Skip to content

Fotoboek van Fotofabriek.nl (Dutch)

Recent kreeg ik de mogelijkheid om een fotoboek van Saal Digital te testen, waarvan de prijs/kwaliteit verhouding erg goed was. Ik werd echter ook benaderd door de Fotofabriek.nl. Zij zijn recent uitgeroepen als de beste fotoboekenproducent door het televisie programma Radar, en ze waren benieuwd of ik hun fotoboek ook wilde beoordelen.

Prijstechnisch zijn de boeken van Fotofabriek.nl erg aantrekkelijk, ze hebben namelijk een lage basisprijs. Als je luxere opties wilt, zoals betere printkwaliteit, vlakliggende binding of luxere kaften kun je daar voor bij betalen. Zo kun je goedkoop instappen, maar heb je toch alle mogelijkheden om een luxe boek samen te stellen. Het boek dat ik gemaakt heb is van A4 formaat met 24 pagina’s, voorzien van luxer / dikker UV-beschermd papier, vlakliggende binding en heeft een gelamineerde kaft. Het boek kost in deze uitvoering 34 euro (exclusief actiekortingen). Daarmee is het zondermeer concurrerend geprijsd.

Ter info: ik heb dit boek zonder kosten van de Fotofabriek.nl ontvangen om te bespreken in deze review.

Fotofabriek.nl review

Bestelsoftware

De bestelsoftware van Fotofabriek.nl werkt goed. Bij het openen van de software wordt eerst de nieuwe productinformatie en de prijsinformatie gedownload. Alleen bij de eerste keer openen duurt dat wat langer, daarna wordt er alleen een controle op updates van informatie uitgevoerd. De software controleert ook zelf op updates van het programma zelf. Ik heb mijn boek niet in één keer gemaakt maar in verschillende sessies, en toen ik de software opstartte om door te gaan met mijn boek kreeg ik de vraag of ik wilde updaten. Gelukkig onthoud de software ook na de update waar je gebleven bent en welke foto’s je al geplaatst hebt. Erg handig!

Na het openen van de software krijg je eerste vraag om het gewenste formaat boek en aantal pagina’s te selecteren. Dat gaat makkelijk en snel. Overigens zit je niet vast aan het aantal pagina’s waar je voor kiest. Je kunt dat aantal tijdens het opmaken van je boek ook makkelijk uitbreiden of verkleinen.

Fotofabriek.nl review
Je begint met het kiezen van het formaat en de oriëntatie van je fotoboek

Je kunt bij de Fotofabriek.nl software kiezen voor sjablonen om je boek mee op te vrolijken of werken met lege pagina’s. Ik werk altijd met lege pagina’s en gebruik zo veel mogelijk foto’s over de gehele pagina, maar zeker bij een themaboek zoals bijvoorbeeld voor een kinderfeestje is het leuk als je een fris sjabloon kunt toepassen.

Fotofabriek.nl review
Je kunt kiezen voor een leeg boek, lege sjablonen of sjablonen en deze automatisch laten vullen

Bij het gebruiken van de software wordt je geholpen doordat de software zelf aangeeft of de geselecteerde bestande voldoende resolutie bieden voor het gekozen afdrukformaat. Dat is handig zodat je een afbeelding van lagere resolutie ook kleiner kunt maken zodat deze er toch mooi uitziet in je boek. Ook als je een afbeelding buiten de printbare marges schuift wordt dat netjes weergegeven. De marges worden overigens met voldoende veiligheidsruimte aangegeven, dus ook een afbeelding die tegen de marge aan geplaatst wordt zal niet op de rand wegvallen. Daar moet je wel rekening mee houden als je bewust een deel van een afbeelding buiten de marge plaatst omdat je dat niet in je boekt wilt hebben. In dat geval is het beter om de afbeelding in een bewerkingsprogramma bij te snijden.

Fotofabriek.nl review

Bestelproces

Je maakt je volledige boek in de bestelsoftware van Fotofabriek.nl. Als je boek klaar is kun je het uploaden naar de website, waarbij het aan je profiel gekoppeld wordt. Je geüploade boek blijft 100 dagen op de server van de Fotofabriek.nl staan zodat je het makkelijk bij kunt bestellen of dat je na het uploaden niet direct hoeft te bestellen.

Na het uploaden kom je vanzelf ingelogd op de pagina van de Fotofabriek.nl terecht. Daar kies je de aanvullende afwerkingsopties. Je kunt daar bijvoorbeeld de papiersoort en binding instellen, kiezen welk soort kaft je wilt hebben, en of het boek in een bewaar / cadeaudoos geleverd moet worden.

