Skip to content

Benro TMS07A statief + Sunwayfoto XB28II statiefkop review (Dutch)

Iedere fotograaf kent de situatie wel, zeker nu het mooiere weer er weer aankomt. Je bent je klaar aan het maken voor een dagje fotograferen en je tas in aan het pakken. Toch maar die grotere tas zodat je alle lenzen in je collectie mee kunt nemen, want: ‘je weet maar nooit’. Maar vaak stokt dat enthousiasme als je bij je statief komt. Een beetje een statief, zelfs van carbon, weegt al snel een kilo of twee tot drie. En dat is veel gewicht om ‘just in case’ mee te zeulen. Gelukkig hebben Benro en Sunwayfoto een mooie oplossing. In deze review vertel ik je namelijk meer over het Benro TMS07A macrostatief en de Sunwayfoto XB28II statiefkop. Dit zijn twee afzonderlijk verkochte producten die  voor elkaar gemaakt lijken te zijn. De Benro TMS07A kost € 99,95 en de Sunwayfoto XB28II kost €59,95.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review

Benro TMS07A

Laten we beginnen bij het begin: de Benro TMS07A is een zeer compact statief dat ontworpen is met het oog op macrofotografie. Dat wil echter niet zeggen dat het statief niet geschikt is voor meer algemeen gebruik. Het statiefje wordt geleverd zonder statiefkop. De Benro TMS07A weegt zonder statiefkop 760 gram en is vrijwel helemaal gemaakt van aluminium. Ondanks zijn kleine, en bijna schattige uiterlijk is dit geen speelgoed. Het statief is bijzonder stevig gebouwd en de degelijke aluminium spider geeft een duidelijk signaal af: dit kleine statiefje is gemaakt om te werken. Dat zie je ook in het hoge draagvermogen. Met een maximale belasting van 4 kilogram is de Benro TMS07A perfect voor systeemcamera’s of niet al te zware DSLR’s met een prime (macro-)lens.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een degelijke aluminium spider maakt duidelijk dat dit geen speelgoed is (maar je kunt er wel leuk mee spelen!)

De maximale werkhoogte van het Benro TMS07A is 61 cm. Indrukwekkender is zijn minimale werkhoogte van 11 cm. Daarbij liggen de drie individueel in te stellen poten zo goed als vlak op de grond en maak je optimaal gebruik van de ultrakorte midden kolom. Daaraan zie je dat dit statief ontworpen is met macrofotografie in het achterhoofd. Ingeschoven is de Benro TMS07A slechts 30 cm lang waardoor je hem makkelijk mee op reis neemt. Hij past op- of zelfs in vrijwel elke tas.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een lage minimale werkhoogte is ideaal voor macrowerk

Toch is de Benro TMS07A ook prima voor algemeen gebruik in te zetten. De maximale hoogte van 61 maakt dat het wellicht geen allround alternatief is voor een fullsize statief, maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Tijdens het gebruik vallen de handige details op. Een van mijn favoriete features zijn de individueel te verstellen poten. Deze gebruiken hetzelfde sluitsysteem (dat ook helemaal van aluminium gemaakt is) als de grotere statieven van Benro. Daardoor kun je iedere poot afzonderlijk in 3 verschillende hoeken instellen. Ongelijke ondergrond is voor dit statief geen enkel probleem.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review

De poten zelf bestaan uit 3 losse secties met een degelijk en stofvrij draai-sluit systeem dat snel werkt en erg stabiel is. De rubber pootjes zijn te verwijderen en eventueel te vervangen voor spikes als de situatie daarom zou vragen. Een van de poten is voorzien van een foam rubber voor meer grip en prettiger vasthouden in de kou.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Het slimme en stofvrije draai-sluitsysteem van Benro

Andere opvallende details zijn de kleine oogje om een polsstrap aan het statief te bevestigen en het ingebouwde waterpasje. O, en de middenkolom is voorzien van een kleine haak om het statief te verzwaren. Gezien de korte pootjes van het statief zul je daar echter wel alleen een kaboutertasje aan kunnen hangen.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Waterpas? Check!

Sunwayfoto XB28II

Achter een ietwat oninteressante naam schuilt een bijzonder interessante statiefkop. Dit balhoofd van Sunwayfoto wordt verkocht voor €59,95 en biedt bijzonder veel waar voor zijn geld. Er is ook een Sunwayfoto XB28 (zonder de II aanduiding) die verkocht wordt voor €49,95. Deze is gelijk aan het hier besproken model, met uitzondering van de panorama verstelling op het balhoofd (daarover straks meer). Dus als je nooit panorama foto’s maakt kan dat een interessante optie zijn.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Misschien niet de meest spannende foto-accessoire, maar het verschil tussen een goedkope en een goede statiefkop merk je bij de eerste foto

