Skip to content

Nokia 5 en Nokia 6 review

Ik ben een groot fan van high end telefoontoestellen. Al sinds mijn eerste mobiel koop ik vrijwel alleen toestellen uit de duurste series. Goedkopere modellen hebben vaak een lelijke plastic behuizing, slecht scherm en beroerde camera. Althans dat was mijn volle overtuiging tot ik twee weken geleden de Nokia 6 uit het doosje haalde. Ik was er heilig van overtuigd dat er een fout gemaakt was en dat ik per ongeluk een Nokia 8 (het topmodel van Nokia met een adviesprijs van 599 euro) in de doos van de Nokia 6 had gekregen. Maar na twee keer controleren moest ik vaststellen dat ik toch echt een Nokia 6 in mijn handen had. Een toestel dat verkocht wordt voor ongeveer 249 euro. Nog enigszins van slag begin ik dus aan deze review. In de review vertel ik je alles over de Nokia 6 van 249 euro en de Nokia 5, die verkocht wordt voor ongeveer 199 euro.

Nokia 5 en Nokia 6 review
Nokia 6 links en Nokia 5 rechts

Nokia

Het verhaal van Nokia is je wellicht bekend. Vrijwel iedereen die in de afgelopen 15 jaar een telefoon heeft gehad heeft op enig punt in zijn mobiele carrière wel eens een Nokia gehad of in ieder geval vast gehad. Nokia was tot de grote groei van Apple’s iPhone en de vele Android toestellen heer en meester. Vanaf 2010 ging het echter in eens snel bergafwaarts. De komst van de nieuwe generatie smartphones had Nokia wellicht verrast, maar ze bleven vasthouden aan het toen al enigszins verouderde Symbian besturingssysteem. Dat was weliswaar een heel degelijk en betrouwbaar systeem, maar het kon zich niet meten met iOS en Android. Bij nieuwe systemen werd de nadruk gelegd op gebruiksvriendelijkheid en het ecosysteem (de apps), en dat bood Nokia’s Symbian onvoldoende. Als laatst poging startte Nokia nog aan de (mede) ontwikkeling van MeeGo. Een systeem dat, als het op tijd op de markt was gekomen, zeker de strijd met de toenmalige versies van iOS en Android aangekund had. Ik keek er met smart naar uit als Nokia fan, maar helaas kwam het te laat. Nokia’s positie in de markt was al in rook opgegaan en de financiële cijfers waren duidelijk. Microsoft leek nog een helpende hand te kunnen bieden en Nokia startte met de verkoop van Windows Mobile toestellen onder de naam Lumia. Mooie, goed afgewerkte toestellen met uitstekende camera’s en een goede prijs / kwaliteit verhouding. Helaas had de consument al gekozen en is het Windows Mobile nooit meer gelukt om een vuist te maken tegen zijn concurrenten. Microsoft kocht de smartphone divisie van Nokia daarna op om nog een tijd onder eigen naam verder te gaan met de Lumia serie. Wat daarvan gekomen is weten we inmiddels.

Nokia 5 en Nokia 6 review

En nu zijn er in eens weer Nokia toestellen? Ja, HMD Global, een bedrijf met banden met Nokia heeft de exclusieve rechten om telefoons onder de naam Nokia op de markt te brengen. Dat doen ze vanuit een hoofdkantoor in Espoo Finland (waar ook Nokia zit) en vast met een hoop medewerkers die voorheen bij Nokia werkten. De toestellen worden ontwikkeld in Finland en gebouwd door Foxconn. Die naam ken je wellicht omdat zij ook iPhones en iPads maken voor Apple.

HMD Global heeft een nauwe samenwerking met Google, en voorziet zijn smartphones daarom dan ook van Android. Ze beloven een goede ondersteuning en snelle updates. De toestellen draaien op een vrijwel helemaal kale versie van Android. Daardoor kunnen de updates sneller uitgerold worden en werken de toestellen stabiel en snel. De updates voor deze toestellen kwamen overigens snel binnen, ik kreeg de toestellen halverwege september binnen en beide toestellen haalden meteen de security updates van september binnen. Ter vergelijking: mijn Samsung Galaxy S7 zit nu, begin oktober, nog op de beveiligingsupdate van augustus 2017.

