Skip to content

Miggo Agua Stormproof Backpack 85 en Quick-draw Torso pack 65 DSLR

Vorig jaar reviewde ik de Miggo Agua Quick-draw Stormproof holster. Dat was mijn eerste kennismaking met het eigenzinnige en ietwat eigenwijze merk Miggo. Die tas verraste met een heel aantal slimme, kleine details en een uitstekende bescherming tegen water, zand en stof. Miggo heeft de Stormproof-lijn inmiddels uitgebreid met o.a. de Agua Stormproof Backpack en de Agua Stormproof Quick-draw Torso pack. In deze review bespreek ik de grote versie van de backpack, de Augua Stormproof backpack 85 en de Agua Stormproof Quick-draw Torso pack 65 DSLR. De backpack is ook nog verkrijgbaar in de kleinere medium uitvoering met modelnummer 80.

Miggo stormproof review

Als je benieuwd bent naar de bescherming tegen water kan ik je aanraden om mijn eerdere review van de Miggo Agua Quick-draw Stormproof holster te bekijken. Die biedt dezelfde IPX3 bescherming, en in mijn review vind je een filmpje waar ik een gieter water over de tas leeg zonder dat er een druppel binnendringt.

Miggo Agua Stormproof Quick-draw Torso pack 65 DSLR

De Torso pack zit, wat concept en idee betreft, het dichtst tegen de Stormproof Quick-draw holster aan. Ook dit is een compacte tas die gericht is op goede bescherming tegen water, maar die je niet in de weg mag zitten tijdens het gebruik. Miggo heeft de tas ontworpen om op je rug te dragen, maar je kunt hem ook makkelijk op je borst dragen. Dat doe je door de tas met de comfortabele schouderband gekruist over je borst te dragen. Daarbij zit de tas strak en hoog tegen je rug, en met de extra strap kun je de tas zo strak als gewenst aansnoeren. Zo is de tas erg stabiel en heb je er ook tijdens bijvoorbeeld het fietsen absoluut geen last van.

Miggo stormproof review

De Agua Stormproof Quick-draw Torso pack 65 DSLR pack heeft net als de kleinere holster die ik eerder reviewde de aanduiding Quick-draw van Miggo meegekregen. Dat wil zeggen dat er extra aandacht is besteed aan het bieden van een snelle manier om je camera uit de tas te halen. Als je de tas op je rug draagt kun je deze in één beweging naar voren draaien om snel toegang te krijgen tot de tas.

Waar de Agua Stormproof Quick-draw Torso pack 65 DSLR pack zich onderscheidt van de holster is in de ruimte die de tas biedt. De holster is ontworpen met plaats voor één camera met een gemonteerde lens, en verder eigenlijk niets. De Torso pack biedt meer ruimte. In het grote cameravak is plaats voor een grote DSLR (maatje D800 / D810 is geen probleem voor deze tas) met een professionele 24-70 2.8 lens gemonteerd. Daarnaast is er nog ruimte om een professionele 70-200 2.8 en flitser los mee te nemen. Als je een kleiner toestel of minder grote lenzen hebt kun je makkelijk twee tot drie losse lenzen meenemen naast je camera met één lens gemonteerd.

Miggo stormproof review
Een Nikon D800 met forse Sigma 35mm f1.4 Art lens past prima in deze tas

Aan de binnenkant van het cameravak zit een snelsluiting waar je je camera aan vast kunt maken voor extra veiligheid. De lus is lang genoeg om de camera vast te laten zitten aan de tas terwijl je deze gebruikt, maar of je dat handig vindt is een persoonlijke keuze. Ik vond het niet zo lekker werken omdat je iets meer beperkt bent in je beweging. Je kunt de camera echter ook makkelijk losklikken met de snelsluiting. Alle snelsluitingen die Miggo trouwens gebruikt zijn voorzien van een blokkering om onbedoeld loskoppelen te voorkomen.

Miggo stormproof review
Met deze lus maak je de camera vast aan de tas voor extra veiligheid

Buiten de essentiele zaken is er in de Agua Stormproof Quick-draw Torso pack 65 DSLR weinig ruimte voor accessoires. In de Torso pack zit een klein vakje voor je lensdop en een geheugenkaartje of accu. De Torso pack heeft aan de achterkant nog wel een plat vakje waar je kleinere, platte spullen in kunt stoppen zoals een boekje of foldertje. Omdat Miggo zich realiseert dat dit niet altijd handig is wordt er ook een kleine accessoire tas meegeleverd. Dit kleine tasje biedt plaats aan bijvoorbeeld een acculader, losse accu’s, geheugenkaartjes of kleine filters en past eventueel ook in het kleine vakje aan de achterkant van de tas. Het accessoire tasje is voorzien van enkele lussen om spullen onder vast te zetten.

