Skip to content

Saal Digital fotoboek review (Dutch)

Sinds de komst van digitale fotografie worden er meer foto’s gemaakt dan ooit. En met de doorontwikkeling van de smartphone camera’s gaat die ontwikkeling alleen maar sneller. Het nadeel van die digitale foto’s is echter dat ze vaak op je smartphone, computer of externe harde schijf opgeslagen staan en dat je er weinig anders mee doet. Eén mooie oplossing om je digitale foto’s om te zetten in een blijvende herinnering is het maken van een fotoboek. In deze review vertel ik je meer over het fotoboek van een relatief nieuwe speler op de Nederlandse markt: Saal Digital.

Saal Digital produceert haar fotoboeken in Duitsland en ze streven naar uitstekende kwaliteit en service. De fotoboeken van Saal Digital zijn scherp geprijsd. Voor deze review heb ik een fotoboek gemaakt van 28 x 28 cm met 28 pagina’s met een glanzende kaft en mat fotopapier. Saal Digital maakt alleen gebruik van echt fotopapier waar de foto’s op belicht worden, er wordt dus niet geprint. Dat zorgt voor een uitstekende kwaliteit en zorgt ervoor dat de foto’s lang mooi blijven. Alle fotoboeken van Saal Digital worden platliggend gebonden, waardoor de pagina’s helemaal plat komen te liggen bij het openen. Het fotoboek dat ik maakte kost 41 euro (exclusief verzending a 6,95 euro). Ter vergelijking, een geprint fotoboek van de Hema kost 39,50 euro (30 x 30 cm) en een vergelijkbaar fotoboek met fotopapier kost bij de Hema bijna 50 euro. Hema telt 1,50 euro voor het opmaken en 2,50 euro voor thuisbezorging of niets voor bezorging in hun winkels.

Ik heb eerder fotoboeken laten afdrukken bij o.a. de Hema, Pixum, Albelli en CEWE, mijn mening is gebaseerd op eerdere ervaringen met deze leveranciers en boeken.

Software

Voor het maken van een fotoboek moet je uiteraard eerst de foto’s uitzoeken die je wilt gebruiken. Daarna begint het echte werk pas. Middels de software van de leverancier ga je het fotoboek samenstellen. De software van Saal Digital heeft een eenvoudige uitstraling, met rustige kleuren en  een overzichtelijke indeling.

Je begint bij het openen van de software met het kiezen van het gewenste product, de uitvoering en daarna de opties zoals extra pagina’s en afwerking. Mooi is dat de software meteen de juiste, geldende prijzen laat zien en laat zien welke levertijden je kunt verwachten. Je kunt overigens tijdens het ontwerpen ook makkelijk pagina’s toevoegen of verwijderen, je zit niet vast aan de keuzes die je tijdens het starten maakt.

Saal Digital review
Je start met het kiezen van de maten en opties van je fotoboek

Nadat je bepaald hebt welk boek je wilt maken kun je starten met het ontwerpen. Hierbij heb je enkele opties. Je kunt kiezen voor:

  • Geheel leeg ontwerp
  • Designs kiezen
  • Pro-modus
  • Designs kiezen en vullen
Saal Digital review
Je kunt kiezen voor een leeg ontwerp, volledige pagina’s (Pro-modus) of de software laten helpen met het ontwerp.

Bij de optie designs kiezen kun je kiezen uit een aantal voorbeeld thema’s en bijbehorende ontwerpen. Saal Digital heeft daarbij blokken gemaakt waar je foto’s in kunt plaatsen en werkt met kleine designelementen om het geheel op te vrolijken. Deze optie is ideaal als je weinig ervaring hebt met fotoboeken maken maar wel zelf wilt bepalen waar welke foto komt te staan. Bij de opties designs kiezen en vullen doe je hetzelfde maar plaatst de software alle door jou gekozen foto’s in het boek. Ideaal als je weinig ervaring hebt met fotoboeken maken of als je weinig tijd wilt besteden aan het indelen van je fotoboek.

