Skip to content

Tenba DNA 15 Backpack review (Dutch)

Er zijn dingen die op een foto minder mooi zijn dan in het echt. Sommige auto’s hebben daar last van, op de foto denk je: ‘Meh, niks aan’ maar in het echt blijken ze eigenlijk best mooi te zijn. Datzelfde ‘probleem’ heeft de Tenba DNA 15 Backpack ook. Ik zou het je niet kwalijk nemen als je deze rugzak van je lijstje had gestreept nadat je er een foto van gezien hebt. Op een foto zou je namelijk goed kunnen denken dat de Tenba DNA 15 Backpack een beetje ‘Meh’ is. Toch zou ik je aanraden om deze tas in het echt te gaan bekijken, want geen enkele foto lijkt het ontwerp recht te doen. In het ‘echt’ is het een veel elegantere verschijning dan je verwacht. En een bijkomend voordeel is dat de tas er niet uitziet als de zoveelste typische fotorugzak, maar gewoon als een nette casual tas. Het is echter een bijzonder comfortabele en flexibel in te delen fotorugzak van topkwaliteit en in deze review vertel ik je er meer over.

Tenba DNA 15 Backpack review

De Tenba DNA 15 Backpack maakt deel uit van de grote DNA familie van Tenba die bestaat uit verschillende schoudertassen in verschillende maten. Alle DNA tassen zijn duurzaam, prettig in gebruik en relatief betaalbaar. Dat geldt ook voor de Tenba DNA 15 Backpack. Eén verschil is dat de Tenba DNA 15 Backpack voorlopig alleen nog in de grijze kleur te krijgen is, terwijl de andere tassen uit de DNA range ook in andere kleuren verkrijgbaar zijn. De Tenba DNA 15 Backpack is verkrijgbaar voor 199 euro en voor dat bedrag krijg je veel waar voor je geld.

Tenba DNA 15 Backpack review

Ontwerp en gebruiksvriendelijkheid

De Tenba DNA 15 Backpack heeft een herkenbaar ontwerp met zijn rolltop bovenkant. Dit zie je tegenwoordig bij meer casual rugzakken en het maakt de tas erg flexibel. De rolltop past zich namelijk makkelijk aan afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je er boven in stopt. Bijkomend voordeel is dat de rolltop altijd goed beschermt tegen regen en andere weersinvloeden en dat deze het dieven moeilijker maakt om snel een greep in je tas te doen. De rolltop van de Tenba DNA 15 Backpack wordt op twee manieren gesloten. In de rolltop zelf zit klittenband die zorgt voor een goede sluiting. Daarnaast heb je nog een extra band waarmee je de rolltop af kunt sluiten met een bijzonder slimme sluiting. Deze schuif je namelijk makkelijk met één hand naar de zijkant om hem te openen en bij het sluiten wordt hij door een sterke magneet in één soepele beweging dichtgetrokken. Daardoor kun je de sluiting altijd makkelijk, snel en zelfs met één hand openen en sluiten. Alle Tenba DNA tassen hebben dergelijke kleine slimme details die in het dagelijks gebruik zorgen voor een bijzonder prettig gebruik.

Tenba DNA 15 Backpack review
Deze sluiting is geniaal, met één hand te openen en door een sterke magneet ook weer met één hand te sluiten.

Onder de rolltop vind je een enorm ruim vak met plaats voor veel persoonlijke spullen. In het vak zitten een paar kleiner steekvakken aan de zijkanten voor kleine spullen zodat die niet los door de tas gaan zwerven. Tegen de rugkant van de tas zit een ruim steekvak waarin plaats is voor een 15 inch laptop. Het vak is voorzien van stevige padding en doordat het direct tegen je rug zit heb je weinig last van een zwaardere laptop. Onder in het vak zit een klep die het bovenvak scheidt van het vak onderin de tas waar je camera in kan. Als je de insert uit het cameravak haalt kun je deze klep platvouwen en blijft er een enorme ruimte over voor persoonlijke spullen. Het laptopvak blijft daarbij gewoon beschikbaar, dus ook als je de tas niet gebruikt als cameratas kun je gewoon veilig je laptop meenemen.

Tenba DNA 15 Backpack review
De rolltop biedt toegang tot een bijzonder ruim vak waar makkelijk twee dunne jassen of de proviand voor een dagtocht in passen. Tegen de rug van de tas is het laptop vak waar een laptop tot 15 inch in past.

