Skip to content

Denon Heos 5 HS2 review (Dutch)

De Denon HEOS 5 HS2 is de tweede variant van deze middenklasse multi-room streaming speaker van Denon. Naar boven wordt het assortiment afgerond met de grotere HEOS 7 HS2 en naar onder zijn er de compacte HEOS 3 en zeer compacte en eventueel met accu uit te breide HEOS 1. De gekozen namen doen wellicht denken aan de Sonos-lijn en het is duidelijk dat Denon met de HEOS de aanval opent op Sonos.

Denon Heos 5 HS2 review

Qua functionaliteit beidt de HEOS lijn eigenlijk vrijwel alles wat je ook van de Sonos verwacht. Er is bluetooth en WIFI streaming van alle gangbare bronnen zoals Spotify, Napster, Deezer, TuneIn radio en nog een aantal andere opties. Door de Bluetooth functie kun je ook rechtstreeks muziek streamen van je mobiel apparaat. De HEOS speakers kunnen onderling verbonden worden zodat je ook de mogelijkheid hebt om je muziek door het hele huis ‘mee’ te nemen en naadloos tussen de speakers te laten schakelen. Omdat ik maar één HEOS heb kan ik daar helaas niet meer over vertellen.

In deze review vertel ik je meer over de Denon HEOS 5 HS2 speaker, die ik gebruikt heb in combinatie met Spotify en TuneIn radio. De HEOS 5 HS2 kost op het moment van schrijven ongeveer 449 euro.

Uitpakken en uiterlijk

De Denon HEOS 5 HS2 zit verpakt in een vrij forse en zware doos. Bij het openen vind je een snelstartgids en een uitgebreid setje kabels. In de doos worden standaard een voedingsadapter, line-in kabel (voor de installatie, daarover straks meer) en een ethernetkabel meegeleverd. Netjes dat Denon de kabels allemaal in de doos mee levert. Onder de kabels vind je de goed verpakte speaker. Bij het oppakken valt meteen op dat de speaker compacter is dan de doos doet vermoeden, maar ook zwaarder is dan je zou verwachten gezien het formaat. Dat draagt bij aan het degelijke gevoel dat de speaker geeft en geeft ook vertrouwen in de gebruikte versterker(s) en speakers. Ik heb nog nooit echt lekker geluid gehoord uit een speaker die helemaal niets weegt.

Denon Heos 5 HS2 review
Handig handvat aan de achterkant. Helaas geen ingebouwde accu, dus je moet wel altijd een stroomaansluiting in de buurt hebben

De HEOS 5 HS2 is voorzien van een handig handvat aan de achterkant en heeft een driehoekig ontwerp (als je hem vanaf de zijkant bekijkt) met een brede en stabiele basis en een slanke bovenzijde. De bodem is voorzien van een stevige rubberen ring waardoor de speaker stabiel staat en niet rammelt op de ondergrond. De zijkanten zijn voorzien van mooi afgewerkte, metallic gespoten kappen. De speakers zelfs zijn beschermd door een stevige speaker grille die afgewerkt is met een strakke zwarte stoffen hoes. Aan de voorzijde vind je een subtiele LED die blauw oplicht als de speaker actief is en blauw gedimd is als de speaker stand-by staat. Bij het aanmelden wordt de LED oranje. Aan de rechterkant zitten een volume tuimelschakelaar en een mute schakelaar met een blauwe LED die tevens gebruikt kan worden om het systeem in powersave te schakelen. Handig dat Denon er voor gekozen heeft om in ieder geval voor het instellen van het volume hardware toetsen te integreren, het is niet altijd handig om daar je telefoon voor te moeten pakken. Ook zijn de volume stappen in de Spotify app behoorlijk groot, met de fysieke knoppen kun je het volume een stuk fijner afstellen.

Aan de achterkant zitten de verschillende aansluitingen voor de stroom, de 3,5 inch line-in kabel, ethernet en de knopjes om het apparaat te verbinden (‘connect’ en ‘bluetooth’) en een USB poort om USB media aan te sluiten.

Instellen

De snelstartgids is lekker overzichtelijk, want het instellen van de Denon HEOS 5 HS2 is gelukkig een klusje van niets. Je moet eerst de Denon HEOS app op je telefoon installeren. Deze vind je gewoon in de app store van Apple of Google. Na het installeren helpt de app je door het gehele proces heen. Eén opvallen stap was het verbinden van de telefoon met de HEOS via de Line-in kabel. Na het verbinden wordt je gevraagd om het wifi wachtwoord van je netwerk in te vullen wat (dat denk ik tenminste) via de Line-in met de speaker gedeeld wordt. Misschien een bijzondere manier van communiceren, maar het werkt prima. Overigens is er ook een optie voor telefoons zonder line-in (maar die heb ik niet geprobeerd, dus ik weet niet hoe die werkt). Na het doorgeven van het wachtwoord knippert de LED even en duurt het een paar seconden voor je verbinding hebt. Daarna is je speaker klaar voor gebruik.