Nokia 5 en Nokia 6 review
Powered by Android

Nokia 5 en Nokia 6

De Nokia 5 en Nokia 6 zijn twee midrange modellen van Nokia die in de prijsklasse van de Moto G5 en Samsung Galaxy A3 (2017) gepositioneerd zijn. Beide modellen zijn voorzien van een geheel metalen (aluminium) behuizing die uit één stuk metaal die zeer stevig aanvoelt. Ook hebben ze allebei een midrange Qualcomm Snapdragon 430 soc (system on a chip) met 8 cores. Er zijn echter ook verschillen. In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen op een rijtje:

Nokia 5 Nokia 6
Processor Qualcomm Snapdragon 430 Qualcomm Snapdragon 430
Werkgeheugen 2 GB 3 GB (4 GB voor gelimiteerde Arte Black versie)
Opslag 16 GB 32 GB
Uitbreidbare opslag Ja, MicroSD tot 128 GB Ja, MicroSD tot 128 GB
Scherm 5,2 inch 1280 * 720 5,5 inch 1920 * 1080
Accu 3000 mAh 3000 mAh
Camera (achterkant) 12 Megapixel f2 lens 16 Megapixel f2 lens
Scherpstelling PDAF (fasedetectie) PDAF (fasedetectie)
Camera (voorkant) 8 Megapixel f2 lens 8 Megapixel f2 lens
Audio 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting. Enkele speaker. 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting. Dubbele speakers. Dolby Atmos.
Android 7.1.1. 7.1.1.
Beveiliging Vingerafdrukscanner Vingerafdrukscanner
Kleuren Zwart, Zilver, Koper, Blauw Zwart, Zilver, Koper, Blauw, Glanzend Zwart (Arte black)

De meest opvallende punten: er zit een vingerafdrukscanner in beide toestellen. Dat had ik niet direct verwacht in deze prijsklasse. De scanner werkt overigens bijzonder snel en accuraat. Ook opvallend is dat beide toestellen voorzien zijn van een MicroSD slot om het geheugen uit te breiden.

Nokia 5 en Nokia 6 review
Op de voorzijde zit de vingerafdrukscanner die ook dienst doet als ‘home’ knop

Behuizing en scherm

De behuizingen van beide toestellen voelen zoals gezegd ongelooflijk degelijk aan. Er zit totaal geen flex in de toestellen, zelfs als je ze met veel kracht probeert te torderen. Zelfs mijn high-end Samsung Galaxy S7 voelt een stuk minder degelijk en duurzaam aan als deze twee Nokia’s. Wat dat betreft geeft dat veel vertrouwen dat ook deze nieuwe Nokia’s net zo degelijk zullen zijn als de modellen van weleer. De behuizing van de Nokia 5 houdt iets makkelijker vast. Het toestel is compact en dun, maar de randen zijn ook afgerond. Dat voelt comfortabel aan. De Nokia 6 is duidelijk een stuk groter, maar heeft ook een andere afwerking. De randen zijn hoekiger en de hoeken zijn gefreesd, daardoor zijn deze glimmend zilver van kleur. Dat ziet er erg mooi uit en doet denken aan de afwerking van de Samsung Galaxy Note 4, maar die had een kunststof achterkant en de Nokia 6 is helemaal van metaal. Door de hoekigere randen ligt het toestel wel iets minder lekker in de hand, en snijdt het een beetje als je het lang vast hebt. Wel heb je daardoor ook goede grip op het toestel.

