich op het gebied van apps en de mogelijkheden die de apps bieden. Op het gebied van apps heeft de Surface nog onvoldoende antwoord. En hoewel het aantal snel stijgt zal het nog wel een tijd duren voor het aantal Windows-apps gelijk is aan iOS of Android. Wellicht dat het samenvoegen van de appstore van Windows en Windows Phone nog een impuls kan geven.

De Surface is een tablet die zich onderscheid door een uitstekende internet-ervaring met IE11, en aangevuld met de volledige Office 2013 versie is de tablet ook prima geschikt voor licht zakelijk werk. Zeker indien de tablet gecombineerd wordt met een losse muis en toetsenbord of de typecover (en mits je geen andere Windows programma’s dan Office nodig hebt).

Conclusie

Na 1 jaar intensief gebruik ben ik nog steeds een zeer tevreden gebruiker van de Surface 2. Er zijn nog weinig apparaten op de markt die een vergelijkbare gebruikservaring kunnen bieden, zeker nu de prijs van de Surface 2 sterk daalt. Het besturingssysteem Windows 8.1 RT biedt een goede gebruikerservaring die de iPad en Androidtablets overstijgt. Wel moet duidelijk zijn dat de Surface 2 vergeleken moet worden met die tablets, en niet met een laptop of een Surface Pro.

Microsoft heeft inmiddels een nieuwe versie van de Pro uitgebracht met een groter scherm met een hogere resolutie, maar over een nieuwe non-Pro Surface is nog geen nieuws. Het zou jammer zijn als deze tablet geen vervolg zou krijgen, ofwel middels een kleinere / goedkopere Pro versie of weer een RT versie.

Ik ben in ieder geval overtuigd geraakt van de gebruikerservaring van Windows (8) op een tablet. Ik denk dat een Surface Pro 3 wellicht zelfs de laptopvervanger kan zijn waar ik op wacht. Wel de mogelijkheden, maar niet het volume en gewicht van een klassieke laptop. Hopelijk kan ik die in de toekomst ook een keer onderwerpen aan een uitgebreide test.

De productfoto’s in deze review komen van de Microsoft site.

Ook een Surface kopen? Koop hem via deze link op Bol en help mij dit blog te onderhouden.

Vragen of opmerkingen op deze review? Laat een reactie achter!

Leave a Reply