Je kunt de speaker aansturen middels de Denon HEOS app, hier kun je de verschillende muziekdiensten selecteren als bron, maar ook kiezen voor de line-in, USB of muziek vanaf een bron in je netwerk (zoals je NAS). Bediening gaat soepel en de app is vrij gebruiksvriendelijk. Eén optie die ik wel lastig kon vinden was het aanpassen van de equalizer. Deze biedt een basale functionaliteit, je kunt namelijk alleen de treble of bass aanpassen in stappen van -7 tot +7. Dat is echter voldoende om het geluid op je eigen voorkeur aan te passen. Deze optie vind je pas als je muziek afspeelt in de app en je het keuze menu bij de track art kiest.

De HEOS maakt dus probleemloos contact met je wifi netwerk. Maar mocht je geen wifi hebben of zeer beroerd bereik dan is de optie om de speaker via ethernet aan te sluiten wel handig. Vraag me alleen af hoeveel mensen dat nog daadwerkelijk gaan gebruiken.

Apps en connectiviteit

De Denon HEOS app is een prima manier om je speaker te beheren en muziek in te schakelen. Gelukkig is het niet nodig om de app overal voor te gebruiken. Voor Spotify is de HEOS gewoon voorzien van Spotify connect waardoor deze in de Spotify app gewoon zichtbaar wordt onder de ‘beschikbare apparaten’. Daardoor kun je de speaker gewoon rechtstreeks in de Spotify app bedienen (en ook het volume beheren). Dat werkt makkelijk en snel.

Andere leuke functies zijn de mogelijkheid om verschillende HEOS speakers te koppelen. Helaas heb ik maar één HEOS dus die functionaliteit kan ik niet voor jullie testen. Maar wat ik interessante opties vond is de mogelijkheid om bijvoorbeeld twee HEOS 5 HS2’s te koppelen als stereopaar (links en rechts via een eigen speaker). Ook de mogelijkheid om je muziek ‘mee te nemen’ naar verschillende HEOS’en die in verschillende ruimten in je huis staan is leuk, hoewel die functionaliteit natuurlijk ook al door de Sonos’en van deze wereld geboden wordt.

Denon Heos 5 HS2 review
Alle aansluitingen zitten aan de achterkant

Geluid

Dan nu het onderwerp waar het om gaat. Ik zal kort beginnen: zeer goed (voor het formaat speaker). Zowel de helderheid als het volume van de bassen is zeer indrukwekkend voor een compacte speaker zoals de HEOS HS2. Ik las ergens dat iemand het geluid dof vond, alsof het door een dikke stoffen lap afgespeeld wordt. Ik moet zeggen dat ik de standaard instelling ook wat te vlak vond. Het volume van de bassen is out of the box uitstekend, maar de hoge tonen missen een beetje helderheid / volume. Dat is met de genoemde aanpassing van de equalizer makkelijk op te lossen. Ik heb de speaker nu op treble +3 en bass -1 staan. Dat geeft een mooie gebalanceerd geluid.

De HEOS 5 HS2 maakt gebruik van 4 speakers die aangestuurd worden door een ‘klasse D digitale versterker’. Er zitten twee tweeters en twee midden tonen speakers in de behuizing, die geholpen worden door een passieve radiator voor de bassen. Daarnaast maakt Denon volgens mij gebruik van een hoop software optimalisatie om het geluid uit te Denon HEOS 5 HS2 te optimaliseren. Dat zorgt ervoor dat het geluid op elk volume erg warm en prettig klinkt. Zelfs op een zeer laag volume is de bas voldoende aanwezig om het geluid vol te laten klinken, dat is erg prettig. Als je het volume opendraait komt er een erg indrukwekkende hoeveelheid geluid uit de kleine speaker. Deze krachtpatser heeft meer dan voldoende volume om een gemiddeld huisfeestje van muziek te voorzien.