Nokia 5 en Nokia 6 review
Beide toestellen zijn voorzien van een geheel metalen behuizing, voor- en achterkant

Het scherm van beide toestellen heeft mij verrast. Beiden zijn relatief eenvoudige LCD schermen (geen OLED of hoge resoluties) maar bieden goede detaillering, prettige kleuren en een goede helderheid. Daardoor zijn de schermen ook in felle zon goed af te lezen. Het verschil in het aantal pixels valt mee doordat het scherm van de Nokia 5 ook iets kleiner is dan dat van de Nokia 6. Leg je de Nokia 5 naast een Samsung Galaxy S7 met zijn 1440p scherm (2560 * 1440 pixels) dan valt het verschil in scherpte enigszins op. Maar het verschil is niet wereldschokkend. Het scherm van de Nokia 6 maakt in zijn geheel iets meer indruk, het is groter en door het hogere aantal pixels ook iets scherper. Het verschil met de S7 en de Nokia 6 is klein. Ik mis de extra scherpte van het 1440p scherm van de Samsung absoluut niet. Wel zijn beide schermen iets te blauw afgesteld, maar dat stoort niet in het dagelijks gebruik.

Nokia 5 en Nokia 6 review
De Galaxy s7 heeft een zeer goed OLED scherm, toch stellen de Nokia’s niet teleur

Prestaties

Het mag duidelijk zijn dat een midrange toestel zoals de Nokia 5 en Nokia 6 geen beul van een processor aan boord heeft. Toch verrassen deze toestellen. De Midrange processor heeft maar liefst 8 cores en presteert daardoor prima.

Zowel de Nokia 5 als de Nokia 6 voelen in het dagelijks gebruik bijzonder vlot aan. Je merkt duidelijk dat de kale Android versie zonder aparte skin weinig extra ballast meebrengt. Apps starten snel en ook het wisselen tussen apps gaat soepel. De zware facebook-app met al zijn foto’s en filmpjes draait op beide toestellen soepel en het scrollen gaat ook zonder horten of stoten. Bij normaal gebruik merk je eigenlijk geen verschil tussen de Nokia 5 en de Nokia 6, ondanks dat de Nokia 5 met zijn 2 GB intern geheugen één GB te kort komt ten opzichte van de Nokia 6 die in totaal 3 GB biedt. Wel merk je het verschil als je veel wisselt tussen apps, de Nokia 5 gooit apps eerder uit zijn geheugen dan de Nokia 6. Als je dus een echt multitask-beest bent is het wellicht slim om de Nokia 6 te kiezen. De algehele snelheidsbeleving van de toestellen doet niet onder voor mijn Samsung Galaxy S7, terwijl dat een high-end toestel uit 2016 is.

Nokia 5 en Nokia 6 review

De kleine verschillen in snelheid tussen de Nokia 5 en Nokia 6 laten zich ook zien in de benchmark scores van de toestellen. Ik heb op beide toestellen de Antutu benchmark gedraaid om ze goed aan de tand te voelen. Beide toestellen scoren daarin ongeveer 47.000 punten. Ter vergelijking de Samsung Galaxy S7 scoort een kleine 150.000 punten. Het verschil wordt echter vooral gemaakt bij het draaien van zware applicaties zoals Lightroom Mobile en bij mobiel gamen. Voor lichtere spellen zoals Candy Crush Saga is dat geen enkel probleem, dat draait probleemloos op beide toestellen. Ga je echter zwaardere games draaien zoals Asphalt 8: Airborne merk je dat de toestellen hard moeten werken. De games draaien overigens wel goed, maar je zult je moeten realiseren dat de toestellen in de toekomst eerder zullen afhaken bij nieuwe en zwaardere games. Maar als die-hard mobiele gamer is geen enkele mid-range telefoon echt geschikt, dus dat kan ik Nokia niet kwalijk nemen.