Wat meteen opvalt bij het oppakken van de Sunwayfoto XB28II is het gevoel van degelijkheid dat je ervaart. Het balhoofd is in zijn geheel opgetrokken uit aluminium. En bij in zijn geheel bedoel ik ook daadwerkelijk in zijn geheel, zelf de stelschroeven zijn helemaal van metaal. Uniek in deze prijsklasse en dat maakt dat deze statiefkop ook geschikt is voor (zeer) intensief gebruik. Ondanks de geheel aluminium constructie weegt de Sunwayfoto XB28II slechts 190 gram.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Echt helemaal metaal, tot de knoppen aan toe

De Sunwayfoto XB28II heeft een maximaal draagvermogen van 4500 gram. Houd je daarbij de gebruikelijke veiligheidsmarge van een factor 3 aan dan kun je camera-lens combinaties tot een maximaal gewicht van ongeveer 1500 gram gebruiken. Daarmee is de Sunwayfoto XB28II perfect voor systeemcamera’s of DSLR’s met kleine tot middelgrote lenzen. De specificaties komen prima overeen met de Benro TMS07A, waardoor dit een gouden combo is voor macrowerk.

Helemaal onderaan de statiefkop vind je de panoramaverstelling. Deze bedien je met een afzonderlijke knop. De kop is voorzien van een duidelijk afleesbare gradenindeling waardoor het makkelijk wordt om de afstand tussen afzonderlijke foto’s in het panorama gelijk te houden. De verstelling is makkelijk te bedienen en de rotatie is bijzonder soepel.

Iets daarboven vind je de grote schroef waarmee je het balhoofd zelf blokkeert. Door het ontwerp heb je veel grip waardoor je deze makkelijk kunt bedienen, ook als je toevallig dikke handschoenen zou dragen. De bal zelf is lichtgrijs gecoat aluminium en beweegt soepel in de kop. Een groot verschil met goedkopere koppen is dat de bal niet ‘hapt’. Iedereen die wel eens met een goedkoop statief heeft gewerkt kent die irritatie: je draait de stelschroef een klein beetje los om een minimale verstelling van de kop uit te voeren. Eerst voel je alleen maar weerstand en als je dan een beetje meer druk zet schiet de kop in eens los en schiet je het doel royaal voorbij. Daar heb je bij de Sunwayfoto XB28II geen last van. Als je de kop een klein beetje los zet is biedt deze voldoende weerstand om je camera tegen te houden terwijl je wel nog kleine aanpassingen kunt uitvoeren om je compositie bij te stellen.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Net onder de snelkoppelingsplaat zie je de panorama verstelling in de kop zitten, met de duidelijke gradenschaal

Boven op de kop vind je bij de Sunwayfoto XB28II de tweede panorama verstelling. Deze ontbreekt dus bij de goedkopere XB28, en als je wel eens panorama foto’s maakt zou ik je aanraden om voor slechts 10 euro meer te kiezen voor de XB28II met deze verstelling. Wellicht vraag je je af waarom je een tweede panorama verstelling nodig hebt boven op de kop van het balhoofd. Het antwoord is echter simpel. Als je de camera waterpas hebt gezet middels het balhoofd kun je met de tweede verstelling zeer makkelijk rechte panoramafoto’s maken. Je hebt dus geen afzonderlijke levelingbase meer nodig! Ook de panorama verstelling op het balhoofd is voorzien van een gradenschaal voor ondersteuning bij het maken van panorama’s.

Bovenop vind je het standaard meegeleverde arcaswiss compatible snelkoppelingsplaatje en de arcaswiss bevestiging. Het bijgeleverde Sunwayfoto PT-37 plaatje is voorzien van pinnen die voorkomen dat je camera uit de bevestiging kan schuiven als je deze één slag los zet. Handige extra beveiliging die een dure klapper kan voorkomen. De snelkoppeling maak je los met een stevige stelschroef (ook van aluminium!) met een gegraveerd patroon dat veel grip biedt. De Sunwayfoto XB28II is helemaal ‘satijn-zwart’ gecoat waardoor het balhoofd bestand is tegen vuil en krassen en weinig vingervegen laat zien. Als ik één klein negatief punt kan aanhalen over de Sunwayfoto XB28II is dat het meegeleverde snelkoppelingsplaatje geen vleugelschroef heeft waardoor je deze niet makkelijk zonder gereedschap vast kunt zetten. Gelukkig is het slot in de schroef wel precies breed genoeg voor een 10 cent muntje, dus als je dat een bij je draagt kunt je het plaatje alsnog makkelijk vastzetten.