Miggo stormproof review
Beide Stormproof tassen worden geleverd met deze kleine accessoires tas, een handige extra

De schouderstrap van de Agua Stormproof Quick-draw Torso pack 65 DSLR pack is afneembaar en kan ook gebruikt worden als losse camerastrap. Een leuke extra aangezien de strap erg comfortabel is met zijn soepele neopreen en zachte padding. Miggo verkoopt de straps ook los, en dan kost deze 30 euro. Bij de tas krijg je hem er gewoon bij.

Miggo stormproof review
Deze strap krijg je gewoon gratis bij de tas en werkt ook prima als losse camerastrap

De buitenkant van de tas is gemaakt van waterafstotend materiaal, dat aan de binnenkant gevoerd is met neopreen. Die combinatie zorgt voor een goede bescherming tegen water (de tas beschikt over een IPX3 classificatie), maar beschermt ook goed tegen stoten. De onderkant van de tas is voorzien van een extra dikke bescherming met een ingedrukt Miggo-logo. Zo wordt je apparatuur ook goed beschermd als je de tas een keer wat te hard op de grond zet. De ritssluitingen zijn nauwsluitend maar niet helemaal waterdicht getaped. Door het slimme ontwerp van de tas kan water desondanks toch niet binnenkomen. De grote treklussen aan de ritssluiting maken het openen en sluiten makkelijker en snel.

Miggo stormproof review

Miggo Agua Stormproof Backpack 85

De Miggo Agua Stormproof Backpack 85 borduurt voort op de slimmigheidjes van de andere Agua producten, maar doet dat op een helemaal eigen manier. De Backpack is een forse, comfortabele rugzak met veel ruimte voor fotoapparatuur, maar biedt daarnaast ook ruimte aan persoonlijke spullen. Het uiterlijk van de tas is behoorlijk eigenwijs en eigenzinnig en past daarmee goed bij de andere producten van Miggo.

Miggo stormproof review

Een van de meest opvallende kenmerken van de Agua Stormproof Backpack 85 is de opgerolde bovenkant. Het bovenste vak van de tas wordt namelijk niet afgesloten met een ritssluiting of trekkoord zoals je dat vaker ziet, maar door de tas op te rollen en aan weerszijde vast te zetten met een snelsluiting. Dat maakt dat de tas erg goed beschermt tegen water. Als je het vak openmaakt vind je veel plaats en zie je dat de ruimte opgedeeld is in kleine vakjes. Er is een vakje dat afgesloten wordt met een ritssluiting voor kleine losse spullen en er zijn steekvakjes voor pennen en filters. In de zijkanten van de tas zitten elastische vakjes waar je spullen zoals een blikje drinken of een lens in vast kunt zetten. Tegen de rug van de tas zit een diep doorlopend steekvak dat voorzien is van dikke voering en ruimte biedt aan een compacte 15 inch laptop.

Miggo stormproof review
Zo open je het grote vak boven op de tas

De hele binnenkant is afgewerkt in het kenmerkende Miggo-blauw. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar door de lichte kleur heb je ook beter zicht in de tas.

Miggo stormproof review
De binnenkant is afgewerkt in fris Miggo-blauw

Door het bijzondere ontwerp verwacht je misschien niet direct dat de Agua Stormproof Backpack 85 ook perfect geschikt is voor langdurige en intensief gebruik. Dat is echter zeker wel het geval. De schouderbanden van de tas zijn gemaakt van comfortabel dik gevoerd neopreen en bieden brede verstelbaarheid. Ook zijn ze slim aan de tas vastgemaakt waardoor de schouderbanden zich makkelijk aanpassen aan de breedte van de schouders van de drager. De schouderbanden zijn voorzien van een verstelbare borstband om te voorkomen dat de banden af kunnen zakken. De tas is ook voorzien van heupbanden met een brede verstelbaarheid, die bij volle bepakking veel extra comfort bieden. Waar de tas tegen je rug steunt is hij voorzien van dikke padding van neopreen met voldoende ruimte om lucht tussen je rug en de tas te laten circuleren. Je zit met je rug dus niet direct tegen het waterafstotende materiaal van de tas aan waardoor deze niet gaat zweten.