Het laatste dat opvalt is de accuduur van de toestellen. Ik heb geen accu-benchmark kunnen uitvoeren maar de toestellen gaan lang mee op één lading. Dat is het voordeel van een zuinige processor en het scherm met een relatief beperkte resolutie. Met beide toestellen haal je met gemiddeld tot intensief gebruik makkelijk het einde van de dag. Opladen kun je het beste ’s nachts doen. De toestellen ondersteunen geen quick charge, waardoor het niet mogelijk is om de accu supersnel bij te laden. Laden vanaf 0% tot 100% duurt een uurtje of 3 en na een half uurtje heb je ongeveer 30% bijgeladen.

Nokia 5 en Nokia 6 review
De Nokia 6, Nokia 5 en bovenop de Samsung Galaxy S7

Audio

Beide toestellen hebben een goede speaker. Die van de Nokia 5 gaat vrij hard en heeft een goede toon. Voldoende hoge tonen om gesprekken duidelijk te kunnen luisteren, maar ook de lage tonen komen goed over. Voor mijn oor zijn de kwaliteit en het volume vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S7.

Nokia 5 en Nokia 6 review

De Nokia 6 maakt echter indruk. Deze telefoon heeft uitstekende speakers (twee stuks, in tegenstelling tot de Nokia 5 die er slechts één heeft). Het maximale volume is hoog, maar vooral de kwaliteit van het geluid maakt indruk. Het geluid heeft (voor een telefoon) veel en heldere lage tonen, strakke middentonen en voldoende hoog. Daardoor klinkt zelfs muziek zeer goed. De goede speakers zijn ook een genot bij het gebruik van navigatie in de auto. Zonder dat het geluid hard en schel wordt kun je de aanwijzingen duidelijk horen, zelfs bij hoge snelheden op de snelweg.

Ook handig is dat beide toestellen gewoon voorzien zijn van een 3.5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Dus naast bluetooth kun je ook gewoon je favoriete hoofdtelefoon gebruiken voor muziek.

Camera

De Nokia 5 en Nokia 6 hebben verschillende camera’s aan de achterkant. De frontcamera’s lijken wel hetzelfde met allebei 8 megapixel en een f2 lens. De Nokia 5 heeft een 13 Megapixel hoofdcamera met een f2 lens. Dat is relatief lichtsterk, maar duurdere toestellen hebben tegenwoordig een f1.8 of f1.7 lens. De camera is niet voorzien van optische stabilisatie, maar dat kun je ook niet echt verwachten in deze prijsklasse.

Nokia 5 en Nokia 6 review
De Nokia 6 heeft een two-tone flitser, die van de Nokia 5 heeft een enkele kleur LED

De Nokia 6 heeft een 16 megapixel hoofdcamera die ook voorzien is van een f2 lens. Ook hier is geen optische stabilisatie ingebouwd.

Beide toestellen maken gebruik van een eenvoudige en overzichtelijke camera app. De app biedt weinig instellingen waardoor deze ook voor een beginner prima te gebruiken is. Pluspunten zijn de automatische HDR functie die voor betere foto’s in moeilijk omstandigheden zorgt. Veel goedkopere toestellen hebben helemaal geen HDR functie en als ze het wel hebben is die vaak handmatig. Dat werkt niet goed omdat je dan zelf moet nadenken wanneer HDR een meerwaarde is.

Helaas bieden de toestellen niet de mogelijkheid om foto’s in RAW formaat op te slaan. Dat is dubbel jammer omdat de foto’s van beide toestellen in de basis heel behoorlijk zijn. De foto’s hebben ook bij moeilijk omstandigheden goede kleuren en veel detail. Door de automatische HDR functie zien ook foto’s met veel contrast er prima uit voor deze prijsklasse. Wel passen de toestellen naar mijn idee te veel verscherping toe. Dat leidt in sommige situaties tot verlies van detail, bijvoorbeeld in haren bij een portret of wanneer je een hond fotografeert. In die gevallen zou ik graag meer invloed hebben op de nabewerking.

