Skip to content

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review (Dutch)

Hoewel gimbals of videostabilisators voor consumenten nog niet zo heel lang op de markt zijn zie je dat de ontwikkelingen op dit gebied erg snel gaan. Waar je een jaar geleden voor onder de 300 euro hard moest zoeken voor een enigszins acceptabele twee-assige stabilisator vind je nu in die prijsklasse al uitstekend afgewerkte 3-assige stabilisators. Nieuwkomer op de Nederlandse markt MOZA brengt twee modellen die allebei ruim onder de 275 euro blijven op de markt, de MOZA MINI-G voor GoPro-camera’s en de MINI-C voor smartphones. In deze review vertel ik je er meer over en zoek ik uit of deze nieuwe modellen hun geld waard zijn.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review
Links de MOZA MINI-C en rechts de MOZA MINI-G

MOZA

MOZA is een nieuwe speler op de Nederlandse markt en pas sinds begin 2017 beschikbaar. De MINI-G en MINI-C maken deel uit van de uitgebreide range van MOZA en zijn vooral gericht op consumenten. MOZA heeft echter ook nog semi-professionele modellen (voor bijvoorbeeld grotere systeem- en DSLR-camera’s) en professionele stabilisatoren voor grotere filmproducties met DSLR- of professionele videocamera’s en professionele cages. Prijstechnisch ligt MOZA onder de geijkte concurrenten, maar bieden ze over het algemeen wel opvallende extra’s. Dat wil zeggen dat MOZA de kennis die ze voor de semi- en professionele modellen op hebben gedaan ook kan toepassen in de consumentenproducten. Daardoor bieden deze modellen functionaliteit die je wellicht niet zo verwachten in dit prijssegment. Denk daarbij bijvoorbeeld aan joystick-bediening en een bluetooth-koppeling met je telefoon.

MOZA MINI-G

De MOZA MINI-G is gericht op gebruik met GoPro camera’s. Doordat het ontwerp zich specifiek richt op deze kleine camera’s kon er gewerkt worden met kleinere armen dan in de MINI-C voor smartphones. Daardoor is de stabilisator iets compacter en lichter dan zijn smartphone-broer.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review

De belangrijkste kenmerken van de MINI-G zijn:

 • Ondersteuning voor alle recente GoPro Hero modellen (v.a. Hero 3) en Xiaoyi;
 • Volledig opgetrokken uit metaal;
 • 360+ graden rotatie op alle motoren (bijzondere feature!);
 • Kop los te koppelen van handvat;
 • Bediening van de camera met de knoppen op de handgreep;
 • Stroomaansluiting om de GoPro onder het filmen te laden;
 • Te bedienen via MOZA-app;
 • Tot 8 uur accuduur.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review

MOZA MINI-C

De MOZA MINI-C is ontworpen voor gebruik in combinatie met smartphones. Om ruimte te maken voor de grootste toestellen (denk aan de iPhone 7+) heeft de MINI-C een iets langere arm, waardoor deze in totaliteit iets groter en zwaarder is dan de MINI-G. In tegenstelling tot de MINI-G biedt de MINI-C geen 360 graden rotatie op alle assen, simpelweg omdat de grote telefoon dan tegen de behuizing aan zou lopen. Dus met de MINI-C heb je allen 360 graden rotatie van het telefoontoestel zelf.

De belangrijkste kenmerken van de MINI-C zijn:

 • Ondersteuning voor een breed scala aan telefoontoestellen, waaronder ook phablets zoals iPhone + en Galaxy Note;
 • Volledig opgetrokken uit metaal;
 • 360 graden rotatie van je smartphone;
 • Los te koppelen van handvat;
 • Bediening van je smartphone met de knoppen op de handgreep (ook zoom);
 • Te bedienen via MOZA app;
 • Via Bluetooth te koppelen met je telefoon;
 • Tot 8 uur accuduur.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review

Afwerking / behuizing

In de rest van de review zal ik beide modellen tegelijk behandelen aangezien de verschillen buiten enkele details beperkt zijn. Bij het oppakken valt meteen op dat, ondanks dat de MOZA’s niet duur zijn, het zeker geen goedkope rommel is. Zowel de MOZA MINI-G als MOZA MINI-C zijn volledig opgetrokken uit metaal (aluminium?) en bijzonder strak in elkaar gezet. Alle naden en randen zijn minimaal en sluiten strak op elkaar aan. Ook de algemene kwaliteitsindruk is erg hoog, de stabilisator voelt stabiel en stevig aan. De metalen oppervlakken zijn afgewerkt met een strakke zwarte coating die goed bestand lijkt te zijn tegen krassen. De handgreep zelf is voorzien van rubber dat fijn aanvoelt en veel grip biedt. Als je dan iets te zeuren zoekt kan ik alleen opmerken dat het rubber, doordat het zo veel grip biedt, stof aantrekt wat niet zo mooi is.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review