Fotofabriek.nl review

Bijzondere opties die je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld het weglaten van de barcode op de achterkant van het boek. Die optie kost slechts € 2,75 maar is naar mijn mening voor niet-professionele producties niet echt noodzakelijk. De barcode van Fotofabriek.nl is namelijk klein genoeg om niet te storen. Het enige dat jammere is dat de barcode een klein groen randje heeft. Ik heb er voor gekozen om een zwart-wit afbeelding op de achterkant te printen en daarmee detoneert het groene randje enigszins. Maar voor € 2,75 kun dus altijd overwegen om de barcode weg te laten.

Fotofabriek.nl review
Je kunt er voor kiezen om de barcode weg te laten, maar deze is klein en stoort niet

Andere bijzondere opties die je kunt kiezen zijn een handmatige voor-controle (€ 5,75) waarbij een medewerker je ontwerp grondig controleert op uitlijning, witranden en andere kleine foutjes die storend kunnen zijn zoals te donkere of te lichte foto’s. Als er een fout geconstateerd wordt krijg je daar een bericht van voor de productie zodat je het ontwerp nog aan kunt passen. Handig als je nog niet zo veel ervaring hebt met het maken van fotoboeken.

Leuke gimmick is dat je in de productieperiode van je boek een email krijgt met daarin een filmpje waarin je kunt zien hoe de kaft van jouw boek gemaakt wordt. Eerst dacht ik dat het een standaard filmpje was, maar je ziet daadwerkelijk hoe jouw foto om de kast gemonteerd wordt en hoe deze gevouwen wordt. Erg leuk!

Boek

Het boek werd geleverd in een stevige kartonnen doos die goed door de brievenbus past. Je hoeft dus niet thuis te zijn om je boek in ontvangst te nemen. De doos beschermt het boek in alle richtingen goed tegen schade. De hoeken hebben een stevige extra rand die voorkomt dat de zijkanten van de kaft schade oplopen als het boek op de deurmat valt. Verder valt op dat het boek zelf verpakt zit in een volledig sluitende plastic hoes. Dus ook als de doos tijdens het bezorgen nat / vochtig zou worden is je boek beschermd.

Het boek zelf ziet er bijzonder mooi uit. De kaft is strak afgewerkt en mooi gevouwen. De rug en overgang tussen rug en kaft zijn strak afgewerkt en voelen aan of ze goed bestand zijn tegen jarenlang bladerplezier.

Fotofabriek.nl review

Het fotoboek begint en eindigt met een wit schutblad, optioneel kun je er voor kiezen om deze zwart te laten maken. Wat meteen opvalt is de kwaliteit van de afdrukken in het fotoboek. Ik heb in het fotoboek gekozen voor de meest luxe papier kwaliteit UV-hoogglans met een vlakliggende binding. De foto’s komen daardoor bijzonder goed tot hun recht. De kleuren spatten van de pagina’s en zijn erg natuurgetrouw. Dat zie je ook wel een anders. De pagina’s zijn dik, maar wel soepel. Ze hebben een gladde, glanzende afwerking die goed bestand is tegen vingerafdrukken.

Fotofabriek.nl review
Deze platliggende binding is mooi en duurzamer dan normale binding, ik zou hier altijd voor kiezen!

De meerprijs (€ 0.25 per pagina) voor de vlakliggende binding en de betere kwaliteit papier is beperkt en daarmee zeker het overwegen waard. Het draagt bij aan de kwaliteit van de foto’s en de vlakliggende binding is ook nog duurzamer ook. Bij een normale binding krijg je altijd vouwranden in het midden die lelijk zijn en een deel van je afbeelding wegsnoepen, dat is jammer.

Conclusie

Ik snap het oordeel van AVROTROS Radar zeer goed, de Fotofabriek.nl maakt bijzonder hoge kwaliteit fotoboeken. De gebruikte software werkt goed en is gebruiksvriendelijk. De fotoboeken zijn vriendelijk geprijsd en door de vele opties kun je voor weinig geld een goed basisboek bestellen of voor iets meer geld een boek van extra hoge kwaliteit. Zeker als je foto’s van goede kwaliteit hebt zou ik zeker kiezen voor in ieder geval de vlakliggende binding met betere kwaliteit papier. Al met al een aanrader!

Zelf ook een mooi fotoboek maken? Kijk op www.fotofabriek.nl of www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken

Fotofabriek.nl review

Leave a Reply