In het gebruik

Wat meteen opvalt is dat de combinatie van de Benro TMS07A en de Sunwayfoto XB28II compact en licht van gewicht is. Met deze combinatie heb je eigenlijk geen redenen meer om je statief thuis te laten. De set past prima in mijn middelgrote schoudertas en in mijn grote schoudertas of mijn rugzak raak ik het statief zelfs letterlijk kwijt. In het veld valt de degelijkheid en het stabiele gevoel meteen op. Je merkt aan alles dat de Benro TMS07A en de Sunwayfoto XB28II klein zijn, maar ook bestand zijn tegen intensief gebruik.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Deze combinatie past zelfs in mijn meest compacte schoudertas

Tijdens macrofotografie is de extreem lage minimale werkhoogte van 11 cm van de Benro TMS07A ideaal. Je legt de poten makkelijk helemaal horizontaal en doordat het statief klein is zit het je eigenlijk nooit in de weg. Dat is met een fullsize statief vaak wel anders, vaak is het daarmee een behoorlijk gevecht om die lange poten ergens weg te steken zonder dat ze je onderwerp wegjagen of ergens onbedoeld op je foto verschijnen. De exacte bediening van de Sunwayfoto XB28II helpt bij het bepalen van je compositie. Met een beetje creativiteit kun je de snelkoppelingsplaat zelfs gebruiken als een officieuze macrorail om makkelijker scherp te stellen (zij het met een beperkt bereik).

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Door het snelkoppelingsplaatje los te zetten en een klein beetje te schuiven heb je een semi-macrorail. Door de knopjes die er op zitten kan je camera namelijk nooit uit de kop schuiven. Ideaal om snel even het scherpstelpunt aan te passen.

Als je de combinatie inzet als allround statief moet je vaak een beetje creatief zijn door de beperkte maximale hoogte van 61 cm. Toch vind je op veel plaatsen wel een tafel, stenen leuning of andere enigszins stabiele ondergrond die je de benodigde hoogte biedt. Door het compact ontwerp heb je normaal gesproken slechts een klein beetje ruimte nodig om het statief op te kunnen stellen.

De panoramafunctie van de Sunwayfoto XB28II is werkelijk waar een geniale oplossing. Een ongelijke ondergrond is geen enkel probleem voor deze slimme kop. Je stelt je statief zo recht mogelijk door gebruik te maken van de individueel in te stellen poten van de Benro TMS07A en corrigeert de rest met het balhoofd. Daarna is het maken van goede rechte panoramafoto’s echt een eitje. Zeker als je gebruik maakt van de handige gradenschaal. En dat allemaal zonder moeilijke of dure levelingbase.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een snelle panorama met gebruik van de panoramafunctie op de Sunwayfoto XB28II

Wat betreft het draagvermogen heeft de combinatie mij verbaasd. Met een maximale theoretische belasting van 4-4,5 kilogram kun je de set gebruiken met camera’s en lenzen tot een maximaal gewicht van 1,25-1,5 kilogram (rekening houdend met een relatief voorzichtige omrekenfactor van 3). Ik heb de combinatie gebruikt met onder andere mijn Nikon Df met een Nikon 105 mm AFS f2.8VR Micro lens die in totaal een heel eind richting de 1,5 kilogram gaan, en dat werkt zonder enig probleem. De combinatie geeft daarbij geen krimp, mits je natuurlijk zorgt dat de poten voldoende breed opgesteld zijn in verband met de lengte van de zware lens.

Uiteraard werkt de combinatie ook perfect in combinatie met een compacte systeemcamera zoals mijn Sony A7 met de ultracompacte Sony Zeiss 35mm f2.8 lens er op. Sterker nog, die combinatie krijg je met gemak in een kleine schoudertas en biedt een extreem compacte en lichtgewicht kit voor landschapsfotografie.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een ‘match made in heaven’ die Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II

Conclusie

De Benro TMS07A en de Sunwayfoto XB28II zijn naar mijn idee een ‘match made in heaven’. Deze combinatie van een compact, zeer macrowaardig statief en een kleine maar stevige kop neem je makkelijk mee en biedt je toch een hoop flexibiliteit. Prijstechnisch krijg je veel waar voor je geld. De Benro TMS07A kost je €99,95 en de Sunwayfoto XB28II kost €59,95 (€49, 95 als je voor de gewone XB28 zonder panoramaverstelling op de kop gaat) en daarmee haal je veel kwaliteit in huis. Beide zijn vrijwel geheel gemaakt van metaal en zijn van professionele kwaliteit. Daardoor weet je zeker dat deze kit ook na vele jaren intensief gebruik nog als nieuw zal werken. Wat mij betreft een echte aanrader.

Koop de Benro TMS07A hier via CameraNU.nl de Sunwayfoto XB28 hier via CameraNU.nl. Je kunt via deze link ook een complete macroset kopen bij CameraNU.nl, bestaande uit de Benro TMS07A, Sunwayfoto XB28 en een Sunwayfoto MFR150S macrorail (klik hier voor mijn review van de Sunwayfoto MFR150S macrorail).

<<< Terug naar de eerste pagina

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Of je vandaag nu links of rechts gaat, met de Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II kun je altijd uit de voeten

Leave a Reply