Skip to content

Photolemur review (Dutch)

Photolemur: Voor veel fotografen bestaat fotograferen tegenwoordig (eigenlijk net als vroeger) uit twee fasen. Je neemt een foto en daarna bewerk je de foto om hier een optimaal resultaat te behalen. Maar ja, dat bewerken kost vrij veel tijd en je moet er ook nog een beetje handig in zijn. Veel mensen houden het daarom misschien bij JPEG’s die direct uit de camera gedownload en afgedrukt of gedeeld worden. Jammer, want juist een RAW-foto uit een moderne camera biedt zo veel meer mogelijkheden. Photolemur heeft wellicht een oplossing. Een oplossing die zowel de verstokte JPEG-fotograaf als de enthousiaste amateur of professional kan aanspreken in de vorm van Photolemur. En ja, ik vond het ook een gekke naam maar het product is erg leuk.  

Photolemur review
Rechten foto: Photolemur website

Photolemur is een stukje software dat automatisch in staat is om foto’s, of het nu een JPEG, RAW, TIFF of PNG-bestand is, te optimaliseren. Daarvoor gebruikt Photolemur naar eigen zeggen AI-algoritmen die de foto analyseren, de belangrijkste elementen herkennen en daarna op basis van slimme techniek optimaliseren. Het lijkt een beetje op de techniek die moderne smartphones van o.a. Google of Huawei toepassen. En werkt dat dan ook een beetje? 

Het korte antwoord is: Ja. Het werkt, en ook niet een beetje maar zelfs behoorlijk goed. Het langere antwoord is wel dat het uiteraard niet altijd een perfect resultaat behaalt. Ook zal een handmatig en met aandacht bewerkte foto een beter resultaat opleveren. En als laatste is er ook nog de kwestie van smaak. De fotobewerking van Photolemur is vrij zwaar. Een stijl die ik zelf ook vaak toepas op mijn eigen foto’s maar die zeker niet bij iedereen in de smaak zal vallen.  

Hoe werkt het? 

Het proces is super simpel. Je start de software en in het beginscherm word je gevraagd om één of meerdere foto’s te importeren. Dat kun je doen door de foto’s erin te slepen of door ze te selecteren op je harde schijf. Zoals beschreven kan Photolemur uit de voeten met RAW, JPEG, TIFF en PNG-bestanden. Na het importeren gaat Photolemur meteen met je foto aan de slag.  

Photolemur review
Simpeler kan bijna niet! Slepen of selecteren en je kunt aan de slag

Tijdens het bewerken van de foto wordt er enige informatie getoond die je weinig helpt, zoals ‘sluitertijd verbeteren’, ‘luchten zoeken’ en ‘kleuren analyseren’ met een mooie animatie. Met mijn vrij snelle hexacore PC met 16 GB intern geheugen is de analyse van één foto klaar in ongeveer 5-8 seconden.  

Daarna wordt er een voorbeeld van de foto weergegeven met aan de linker kant de originele foto en rechts de aangepaste versie. Met een slider kun je wisselen tussen de versies.  

Photolemur review

In dit scherm heb je eigenlijk maar 3 belangrijke opties. Je kunt meer foto’s importeren om te bewerken, je kunt de foto exporteren of je kunt de zwaarte van de bewerking aanpassen. 

Photolemur review

Dat is prettig, want zoals gezegd is de stijl die Photolemur toepast soms vrij zwaar. Dat is niet ieders smaak. Na het aanpassen kun je de foto exporteren. Daarbij heb je de optie om deze direct naar Facebook of Twitter te exporteren of op je harde schijf te zetten. 

Bij het exporteren naar Facebook of Twitter heb je geen verdere aanpassingsmogelijkheden. Bij het exporteren naar de harde schijf kun je in het basisscherm nog kiezen waar de foto terecht moet komen en hoeveel compressie toegepast moet worden op het geëxporteerde bestand. Voor de export kun je kiezen uit JPEG (Standaard), TIFF of PNG.  

Photolemur review

Je hebt ook nog de mogelijkheid om geavanceerde opties te selecteren. Daar kun je bijvoorbeeld eigen voorinstellingen aanmaken en opslaan en heb je nog enkele handige extra opties.  

Photolemur review

Resultaten 

Het optimaliseren van een foto met Photolemur is werkelijk een fluitje van een cent en iedereen die enigszins handig is met een PC kan het zonder toelichting of hulp. De resultaten zijn naar mijn idee erg netjes, en je kunt de zwaarte van de aanpassing makkelijk beïnvloeden. Photolemur werkt het beste bij foto’s met een gemengd onderwerp zoals een portret of een landschap. Bij extremere foto’s zoals onderstaand voorbeeld met de vliegtuigen schiet de bewerking naar mijn idee iets te ver door en moet je deze enigszins dimmen voor een optimaal resultaat. In onderstaande voorbeelden zie je links het origineel, rechts de Photolemur versie. De originele foto’s zijn gemaakt met een Nikon Df of een Sony A7 en geïmporteerd als NEF (Nikon) of ARW (Sony) bestand.  

 

 

 

 

Voor wie? 

Ik gaf in het begin al aan dat Photolemur interessant kan zijn voor zowel verstokte JPEG-fotografen die weinig behoefte hebben aan de tijdsrovende bewerking van foto’s als enthousiaste amateurs of zelfs professionals. Voor de JPEG-fotograaf is Photolemur een vervanger voor het niet bewerken van foto’s. Het kost weinig tijd en levert een beter resultaat dan de standaard JPEG of een onbewerkte RAW-foto. Voor de enthousiaste amateur of professional is het naar mijn idee een aanvulling op ‘echte’ fotobewerkingssoftware. Photolemur kan bijvoorbeeld ideaal werken om een grote serie foto’s in één keer te bewerken en te delen met een opdrachtgever. Deze kan daarna aangeven welke foto’s het beste bevallen zodat die nog een handmatige optimalisatie kunnen krijgen voor de eindoplevering. Het is echter geen volwaardig alternatief voor Lightroom of Photoshop en zo moet je het ook niet beoordelen.

Wat kost het? 

Photolemur is beschikbaar voor $35. Dat lijkt mij een prima prijs voor veel gemak en slimmigheid. En als het niet bevalt is er een 30 dagen geld terug garantie. Daar kun je volgens mij niet de mist mee ingaan! 

Interesse in Photolemur, gebruik de link in onderstaande banner en je ontvangt een extra korting:

 

Leave a Reply