Skip to content

Tenba Shootout 24L foto rugzak review (Dutch)

Tenba Shootout 24 L review

In deze review vertel ik je meer over de Tenba Shootout 24L camera rugzak. Een High-end, compacte maar ook ruime rugzak. Teba heeft de Shootout serie ontworpen om comfortabel te zijn voor actieve gebruikers die lange wandelingen, citytrips of andere activiteiten plannen en daarbij hun camera mee willen nemen. De 24L is een middelgrote rugzak uit de Shootout serie van Tenba. Van buiten ziet de rugzak er compact uit maar je kunt er een verrassende hoeveelheid spullen in kwijt. De rugzak zit vol met kleine slimme details. De Shootout 24L is zeker geen goedkope rugzak en in deze review probeer ik je te vertellen of de tas zijn geld waard is.

Click here to read the English version of this review

Zelfs als je een kleine lichte systeemcamera met slechts een paar lenzen hebt moet nog steeds een goede tas hebben om je spullen mee te nemen. Ik heb daar jarenlang mijn Crumpler schoudertassen voor gebruikt. Die zijn klein, licht en behoorlijk duurzaam. Ik ben mijn setup de laatste tijd echter wat aan het uitbreiden. Ik stapte over naar een systeemcamera en begon met alleen mijn camera, kitlens en één vintage 50mm lens. Recent heb ik echter een vintage 24mm en 135mm lens toegevoegd en ik overweeg een kleine flitser en eventueel een tweede Sony FE lens te kopen. En zelfs zonder die aanvullingen past al mijn spul niet meer in mijn Crumplers. Op stap gaan wordt een soort ‘1st world’ Sophie’s choise, waarbij ik moet kiezen welke van mijn ‘schatjes’ thuis moet blijven. Ik had nog wel een grote Manfrotto rugzak, maar die was groot, lomp en oncomfortabel. Er zijn trouwens wel grotere schoudertassen te krijgen, maar om de hele dag met een grote gevulde schoudertas rond te sjouwen is ook niet echt prettig voor je ruggengraat.

Tenba Shootout 24 L review

Dat is waar de Tenba Shootout 24L aan bod komt. Tenba is een Amerikaans cameratassenmerk, bekend om zijn kwaliteitstassen met vele slimme details. In Nederland is Tenba nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Lowepro of Crumpler, maar dat wil niet zeggen dat het geen merk is om in de gaten te houden. Tenba heeft verschillende lijnen cameratassen, van klein tot groot en van casual tot professionele transportcases. De Tenba Shootout serie is ontworpen voor intensief gebruik. Alle essentiële details die wandelaars of actieve gebruikers nodig hebben zijn aanwezig. Het uiterlijk is eenvoudig (maar niet saai) zodat je geen ongewenste aandacht trekt. De tas schreeuwt niet: cameratas! zoals sommige Lowepro’s dat kunnen hebben, maar ziet er uit als een luxe wandelaarsrugzak. Tenba zegt dat ze de meest comfortabele cameratas ter wereld wilden maken, dat is misschien een beetje Amerikaanse bluf, maar zoals je zult gaan zien hebben ze in ieder geval hun best gedaan.

Slimme details

Ik heb deze tas nu een tijdje in gebruik gehad, en ik kom nog steeds kleine handigheidjes tegen. Ik probeer de belangrijkste met je door te nemen, en voeg foto’s toe waar mogelijk.

Als we bovenaan beginnen vallen als eerste de bijzondere schouderbanden op. Tenba noemt ze Pivot-fit schouderbanden. In het kort komt het er op neer dat het bovenste stukje van de schouderbanden extra flexibel is doordat er geen vulling in zit. Daardoor kunnen de banden zich aanpassen aan vrijwel elke lichaamsbouw. Ik ben groot (188cm) en breed en zelfs met mijn dikke gevoerde winterjas aan passen de schouderbanden perfect en comfortabel over mijn schouders. De schouderbanden zijn gevuld met zacht materiaal en gemaakt van een materiaal dat niet makkelijk van je schouders schuift.

Tenba Shootout 24 L review
The straps and airflow-design back

De achterkant van de tas (die tegen je rug zit) heeft een ontwerp met verschillende ventilatiekanalen, waardoor onder andere je ruggengraat vrij blijft. De stukken van de tas die tegen je rug zitten zijn gemaakt van een ventilerend mesh materiaal, dat helpt zwetende-rug-syndroom te voorkomen. De tas heeft ook nog een losse heupband waarmee je de tas stabiel kunt houden als je actief bezig bent. Ik ben nooit een fan van heupbanden geweest, ik houd niet van het strakke gevoel van een band rond mijn heup. Gelukkig kun je de heupband makkelijk verwijderen, hij zit aan de tas met klitteband en enkele clips.