De koppeling van de kop met de handgreep wordt vastgezet met een bajonetsluiting die een vertrouwde klik geeft bij het blokkeren. In de handgreep zitten enkele bedieningsknoppen die zorgen voor een prettig bediening en die voldoende feedback geven. De belangrijkste knop is de platte joystick waarmee de beweging van de stabilisator bediend kan worden. Deze werkt makkelijk en vanzelfsprekend en in de app kan de gevoeligheid aangepast worden.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review
MOZA maakt gebruik van één enkele accu, geleverd door LG

Voor het monteren van de GoPro camera of smartphone maak je gebruik van een specifieke klem. Wat meteen opvalt en waarmee de MOZA zich onderscheidt van veel andere stabilisators. De meeste modellen werken met een mix van kunststof en metalen onderdelen, maar vrijwel alle modellen hebben een plastic klem om de camera of smartphone in te monteren. De metalen klemmen zijn overigens van rubber afwerkstrips voorzien om te voorkomen dat je camera of smartphone er door beschadigd raakt. De klem van de MINI-C voor smartphones valt het meeste op. Deze is niet alleen van metaal, maar werkt ook nog met een stevig schroefmechanisme om je smartphone vast te zetten. De meeste concurrenten werken met een simpele kunststof klem waarin je het toestel middels een verende klem vastzet. Dat zit een stuk minder stevig. Bijkomend voordeel van deze klem is dat veel telefoons er gewoon met hoesje en al in passen.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review
De MINI-C beschikt over een degelijke metalen smartphone-houder

Al met al voelen de MOZA MINI-G en MOZA MINI-C een stuk luxer en duurder aan dan ze daadwerkelijk zijn. Tel daar bij op dat ze enkele bijzondere features hebben die veel duurdere modellen niet eens bieden en de start is goed.

Gebruik

Functionaliteit is natuurlijk waar het bij deze stabilisators om gaat. Het kan nog zo’n mooi en degelijk apparaat zijn maar als de stabilisatie niet werkt heb je er niets aan. Fijn is dat de MOZA’s standaard al gebalanceerd zijn, je hoeft dus niet zelf te rommelen met balansgewichtjes. Bij de GoPro kun je de camera zo in de houder klikken en is deze gebruiksklaar. Bij De MINI-C moet je even met je telefoon naar links en rechts schuiven in de klem om te zorgen dat deze zo recht mogelijk blijft hangen. Als hij uit balans is werkt de MOZA MINI-C wel, maar verbruik je meer stroom en is je stabilisatie minder betrouwbaar.

Na het aanzetten van de MINI start deze met het stabiliseren van je camera. Beide MOZA’s hebben verschillende gebruiksmodi. Standaard start hij in de normale modus waarbij je horizontaal en verticaal kunt pannen door de handgreep in de gewenste richting te draaien. De MINI volgt, maar zorgt wel voor een soepele, stootvrije beweging.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review

Je kunt de camera in verschillende houdingen draaien. Door de gimbal in zijn geheel op zijn kop te draaien schakel je over naar de underslung modus waarbij je makkelijk dicht bij de grond kunt filmen. De MINI-C kan ook nog in verticale modus filmen, speciaal voor mensen die nog niet geholpen zijn aan VVS (vertical video syndrome). Grapje natuurlijk, de verticale stand is ideaal voor live-uitzendingen op facebook.

De MOZA’s bieden 3 gebruiksmodi. Horizontaal volgen, horizontaal en verticaal volgen of alles geblokkeerd. Standaard gebruik je horizontaal en verticaal volgen waarbij je de beweging van de camera kun beïnvloeden door het handvat te bewegen in de richting waarin je wilt filmen. De MOZA MINI zorgt dan zelf voor soepel pannende beelden.

Wat opvalt aan zowel de MOZA MINI-G en MINI-C is dat ze bijzonder snel en accuraat reageren op beweging. Ik heb inmiddels verschillende modellen en merken stabilisators gebruikt en de MINI’s zijn veruit het meest responsief. Dat belooft ook veel goeds voor de stabilisatie van beelden als je loopt, want de wiegende beweging die je maakt tijdens het lopen is voor de meeste van deze handheld stabilisatoren de grootste uitdaging.

Verder valt de stille werking van de MINI-G en MINI-C op. De motoren maken vrijwel geen geluid, alleen bij overbelasting (als je per ongeluk tegen de stabilisator tikt bijvoorbeeld) piepen ze even tijdens het terug corrigeren. Die stille werking draagt bij aan de positieve, kwalitatief hoogwaardige indruk die de producten maken.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review
Je kunt verschillende accessoires aan de MOZA MINI’s koppelen, zoals een videolamp

De MOZA MINI’s beschikken beiden over een montagepunt voor accessoires, waar je bijvoorbeeld een arm met een videolamp of een GoPro schermpje aan kunt monteren. Erg handig. De combinatie zoals op bovenstaande foto zou ik overigens niet adviseren, die is behoorlijk zwaar wat niet erg handig is. Een lichtere / kleinere LED-lamp zou echter een perfecte accessoire zijn.