Aan beide zijkanten van de tas zitten steekvakken. Aan één kant is dit een vak van elastische mesh stof. Dit is ideaal voor een klein statief zoals een Gorillapod of voor een flesje water. Aan de andere kant zit een stevig vak dat afgesloten is met één enkele drukker. Dit is ideaal om een groter statief in te steken. Het vak heeft een stevige basis waar je de poten van je statief makkelijk in kunt steken. Met de trekband die boven het vak zit kun je het statief vervolgens stevig vastzetten. Een statiefvak aan de zijkant heeft altijd mijn persoonlijke voorkeur. Bij tassen waar het statief achterop hangt voel je het gewicht altijd behoorlijk op je schouders omdat het statief dan ver van je rug hangt, zeker bij een groter statief wordt dat al snel irritant.

De voorkant van de tas heeft naast de typische rolltop een tweetal vakken onderaan de tas. Deze bieden plaats aan kleine platte spullen en hebben enkele handige steekvakjes om bijvoorbeeld een smartphone of klein notitieblokje in te steken. Ook zit er een klein metalen lusje om bijvoorbeeld een sleutelbos aan vast te maken.

Tenba DNA 15 Backpack review
Naast de vakjes aan de zijkant zitten er voor op de tas twee vakken voor kleinere platte dingen, zoals een telefoon, notitieboekje of accu’s

De bodem van de tas is zoals bij alle Tenba DNA tassen voorzien van een duurzame rubberen coating waardoor deze makkelijk schoon te maken is. Daarnaast zorgt de coating ervoor dat er geen vocht door de bodem in de tas kan trekken als je deze ergens op een natte ondergrond zet. De tas wordt geleverd inclusief een omkeerbare Tenba weathercover. Deze beschermt tegen extreme regen, maar heb je in een normale lichte regenbui niet nodig omdat de tas zelf ook waterafstotend is. De weathercover zit in een los tasje dat je in één van de zijvakken kunt stoppen en is onopvallend zwart aan één kant en zilver (tegen de warmte) aan de andere kant.

Ruimte voor camera apparatuur

Achter het voorvak zit het cameravak. Na het openritsen kun je dit uittrekken als een klapvak. Een geniale oplossing want daardoor kun je van boven in je cameravak kijken en kun je erg goed bij alle spullen die je er in hebt zitten. De insert van het cameravak kun je er ook makkelijk uithalen en in het bovenste vak (onder de rolltop) steken. Dan kun je het onderste vak gebruiken voor persoonlijke spullen. Zoals eerder genoemd kun je de insert ook weglaten en de klep die tussen het bovenste en onderste vak zit wegklappen om er één grote, ruime tas van te maken.

Tenba DNA 15 Backpack review
Het cameravak opent als een klapvak naar voren waardoor je uitstekend bij je spullen kunt komen.

De camera insert wordt zoals gewoonlijk bij Tenba geleverd met veel verschillende dividers waardoor je de insert goed kunt aanpassen aan de camera spullen die je mee wilt nemen. Door de dikke voering van de insert en de dividers wordt je apparatuur uitstekend beschermd tegen stoten en vallen.

In de tas is ruimte voor een stevige DSLR met 2 tot 3 lenzen (waarvan één tot het formaat van een 70-200 f2.8) of een kleinere mirrorless camera met 3 tot 4 lenzen. Heb je nog meer ruimte nodig dan kun je de tas bijvoorbeeld uitbreiden met een handige Tenba BYOB. De BYOB zijn kleine handzame tasjes van Tenba die verkrijgbaar zijn in verschillende maten. Het bovenste vak van de Tenba DNA 15 Backpack is precies de juiste maat voor een originele Tenba BYOB 10 of voor de nieuwe Tenba BYOB 9 DSLR backpack insert. Daarmee verdubbel je de beschikbare ruimte in een handomdraai.

Tenba DNA 15 Backpack review
Als je de tas combineert met een Tenba BYOB zoals de hier getoonde BYOB DSLR Backpack 9 die uitstekend in het bovenste vak past heb je nóg meer ruimte voor camera apparatuur

In het cameravak van de tas past mijn Nikon Df met een Nikon 35mm f1.8 AFS met gemak samen met mijn Nikon 105mm f2.8 AFS Micro. Door slim gebruik te maken van de vele dividers was er ook nog ruimte voor een Nikon 50 mm f1.8 AFS of een vergelijkbare compacte tot gemiddeld grote lens zoals bijvoorbeeld een 24-85 of 24-120 zoom. Als je de tas uitbreidt met bijvoorbeeld een BYOB 9 DSLR backpack is er daarnaast nog ruimte voor een Sony A7 met Sony Zeiss 35mm f2.8 en een 50mm legacy prime lens. Ook een Hähnel Modus RT 600 flitsers en een Hähnel Viper TTL commander paste er makkelijk bij. In de vele kleine vakken van de BYOB kun je nog verschillende accessoires kwijt zoals batterijen, filters en doekjes.

