Benro TMS07A statief + Sunwayfoto XB28II statiefkop review (Dutch)

Iedere fotograaf kent de situatie wel, zeker nu het mooiere weer er weer aankomt. Je bent je klaar aan het maken voor een dagje fotograferen en je tas in aan het pakken. Toch maar die grotere tas zodat je alle lenzen in je collectie mee kunt nemen, want: ‘je weet maar nooit’. Maar vaak stokt dat enthousiasme als je bij je statief komt. Een beetje een statief, zelfs van carbon, weegt al snel een kilo of twee tot drie. En dat is veel gewicht om ‘just in case’ mee te zeulen. Gelukkig hebben Benro en Sunwayfoto een mooie oplossing. In deze review vertel ik je namelijk meer over het Benro TMS07A macrostatief en de Sunwayfoto XB28II statiefkop. Dit zijn twee afzonderlijk verkochte producten die  voor elkaar gemaakt lijken te zijn. De Benro TMS07A kost € 99,95 en de Sunwayfoto XB28II kost €59,95.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review

Benro TMS07A

Laten we beginnen bij het begin: de Benro TMS07A is een zeer compact statief dat ontworpen is met het oog op macrofotografie. Dat wil echter niet zeggen dat het statief niet geschikt is voor meer algemeen gebruik. Het statiefje wordt geleverd zonder statiefkop. De Benro TMS07A weegt zonder statiefkop 760 gram en is vrijwel helemaal gemaakt van aluminium. Ondanks zijn kleine, en bijna schattige uiterlijk is dit geen speelgoed. Het statief is bijzonder stevig gebouwd en de degelijke aluminium spider geeft een duidelijk signaal af: dit kleine statiefje is gemaakt om te werken. Dat zie je ook in het hoge draagvermogen. Met een maximale belasting van 4 kilogram is de Benro TMS07A perfect voor systeemcamera’s of niet al te zware DSLR’s met een prime (macro-)lens.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een degelijke aluminium spider maakt duidelijk dat dit geen speelgoed is (maar je kunt er wel leuk mee spelen!)

De maximale werkhoogte van het Benro TMS07A is 61 cm. Indrukwekkender is zijn minimale werkhoogte van 11 cm. Daarbij liggen de drie individueel in te stellen poten zo goed als vlak op de grond en maak je optimaal gebruik van de ultrakorte midden kolom. Daaraan zie je dat dit statief ontworpen is met macrofotografie in het achterhoofd. Ingeschoven is de Benro TMS07A slechts 30 cm lang waardoor je hem makkelijk mee op reis neemt. Hij past op- of zelfs in vrijwel elke tas.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een lage minimale werkhoogte is ideaal voor macrowerk

Toch is de Benro TMS07A ook prima voor algemeen gebruik in te zetten. De maximale hoogte van 61 maakt dat het wellicht geen allround alternatief is voor een fullsize statief, maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Tijdens het gebruik vallen de handige details op. Een van mijn favoriete features zijn de individueel te verstellen poten. Deze gebruiken hetzelfde sluitsysteem (dat ook helemaal van aluminium gemaakt is) als de grotere statieven van Benro. Daardoor kun je iedere poot afzonderlijk in 3 verschillende hoeken instellen. Ongelijke ondergrond is voor dit statief geen enkel probleem.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review

De poten zelf bestaan uit 3 losse secties met een degelijk en stofvrij draai-sluit systeem dat snel werkt en erg stabiel is. De rubber pootjes zijn te verwijderen en eventueel te vervangen voor spikes als de situatie daarom zou vragen. Een van de poten is voorzien van een foam rubber voor meer grip en prettiger vasthouden in de kou.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Het slimme en stofvrije draai-sluitsysteem van Benro

Andere opvallende details zijn de kleine oogje om een polsstrap aan het statief te bevestigen en het ingebouwde waterpasje. O, en de middenkolom is voorzien van een kleine haak om het statief te verzwaren. Gezien de korte pootjes van het statief zul je daar echter wel alleen een kaboutertasje aan kunnen hangen.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Waterpas? Check!