Saal Digital review
Saal biedt enkele sjablonen voor beginners die het vullen makkelijker maken als je even minder inspiratie hebt.

De Pro-modus is bedoeld voor mensen die hun fotoboek hebben ontworpen in professionele, eigen software zoals Adobe Lightroom. Je kunt je ontwerpen daarbij één op één overnemen in de Saal Digital software zonder extra werk of stappen.

Ik ben zelf gestart met een leeg ontwerp. Het vullen van het boek is makkelijk. Je kunt foto’s selecteren en in het fotoboek slepen. In het boek pas je makkelijk het formaat van de afbeelding door deze uit te rekken. Als je een foto aanpast door de verhoudingen aan te passen dan wordt deze vanzelf in- of uitgezoomd om te voorkomen dat de foto vervormd. Als je bijvoorbeeld een foto vierkant maakt snijdt de software de boven en onderkant zelf af. Middels een sleep-knop kun je de plaatsing van de afbeelding binnen de beschikbare ruimte aanpassen.

Als je een afbeelding verkeerd plaatst, bijvoorbeeld door deze gedeeltelijk in de marge te plaatsen dan geeft de software dat aan middels een rode lijn en een melding. Klik je daarop dan krijg je uitleg wat er mis gaat zodat je dit makkelijk kunt aanpassen.

Saal Digital review
Als je een fout maakt door bijvoorbeeld een foto buiten de marge te plaatsen dan waarschuwt de software daar duidelijk voor.

De software geeft per foto aan of de resolutie hoog genoeg is voor het gewenste afdrukformaat. Handig, zo kun je ook foto’s van minder hoge resolutie gebruiken en kleiner afdrukken zodat ze er toch goed uitzien.

Saal Digital review
De software geeft zelf aan of de resolutie hoog genoeg is.

Je kunt in de software kiezen welke achtergrond je wilt gebruiken voor je fotoboek. Je kunt kiezen uit patronen (zoals zand, textiel, motief, etc.), een dekkende kleur of een foto. Je kunt kiezen om elke pagina een eigen achtergrond te geven of deze in te stellen voor het gehele boek. Uiteraard kun je ook allerlei Word-art achtige teksten invoegen, maar dat heb ik maar niet gedaan.

De software beschikt over vrijwel alle mogelijkheden die je verwacht in dergelijke software. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om wel of geen raster weer te geven om het plaatsen van de foto’s makkelijker te maken. Je hebt daarbij zelfs de mogelijkheid om de rasterafstand te kiezen. Als je reeds een foto geplaatst hebt kun je nieuwe foto’s makkelijk uitlijnen door de snap-functie waarbij de foto’s zich vastklikken op dezelfde hoogte of breedte. Uiteraard kun je dat ook makkelijk aanpassen als je dat niet wilt. Uiteraard is het soms even zoeken om de functionaliteit te vinden, maar dat is bij elke nieuwe software het geval.

Is er dan niets te klagen? Nee, echte klachten heb ik niet. Er zijn wel twee zaken die makkelijk geweest waren en de software nog gebruiksvriendelijker gemaakt hadden:

  • Je kunt een raster weergeven om de foto’s op te plaatsen, maar klikken de foto’s zich niet vast op hoekpunten in het raster. Daardoor is het plaatsen van de eerste foto belangrijk voor de uitlijning. De volgende foto’s je plaatst op een pagina kun je wel weer uitlijnen aan de hand van de eerste afbeelding.
  • Je kunt makkelijk een foto instellen als achtergrond. Het is wel jammer dat je hierbij alleen kun kiezen om een afbeelding in te stellen als achtergrond op beide pagina’s en je niet kunt kiezen om deze alleen links of alleen rechts in te stellen. Dat kan nu alleen handmatig.

Kwaliteit fotoboek

Het eindproduct van Saal Digital is uitstekend. Het fotoboek werd in mijn geval na 3 werkdagen thuisbezorgd en was goed verpakt in een beschermende doos die makkelijk te openen is zonder het boek te beschadigen. Het boek zelf zat in een beschermende tas van foam-plastic om schade helemaal uit te sluiten.