Tenba DNA 15 Backpack review
Een Nikon Df met lens, Nikon 105mm f2.8 AFS Micro links en een compacte lens onder het handvat van de camera aan de rechterkant. Meer dan genoeg ruimte voor een stevige uitrusting.

Als je het boven vak van de Tenba DNA 15 Backpack gebruikt voor persoonlijke spullen is er meer dan voldoende ruimte voor één of twee dunne jassen of proviand voor een wandeltocht.

Tenba DNA 15 Backpack review

Draagcomfort

Zoals je van een goede camerarugzak mag verwachten is het draagcomfort van de Tenba DNA 15 Backpack dik in orde. Aan de achterkant van de tas vind je net als bij de luxere Tenba Shootout tassen een dikke padding die zorgt voor meer comfort. Door het gebruik van luchtdoorlatende mesh en door openingen in het ontwerp kan er altijd lucht tussen de tas en je rug bewegen om te ventileren. De dikke padding zorgt er ook voor dat de tas comfortabel aanvoelt, zelf als je de tas zwaar belast. De schouderbanden van de tas hebben een goede vulling voor extra comfort en zijn zoals bij meer Tenba rugzakken met een smalle band aan de tas gemonteerd. Daardoor bewegen deze makkelijk mee en past de tas zich goed aan je lichaam aan, of je nu een breed of smal postuur hebt. Dat zie je normaal gesproken alleen bij tassen uit het hogere segment, complimenten dus voor Tenba dat ze dit ook in de Tenba DNA 15 Backpack opgenomen hebben.

Tenba DNA 15 Backpack review
Luxe afwerking van de schouderbanden, het rugpand en goed verstelbare borst- en heupbanden maken de Tenba DNA 15 Backpack bijzonder comfortabel in gebruik.

De schouderbanden zijn voorzien van een verstelbare borstband waardoor de schouderbanden ook bij actief gebruik goed op je schouders blijven zitten. De Tenba DNA 15 Backpack is daarnaast voorzien van een stevige heupband die goed verstelbaar is. Als je liever geen heupband gebruikt op je rugzak is deze echter ook makkelijk te verwijderen. Een groot voordeel dat bij eenvoudigere tassen vaak ontbreekt waardoor de heupband altijd in de weg zit als je deze niet gebruikt.

Tenba DNA 15 Backpack review
Deze heupband is eenvoudig te verwijderen als je hem niet wilt gebruiken.

Al met al biedt de Tenba DNA 15 Backpack veel draagcomfort voor een rugzak in deze klasse. Door het toevoegen van enkele details die je normaal alleen tegenkomt in (veel) duurdere tassen draagt deze tas beter dan je wellicht zou verwachten.

Conclusie

De Tenba DNA 15 Backpack is een tas die je wellicht verrast. Op foto’s komt het elegante ontwerp van de tas niet tot zijn recht en pas als je de tas in het echt ziet kun je het echt waarderen. Daardoor streep je de tas misschien makkelijk van je lijstje, maar dat is echt zonde. Voor een goede prijs krijg je met de Tenba DNA 15 Backpack namelijk een bijzonder comfortabele tas die vol zit met slimme Tenba-details die in het dagelijks gebruik het verschil maken tussen gewoon een camerarugzak en een bijzonder fijne camerarugzak. Met een prijs van 199 euro opereert de tas onder het segment van bijvoorbeeld de Tenba Shootout tassen, maar biedt deze wel veel details van de luxere serie. De rolltop zorgt ervoor dat de tas bijzonder veel ruimte biedt voor persoonlijke spullen of dat je er een extra Tenba BYOB in kwijt kunt om nog meer fotoapparatuur veilig mee te nemen. Het ruime cameravak biedt plaats aan veel apparatuur en zorgt voor een uitstekende bescherming. Daarnaast neem je makkelijk een stevig statief en je maximaal 15 inch grote laptop mee. En als je door de weeks je fotoapparatuur niet mee hoeft te nemen heb je er een ruime, elegante normale rugzak aan.

 

Tenba DNA 15 Backpack review
Een mooie middenmaat rugzak voor een dagtrip of lange wandeling door de natuur.

 

Leave a Reply