Sunwayfoto XB28II

Achter een ietwat oninteressante naam schuilt een bijzonder interessante statiefkop. Dit balhoofd van Sunwayfoto wordt verkocht voor €59,95 en biedt bijzonder veel waar voor zijn geld. Er is ook een Sunwayfoto XB28 (zonder de II aanduiding) die verkocht wordt voor €49,95. Deze is gelijk aan het hier besproken model, met uitzondering van de panorama verstelling op het balhoofd (daarover straks meer). Dus als je nooit panorama foto’s maakt kan dat een interessante optie zijn.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Misschien niet de meest spannende foto-accessoire, maar het verschil tussen een goedkope en een goede statiefkop merk je bij de eerste foto

Wat meteen opvalt bij het oppakken van de Sunwayfoto XB28II is het gevoel van degelijkheid dat je ervaart. Het balhoofd is in zijn geheel opgetrokken uit aluminium. En bij in zijn geheel bedoel ik ook daadwerkelijk in zijn geheel, zelf de stelschroeven zijn helemaal van metaal. Uniek in deze prijsklasse en dat maakt dat deze statiefkop ook geschikt is voor (zeer) intensief gebruik. Ondanks de geheel aluminium constructie weegt de Sunwayfoto XB28II slechts 190 gram.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Echt helemaal metaal, tot de knoppen aan toe

De Sunwayfoto XB28II heeft een maximaal draagvermogen van 4500 gram. Houd je daarbij de gebruikelijke veiligheidsmarge van een factor 3 aan dan kun je camera-lens combinaties tot een maximaal gewicht van ongeveer 1500 gram gebruiken. Daarmee is de Sunwayfoto XB28II perfect voor systeemcamera’s of DSLR’s met kleine tot middelgrote lenzen. De specificaties komen prima overeen met de Benro TMS07A, waardoor dit een gouden combo is voor macrowerk.

Helemaal onderaan de statiefkop vind je de panoramaverstelling. Deze bedien je met een afzonderlijke knop. De kop is voorzien van een duidelijk afleesbare gradenindeling waardoor het makkelijk wordt om de afstand tussen afzonderlijke foto’s in het panorama gelijk te houden. De verstelling is makkelijk te bedienen en de rotatie is bijzonder soepel.

Iets daarboven vind je de grote schroef waarmee je het balhoofd zelf blokkeert. Door het ontwerp heb je veel grip waardoor je deze makkelijk kunt bedienen, ook als je toevallig dikke handschoenen zou dragen. De bal zelf is lichtgrijs gecoat aluminium en beweegt soepel in de kop. Een groot verschil met goedkopere koppen is dat de bal niet ‘hapt’. Iedereen die wel eens met een goedkoop statief heeft gewerkt kent die irritatie: je draait de stelschroef een klein beetje los om een minimale verstelling van de kop uit te voeren. Eerst voel je alleen maar weerstand en als je dan een beetje meer druk zet schiet de kop in eens los en schiet je het doel royaal voorbij. Daar heb je bij de Sunwayfoto XB28II geen last van. Als je de kop een klein beetje los zet is biedt deze voldoende weerstand om je camera tegen te houden terwijl je wel nog kleine aanpassingen kunt uitvoeren om je compositie bij te stellen.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Net onder de snelkoppelingsplaat zie je de panorama verstelling in de kop zitten, met de duidelijke gradenschaal

Boven op de kop vind je bij de Sunwayfoto XB28II de tweede panorama verstelling. Deze ontbreekt dus bij de goedkopere XB28, en als je wel eens panorama foto’s maakt zou ik je aanraden om voor slechts 10 euro meer te kiezen voor de XB28II met deze verstelling. Wellicht vraag je je af waarom je een tweede panorama verstelling nodig hebt boven op de kop van het balhoofd. Het antwoord is echter simpel. Als je de camera waterpas hebt gezet middels het balhoofd kun je met de tweede verstelling zeer makkelijk rechte panoramafoto’s maken. Je hebt dus geen afzonderlijke levelingbase meer nodig! Ook de panorama verstelling op het balhoofd is voorzien van een gradenschaal voor ondersteuning bij het maken van panorama’s.

Bovenop vind je het standaard meegeleverde arcaswiss compatible snelkoppelingsplaatje en de arcaswiss bevestiging. Het bijgeleverde Sunwayfoto PT-37 plaatje is voorzien van pinnen die voorkomen dat je camera uit de bevestiging kan schuiven als je deze één slag los zet. Handige extra beveiliging die een dure klapper kan voorkomen. De snelkoppeling maak je los met een stevige stelschroef (ook van aluminium!) met een gegraveerd patroon dat veel grip biedt. De Sunwayfoto XB28II is helemaal ‘satijn-zwart’ gecoat waardoor het balhoofd bestand is tegen vuil en krassen en weinig vingervegen laat zien. Als ik één klein negatief punt kan aanhalen over de Sunwayfoto XB28II is dat het meegeleverde snelkoppelingsplaatje geen vleugelschroef heeft waardoor je deze niet makkelijk zonder gereedschap vast kunt zetten. Gelukkig is het slot in de schroef wel precies breed genoeg voor een 10 cent muntje, dus als je dat een bij je draagt kunt je het plaatje alsnog makkelijk vastzetten.

>>> Lees verder op pagina 2

Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.

Geef een reactie