De kaft van het door mij gekozen fotoboek is gemaakt van mat gecoat papier dat ervoor zorgt dat de afbeeldingen scherp en met heldere kleuren weergegeven worden. Op de achterkant staat een minuscule 3d-barcode. Deze wordt o.a. gebruikt om het interne logistieke proces te sturen. Je kunt tegen bijbetaling van 5 euro ook kiezen om deze barcode te laten verwijderen, maar voor niet professionele boeken vind ik de code absoluut niet storend.

Saal Digital review
Een kleine barcode wordt op de laatste pagina en achter op de kaft geprint. Je kunt ze voor 5 euro weglaten, maar ze storen absoluut niet.

De algemene afwerking van het boek is bijzonder goed. De hoeken en randen van de kaften zijn netjes afgewerkt en zien er degelijk uit. De rug is stevig en netjes afgewerkt. Net als bij andere fotoboeken zit er een rand / richel waar de rug overgaat in de kaft, waar de foto vaak kreukt of minder strak afgewerkt zit. Dat is bij dit fotoboek niet aan de orde, de foto loopt netjes afgewerkt door in deze rand.

Saal Digital review
De kaft is strak afgewerkt.

De platte binding van het fotoboek draagt bij aan de kwaliteitsuitstraling van het boek en het is mooi dat Saal Digital deze standaard toepast. Bij de meeste producenten moet je hier extra voor bijbetalen. De binding is stevig en lijkt goed bestand tegen jarenlang bladeren.

Saal Digital review
Platte binding is standaard, en erg mooi.

Ik heb ervoor gekozen om de foto’s af te laten drukken op mat fotopapier. Dat laat minder snel vingerafdrukken zien. De matte print is niet 100% mat, maar heeft een lichte korrelige structuur. De foto’s zijn goed van kleur en bijzonder scherp. Door de dikte van de pagina’s voelt het boek luxe en duurzaam aan.

De afdrukkwaliteit van Saal Digital is uitstekend. De foto’s zijn scherp en hebben bijzonder mooie kleuren. Ik heb alle afbeeldingen in 100% formaat in de software geüpload en door de software zelf laten verkleinen / aanpassen. Dat is goed gelukt. De mix van de foto’s in het boek zijn gemaakt met allerlei verschillende camera’s, van een Samsung Galaxy S7 (12 megapixel), Sony A7 (24 megapixel), Nikon D700 (12 megapixel) en Nikon D800 (36 megapixel). Wel heb ik alle foto’s eerst naar eigen smaak bewerkt in Lightroom. Dat blijkt geen enkel probleem voor de software van Saal, alle afbeeldingen zijn afgedrukt zoals ze er ook uitzien op mijn scherm. Dat zie je wel eens anders!

Conclusie

Mijn kennismaking met Saal Digital is mij goed bevallen. De software die Saal Digital levert is gebruiksvriendelijk, stabiel en overzichtelijk. Alle noodzakelijke functies zijn aanwezig en ook aan professionals die meer flexibiliteit wensen of met eigen software werken is gedacht. De levertijd van het fotoboek was kort en de kwaliteit uitstekend. Dit fotoboek doet kwalitatief niets onder voor duurder geprijsde alternatieven. Ik kan je daarom met een gerust hart aanraden om Saal Digital te overwegen als je een fotoboek wilt laten afdrukken.

Ter info: Saal Digital heeft mij een waarde cheque van 40 euro gegeven voor het maken van deze review. Daar waren geen voorwaarden aan verbonden, in deze review vind je mijn persoonlijke mening over de software en het product.

Voor meer informatie, kijk op de website van Saal Digital: www.saal-digital.nl

1 thought on “Saal Digital fotoboek review (Dutch)”

  1. Pingback: Drukwerknodig.nl print op forex review - Ricks Reviews

Leave a Reply