Aan de linker kant van de tas vind je een klein vakje waar een smartphone of een reserve accu in past. Aan de rechter kant vind je een vergelijkbaar vakje, maar dit loopt van bovenaan door tot helemaal aan de bodem van de tas. Dit is bruikbaar voor lange accessoires zoals een monopod. Links en rechts onderaan de tas zitten twee vakken van rekbaar mesh die je kunt gebruiken voor een flesje water of een klein statiefje zoals mijn Gorilla pod. Achter dit vakje aan de linker kant zit een klep om direct toegang te krijgen tot het hoofdcompartiment van de tas zodat je snel je camera kunt grijpen zonder het hoofdvak open te ritsen. Aan dezelfde kant vind je ook de toegang tot het laptopvak. Het laptopvak zit parallel aan de rug van de tas, zodat het gewicht dicht tegen je lichaam zit. Volgens Tenba past er een 15 inch laptop in het vak van de 24L. Helaas past mijn vrij grote 15 inch Asus N56 niet in het vak omdat deze behoorlijk breed is. Dus voor je de tas koopt is het verstandig om even te controleren of jouw laptop wel in het vak past. Je vindt de exacte afmetingen van het vak op de site van Tenba. Als je een grote 15 inch laptop of een kleinere 17 inch mee wilt nemen kun je altijd kijken naar de Tenba Shootout 32L, de grote broer van de 24L die iets meer plaats biedt.

Tenba Shootout 24 L review

Aan de voorkant van de rugzak zit een groot gevoerd vak dat je kunt gebruiken voor een tablet. Tevens vind je er twee kleine vakjes die zijn afgesloten met een ritssluiting. In de linker heeft Tenba een klein mapje gedaan voor je SD-kaartjes, dat vast zit aan de tas zodat je het niet kunt verliezen. Een van de kleine details die ik erg leuk vind zijn de kleine ‘netjes’ die onderaan in de vakjes zitten waardoor je voorkomt dat spullen er ongemerkt uitvallen. Dat is slechts een van de kleine slimmigheidjes die je in een goedkopere tas niet zult vinden. Het is ook zo’n detail dat je nooit nodig zult gaan hebben, tot het netje voorkomt dat je je SD-kaart met je vakantiefoto’s kwijtraakt.

Zoals je ziet ben ik nog steeds bezig over de buitenkant van de tas, en daar ben ik zelfs nog niet klaar mee. Normaal gesproken is de onderkant van een cameratas niet zo heel spannend, maar Tenba heeft zelfs daar enkele slimmigheden in gestopt. De bodem is gemaakt van een speciaal stevig rubberachtig materiaal dat water en vuiligheid uit je tas houdt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je je tas neerzet in de modder of op een natte ondergrond. Tenba gebruikt dit materiaal op meerdere van hun tassen. Als de bodem vies wordt kun je deze makkelijk schoonmaken met een vochtige doek.

Tenba Shootout 24 L review
The bottom with protective material

Aan de onderkant vind je nog twee extra ritssluitingen. Eén geeft je toegang tot de statiefhouder die je uit de bodem tevoorschijn kunt toveren. Iets meer naar achteren vind je de sluiting voor de regencover. Die vind je op meer (duurdere-) cameratassen, maar deze van Tenba is dubbelzijdig bruikbaar. De ‘normale’ kant is stemmig zwart met alleen een Tenba logo er op. Als je de cover omdraait is deze zilverkleurig. Deze kant reflecteert hitte zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het oververhit raken van je spullen als je in de mediterrane zon loopt.

Tenba Shootout 24 L review

De materialen die Tenba heeft gebruik voor de Shootout zijn high-end, zonder uitzonderingen en over de gehele tas. Het materiaal dat ze gebruikt hebben voor de buitenkant voelt bijzonder duurzaam en sterk aan. De bodem is, zoals besproken, beschermd met het speciale Tenba materiaal. Eén van de punten waarop bij goedkopere tassen vaak bespaard wordt zijn de ritssluitingen. Daar hoef je je bij deze tas geen zorgen over te maken, Tenba heeft overal extra grote en stevige ritssluitingen gebruikt. Alle ritssluitingen zijn degelijke YKK zelfhelende ritssluitingen. Dat zelfhelende betekent dat de ritssluitingen weer makkelijker in elkaar te zetten zijn als je (met buitenaardse krachten) toch uit elkaar weet te trekken door bijvoorbeeld te veel spullen in je tas te stouwen.

Tenba Shootout 24 L review

De binnenkant

Tijd om naar de ‘echte’ binnenkant te kijken. Zoals je op de foto kunt zien verdwijnt mijn setup zo wat in de tas. Deze tas is meer dan ruim genoeg om je GAS (Gear Acquiring Syndrome, of camera aankoop syndroom) tevreden te houden. De diepte van het grote hoofdcompartiment is meer dan voldoende voor een grote spiegelreflex, ook als je een optionele grip gemonteerd hebt. Mijn Sony A7 heeft meer dan genoeg ruimte in de tas, misschien zelfs wel een beetje te veel ruimte. Gelukkig levert Tenba nog een extra strap mee met klittenband die je aan de tussenschotten kunt bevestigen om je camera extra vast te zetten. Zoals eerder genoemd kun je de camera makkelijk uit het hoofdvak halen via het extra luik in de zijkant. Het luik is ruim groot genoeg om mijn A7 er makkelijk uit te kunnen halen, ik vermoed dat een grote spiegelreflex ook geen probleem zal zijn.