Miggo stormproof review
Stevige, gevoerde schouderbanden en dikke padding op de rug. Dit is een serieuze tas

Aan de voorkant van de tas zit een band om een statief aan de tas te kunnen monteren. Deze bestaat uit twee lussen waarvan er één om één van de poten van je statief gezet wordt, die voorzien is van een stukje rubber om goede grip te bieden. De andere lus gaat om alle poten van je statief heen om deze goed vast te zetten. De handgreep boven op de tas is verstelbaar en wordt gebruikt om je statief aan de bovenkant vast te zetten. Daarmee zit het statief stabiel vast op je tas. Het is fijn dat het mogelijk is om een statief aan de tas te monteren, maar door de verschillende lussen die je vast moet maken werkt het niet bijzonder snel. Als je vaak je statief van je tas moet halen en weer terug zet dan is dit niet de meest ideale oplossing.

Miggo stormproof review
Er is plaats om een statief mee te nemen op de tas

Het cameravak van de Miggo Agua Stormproof Backpack 85 is al net zo bijzonder als het ontwerp van de tas. Het vak is namelijk voorzien van twee openingen, aan beide zijkanten van de tas. Het cameravak is behoorlijk ruim en zou zelfs ruimte moeten kunnen bieden aan twee DSLR’s met een telelens gemonteerd. Je kunt er namelijk van beide kanten één in de tas steken. Miggo levert een lange divider bij de tas waarmee je het vak in de breedte van de tas op kunt delen in twee diepe, ruime vakken met ieder hun eigen ingang. Neem je maar één camera mee dan kun je door slim te spelen met de ruimte een DSLR met gemonteerde telelens, en twee of drie niet al te grote lenzen of twee lenzen en een flitser kwijt in de tas. Je kunt dan één opening gebruiken voor je toestel en de andere voor lenzen en accessoires.

Miggo stormproof review
Het camera vak biedt veel ruimte en is makkelijk bereikbaar aan de zijkant van de tas

Door het slimme ontwerp van de cameravakken in de Agua Stormproof Backpack 85 hoef je de tas niet af te doen om je camera te pakken. Als je één schouderband af doet kun je de tas met de handgrepen aan de onderkant naar voren trekken en snel je camera of een lens uit de tas halen. Dat is een groot voordeel voor fotografen die snel hun toestel willen kunnen pakken bij een fotomoment. Vreemd eigenlijk dat Miggo deze tas daarom niet ook ‘quick-draw’ heeft genoemd, want voor een rugzak is deze tas razendsnel te gebruiken…

Miggo stormproof review

Conclusie

Met de Torso pack en Agua Stormproof Backpack 85 breidt Miggo zijn assortiment Stormproof tassen uit met twee capabele tassen voor de actieve fotograaf. Met hun uitstekende bescherming tegen water, zand en stof kun je deze tassen met een gerust hart meenemen in zware omstandigheden. Het eigenwijze ontwerp van de tassen zorgt ervoor dat ze zich onderscheiden van hun concurrentie. En het mooie is dat ze niet alleen een afwijkend ontwerp hebben om ‘dwars’ te zijn, maar dat het ontwerp daadwerkelijk bijdraagt aan functionaliteit die de fotograaf van pas zal komen. De Torso pack biedt net iets meer plaats dan de kleinere Stormproof holster, zodat je naast je camera met één lens nog wat andere accessoires mee kunt nemen. Dat doet de tas zonder afbreuk te doen aan de pluspunten van zijn kleine broertje, zoals de uitstekende bescherming en het Quick-draw idee. De Agua Stormproof Backpack 85 biedt veel ruimte aan persoonlijke spullen en zelfs een laptop. Door het slimme ontwerp is er ook veel plaats voor fotoapparatuur, tot wel twee body’s met gemonteerde lenzen. Met twee slim geplaatste openingen heb je de camera altijd snel bij de hand.

Wil je deze tassen kopen? Gebruik dan onderstaande (affiliate-) links om de tas aan te schaffen bij CamerNU.nl:

Miggo Agua Stormproof Quick-draw holster DSLR 65

Miggo Agua Stormproof backpack 80

Miggo Agua Stormproof backpack 85

Miggo stormproof review

Leave a Reply