App

De MOZA app is vooralsnog alleen verkrijgbaar voor iOS / iPhone. Android zal waarschijnlijk wel snel volgen. Met de app kun je de stabilisator bedienen, en er zit tevens een filmfunctie in. Heb je een Android toestel dan kun je deze instellingen overigens wel gewoon aanpassen met de Windows of Mac software die beschikbaar is op de website van MOZA.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review
In het startscherm start je de bluetooth koppeling

Als je de app geïnstalleerd hebt kun je bijvoorbeeld een opname starten door een druk op de aan/uit knop op de MOZA. Dat werkt erg makkelijk. In de app kun je daarnaast ook verschillende instellingen aanpassen, zoals de gebruiksmodus of kun je de MOZA kalibreren. Ook kun je de gevoeligheid van de joystick naar eigen wens instellen, een handige optie.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review

Resultaat

Onderstaande video geeft een mooi beeld van het resultaat dat je met deze stabilisator kunt realiseren. In de video zie je links de MOZA MINI C in combinatie met de Samsung Galaxy S7. Rechts zie je een opname die gelijktijdig gemaakt is met de iPhone 5c. Beide toestellen zijn standaard ingesteld, dus bij de Samsung staat zowel de optische als digitale stabilisatie aan. De iPhone 5c beschikt alleen over digitale stabilisatie.

Conclusie

Ik begon deze review met de vaststelling dat ontwikkelingen op het gebied van stabilisators ontzettend snel gaan en dat de prijzen daardoor behoorlijk zakken. De vraag of de MOZA MINI-G en MOZA MINI-C ondanks hun bescheiden prijskaartjes van ruim onder de 275 euro voldoende functionaliteit en prestaties bieden kan ik inmiddels volmondig met JA beantwoorden. Sterker nog, als ik deze MOZA’s vergelijk met duurdere 3-assige gimbals van andere merken die ik gebruikt heb dan denk ik ze zich er niet alleen mee kunnen meten maar ze op sommige punten ook hebben ingehaald. De MOZA MINI’s onderscheiden zich met de MOZA app en slimme Bluetooth-koppeling en hun snelle en responsieve prestaties. De resultaten spreken daarnaast voor zich. Met een beetje oefening maak je prachtige opnames van bijna Hollywood-kwaliteit. Nou ja, wat betreft stabilisatie dan, een goede gimbal maakt je helaas nog geen Scorsese, Spielberg of Tarantino maar het is wel een eerste stap in de goede richting. Je voorkomt in ieder geval dat je kijkers zeeziek worden.

MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review

13 thoughts on “MOZA MINI-G + MOZA MINI-C review (Dutch)”

 1. Hoi Rick, ik heb een go pro 4 met een lcd backpack. Kan ik die op de go pro laten en op de Moza mini g monteren?

   1. Dank je Rick, via facebook had ik de vraag ook gesteld en zij geven aan dat het wel kan. Wellicht koop ik voor de zekerheid van Removu een handige accescoire waar de lcd backpack in kan en waarbij ik ‘m kan bedienen. Is ook wel handig omdat je dan niet de camera op de gimbal hoeft te bediene.

 2. Hallo Rick,

  Ik heb gisteren de Moza Mini G gekocht. Er zat een snelstartgids bij maar ik kan nergens vinden wat 1 of 2 of 3 keer klikken op de knoppen en de joystick betekent. Bestaat er geen uitgebreidere handleiding die ik ergens kan downloaden?

  Alvast bedankt
  MvG Luc Horbach

 3. Beste Rick,
  Bedankt voor je uitgebreide review. Ik kocht zowel de Mini-G als ook de Wearable kit. Het ziet er echt goed uit maar ik heb moeite met de Assistant app. Sinds kort is die ook voor Android te downloaden maar ik heb moeite met het begin ervan. Ze vragen om registratie en moet dit doen via een emailadres, een wachtwoord en een code. Heb jij enig idee waar ze hier dan om vragen?
  Alvast dank voor je hulp.
  Jos

 4. Hoi Rick,
  Wil je toch even laten weten dat ik de Mini-G heb terug gebracht nadat we bij de winkel samen nog eens geprobeerd hebben om de app op een PC en/of laptop te krijgen. De android app is nog een beta-versie en werkt ook nog niet. Ik heb nu de Removu S1 die prima werkt.
  Groet,
  Jos

Leave a Reply