Je merkt wel dat het effect van de software optimalisatie kleiner wordt bij volumes boven de 50-60%. Bij een lager volume merk je duidelijk dat de middentonen speakers een extra zetje krijgen om het geluid vol en warm te maken. Door de slimme optimalisatie klinkt dat ook nog erg fijn. Ga je het volume echter stevig opendraaien dan merk je dat de grenzen van de mogelijkheden van die optimalisatie bereikt worden. Dat wil overigens niet zeggen dat het geluid slecht of onplezierig wordt, het verliest alleen een beetje van de diepte en warmte die tot ongeveer 50% volume opvallend veel aanwezig is. Er is natuurlijk een grens aan wat je kunt doen met een dergelijk kleine speaker. Overigens stond de HEOS 5 HS2 bij mij op ongeveer 10% volume bij achtergrond luisteren en op maximaal 45% om op een stevig volume kunnen luisteren op mijn kantoor. Je blijft bij normaal gebruik dus altijd binnen de grenzen van de optimalisatie.

Voor de muziektest heb ik verschillende soorten muziek gespeeld op de HEOS 5 HS2. Als vertegenwoordiging van het genre pop heb ik bijvoorbeeld ‘Birthday’ van Katy Perry gedraaid. Die heeft een mooie mix van volle bassen en hoge tonen en komt perfect uit de verf. Michael Bublé’s live versie van ‘Me and misses Jones’ vertegenwoordigde de live muziek, en ook dat blijkt heerlijk te klinken op de HEOS. Voor het stevige gitaarwerk heb ik ‘Take me down to paradise city’ van Guns ’n Roses afgedraaid. Op zich geen verkeerd geluid, maar het geluid komt minder indrukwekkend over dan de andere afgespeelde muziek. Misschien zijn scheurende gitaren iets minder de HEOS zijn smaak. Denk dat het vooral komt omdat de plaat vrij vlak en met veel hoog afgemixed is waardoor de basspeakers niet zo veel bij kunnen dragen. De hoge tonen komen overigens wel prima uit de verf. Klassiek heb ik ook even snel geluisterd, maar is minder mijn smaak. Een pianoconcert is in ieder geval geen probleem gebleken.

Denon Heos 5 HS2 review
Handig dat er een fysieke volume en mute knop op het toestel zit, dan hoef je niet altijd je telefoon erbij te pakken

Al met al zou ik de Denon een dikke 9/10 geven voor het geluid gezien het compacte formaat. Vooral op de lagere volumes vind ik het geluid veel lekkerder dan bijvoorbeeld mijn oude surround versterker met KEF speakers. Die hebben gewoon wat meer volume nodig om ‘vol’ te klinken. Overigens kun je ook lossless audio beluisteren op de HEOS 5 HS2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het verschil tussen hoge kwaliteit MP3 / WMA of lossless normaal gesproken niet of nauwelijks hoor, maar op een speaker zoals de HEOS 5 lijkt de meerwaarde me erg beperkt. Ik kan moet niet voorstellen dat die optie nog veel toevoegt (behalve dat je de bestanden niet hoeft te converteren om ze te kunnen afdraaien). Ik heb de HEOS 5 niet één op één naast de Sonos Play 5 kunnen beluisteren, maar ik ken het geluid van de Sonos Play 5 wel. De HEOS 5 HS2 doet zeker niet onder voor de Play 5, beiden bieden een goed geluid voor hun bescheiden formaat. Wel hebben ze ieder hun eigen kleurtoon, waarbij de HEOS voor mijn gevoeld iets warmer klinkt dan de Sonos.

Extra complimenten trouwens voor de line-in optie. Daar maak ik dankbaar gebruik van op mijn pc. De speakers in het beeldscherm zijn uitstekend voor regulier gebruik, maar voor een game of om video te kijken is de HEOS een echter uitkomst.

Conclusie

De HEOS 5 HS2 is een erg fijne multi-room streaming speaker. Hij combineert een uitstekend geluid met een compact uiterlijk, goede bouwkwaliteit en uitstekende functionaliteit. Wat betreft functionaliteit en geluidskwaliteit kan de Denon HEOS 5 HS2 zich meten met de meest logische concurrenten zoals bijvoorbeeld de Sonos Play 5. De bouwkwaliteit staat op een hoog niveau en de HEOS 5 HS2 wordt lekker compleet geleverd met alle benodigde (en niet persé benodigde) kabels in de doos.

Het geluid van de Denon HEOS 5 HS2 is uitstekend en luistert lekker weg. De softwarematige optimalisatie zorgt ervoor dat het geluid ook op lagere volumes vol en plezierig klinkt. Je merkt duidelijk dat deze speaker ontwikkeld is door een audio-merk dat zijn sporen verdiend heeft. Als je op zoek bent naar een mooie multi-room streaming speaker kan ik je zeker aanraden om de HEOS 5 HS2 als optie te overwegen naast de usual suspects van bijvoorbeeld Sonos.

Leave a Reply