Tenba Shootout 24 L review
The inside with some of my gear in it. As you can see the bag has got loads of dividers.

In het dagelijks gebruik

Wat ik erg fijn vind aan de Tenba Shootout 24L is het luik om de camera snel te kunnen pakken. Dit werkt uitstekend, je slingert de tas naar voren en kunt meteen je camera grijpen en foto’s maken. Dat is mijn grootste bezwaar bij vele andere camera rugzakken en de reden waarom ik in het verleden altijd alleen een schoudertas gebruikte. Bij de meeste tassen (ook bij mijn oude Manfrotto), moet je de tas helemaal openen om bij je camera te komen. Dat kost te veel tijd, en je moet de hele inhoud blootstellen aan de elementen en mogelijke nieuwsgierige ogen…

Zoals je op de foto’s kunt zien is Tenba bepaald niet zuinig met de tussenschotten. Tenba levert er een hele hoop mee, in verschillende maten en van verschillende materialen (met zachte microvezel afwerking en enkele met gladde synthetische afwerking).  De langste tussenschotten hebben een uitsnede om ruimte te maken voor een grote camera met een lange lens gemonteerd (tot ongeveer een 300mm f2.8). Als je die ruimte niet nodig hebt kun je de uitsnedes dichtzetten met enkele van de kortere tussenschotten. Zoals je ziet heb ik niet alle tussenschotten gebruikt om mijn spullen veilig een plekje te kunnen geven. Daardoor heb ik bovenaan nog een groot vak over gehouden voor persoonlijke spulletjes.

SONYILCE-7----DSC00822

Een ding van het ontwerp van de Tenba Shootout waar ik minder enthousiast over ben is dat het hoofdcompartiment aan de achterkant open gaat. Ik snap dat Tenba dit niet kon voorkomen omdat ze het laptopcompartiment aan de achterkant hebben geplaatst om het gewicht dicht bij je lichaam te houden. Dat betekent echter wel dat je de tas op zijn achterkant moet leggen om het hoofdcompartiment te openen. Als je geen schoon en droog oppervlak hebt om je tas op neer te leggen worden de achterkant en de schouderbanden dus mogelijk vies. Als je de tas dan weer omslingert loop je het risico dat ook je kleren vies worden. De andere reden dat ik dit minder fijn vind is het risico op diefstal. Als je in een drukke straat loopt is het lastig om te zien en / of te voelen of iemand aan je tas zit te rommelen. Als de tas aan de andere kant open gaat hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je kunt overigens wel een slotje op de ritssluiting van het hoofdcompartiment zetten omdat die voorzien zijn van slotlus.

Tenba Shootout 24 L review

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik erg enthousiast over de Tenba Shootout 24L. De tas is compact en licht, maar je kunt er toch een hele hoop apparatuur in kwijt. Mijn setup lijkt een beetje te verdwijnen in de grote tas, dus voor mij is deze uitvoering wellicht iets te groot (of anders gezegd: ik moet hard aan de slag om op zoek te gaan naar nieuwe apparatuur!).

Voordelen

 • Compact en licht
 • Ruim interieur met veel tussenschotten zodat deze aan te passen is aan zo ongeveer elke setup
 • Handig luik aan de zijkant om snel je camera te kunnen pakken zonder het hoofdcompartiment te hoeven openen
 • Samengesteld uit hoge kwaliteit materialen
 • Ziet er niet direct uit als een fototas
 • Veel kleine slimmigheden die bijdragen aan het gebruiksgemak en plezier
 • Deze tas koop je voor het leven, waarschijnlijk krijg je deze tas nooit meer versleten

Nadelen

 • De prijs past bij de geboden kwaliteit, dus het is geen koopje
 • Hoofdcompartiment opent aan de voorkant, waardoor de achterkant vies kan worden en je op moet letten voor diefstal

Ik wil Foto Video Retail bedankt voor het uitlenen van de Tenba Shootout 24L. Foto Video Retail is de Nederlandse importeur voor Benro, Tenba, MeFoto en diverse andere kwaliteitsmerken. Voor meer informatie over Foto Video Retail kijken op www.fotovideoretail.nl of www.tenba.nl.

 

2 thoughts on “Tenba Shootout 24L foto rugzak review (Dutch)”

 1. Pingback: Tenba Shootout 24L photo backpack review | Ricks Reviews

 2. Pingback: Tenba Shootout 24L photo backpack review - Ricks Reviews

Leave a Reply