In bovenstaande schuif-afbeelding vind je links de normale afbeelding, rechts een 100% ingezoomde vergroting van de foto die ik gemaakt hebt met de Nokia 6. De camera van de Nokia 5 verwerkt de afbeeldingen vergelijkbaar. Hierbij zie je dat de iets te zwaar aangezette verscherping zorgt voor verlies van detail en artefacten. Met een RAW functie was het mogelijk geweest om de foto anders te bewerken waardoor je een mooier eindresultaat krijgt. De verscherpte afbeelding direct uit de Nokia 6 camera ziet er overigens wel goed uit op het scherm van je telefoon of als verkleinde afbeelding op de social media. En dat is waar de meeste gebruikers hun smartphonecamera voor gebruiken.

In weinig licht gebruikt de camera een zo laag mogelijke ISO waarde, waardoor de sluitertijden wat lang worden. Dan moet je een stabiele hand hebben om te voorkomen dat je bewegingsonscherpte krijgt, zeker omdat er geen optische stabilisatie beschikbaar is. De ruisreductie zorgt er uiteraard voor dat detail verloren gaat, maar hier is de aanpak minder rigoureus dan bij het verscherpen. De flitser van de Nokia 5 heeft een enkele kleur en geeft een vrij witte lichtkleur. De Nokia 6 heeft een dual tone flitser die wat warmer flitslicht geeft. Dat maakt wel dat foto’s die op korte afstand genomen worden erg warm van kleur zijn. Daar moet Nokia wellicht nog een keer naar kijken bij een update.

Al met al bieden beide toestellen een prima presterende camera voor deze prijsklasse. Het verschil tussen de Nokia 5 en 6 is minimaal, ondanks dat de Nokia 6 iets meer megapixels biedt. Ze kunnen zich uiteraard niet meten met de camera’s van high-end toestellen. Daarbij ontbreekt het aan de optische stabilisatie en de mogelijkheid om foto’s in RAW te schieten of in ieder geval om de ruisreductie en verscherping zelf te beïnvloeden. Toch maken de camera’s van beide toestellen prima foto’s voor dagelijks gebruik en zullen de meeste gebruikers er prima mee uit de voeten kunnen.

Hieronder enkele foto’s gemaakt met de toestellen. De eerste gallery is gemaak met de Nokia 5, de tweede met de Nokia 6.

Conclusie

De Nokia 5 en Nokia 6 hebben indruk gemaakt. Beide toestellen bieden een zeer mooi afgewerkte behuizing en een bouwkwaliteit zoals je die vroeger van een Nokia mocht verwachten. Deze toestellen zijn oerdegelijk. De snelheid van beide toestellen is zeer goed, ondanks dat het midrange toestellen zijn met een bescheiden processor. Dat komt door de schone android-versie die weinig ballast meebrengt en daardoor soepel en snel functioneert. Dat is een ware verademing! Ook de snelle updates die HMD / Nokia tot nu toe levert zijn erg prettig. Daardoor is je toestel altijd goed beschermd en actueel. De schermen van beide toestellen bieden fijne kleuren en hoge helderheid. Het grotere scherm van de Nokia 6 maakt met zijn HD resolutie iets meer indruk en is de betere media-telefoon. Het scherm van de Nokia 5 is met 5,2 inch iets kleiner en heeft een lagere resolutie, maar biedt als voordeel een wat kleinere behuizing. Beide toestellen hebben vergelijkbare hardware, maar de Nokia 6 heeft iets meer geheugen en een camera met een hogere resolutie. Dat zijn echter geen schokkende verschillen. Het komt er vooral op aan waar je behoefte aan hebt. De Nokia 5 is wat kleiner, lichter en goedkoper. De Nokia 6 is uitstekend voor iemand die veel media consumeert. Het grotere HD scherm en de uitstekende dubbele speakers maken dit bij uitstek een toestel voor het kijken van filmpjes of foto’s.

Geïnteresseerd in deze telefoons? Klik dan hier om ze te kopen bij Bol.com.

Klik hier voor meer informatie op de website van Nokia.

Nokia 5 en Nokia 6 review

Leave a Reply