Skip to content

Lanparte HHG-01 full review (Dutch)

Door de gestaag stijgende kwaliteit van de videomogelijkheden van onze smartphones en het besef dat je producten goed online kunt presenteren met een filmpje zie je steeds meer verkoopvideo’s online verschijnen. De kwaliteit van die video’s is wisselend, met soms trillende en schokkende beelden die meer kwaad dan goed doen. Als je video wilt gebruiken om je producten online aan de man te brengen kun je maar beter fatsoenlijke, prettig te kijken filmpjes gebruiken. En ook voor thuisgebruik maken we steeds meer gebruik van onze smartphone in plaats van een speciale videocamera. Goed kunnen filmen met je smartphone wordt dus steeds belangrijker.

Click here for the English version of this review!

Lanparte heeft daarom de HHG-01 op de markt gebracht. De HHG-01 (dat staat voor HandHeld Gimbal) is een compacte video stabilisator voor je smartphone. Het is de perfecte gadget voor makelaars of autoverkopers die hun huizen of auto’s online willen presenteren in een filmpje. Maar ook voor bijvoorbeeld bruidsfotografen die een smartphone gebruiken als tweede of derde camera voor extra beelden, maar die wel een goede kwaliteit nodig hebben. En natuurlijk zal de HHG-01 gadget liefhebbers of anderen die graag filmen met hun smartphone aanspreken.

Lanpart HHG-01 review

In deze review vertel ik je meer over de HHG-01 en hoe hij werkt. Ik zal in de review een paar filmpjes toevoegen waarbij ik met de HHG-01 heb gefilmd met mijn iPhone 5c en Samsung Galaxy Note 4, om je een idee te geven van de mogelijkheden.

De HHG-01

Het hoofdonderdeel van de HHG-01 is de grote grip waar je het toestel aan vasthoudt. In deze grip vind je de batterij, die onder in de grip gestoken is. Boven op de grip vind je een roterende arm met twee draaipunten met daarin motoren. Aan het eind van de arm zit een kop met daarin een deel van de elektronica en de klem waar je je smartphone of GoPro in monteert / klemt.

In de HHG-01 zitten op drie plaatsen motoren waarmee het toestel je smartphone stabiliseert. De motor in de grip wordt gebruikt om het toestel links en rechts te roteren. De andere twee motoren worden gebruikt om de bewegingen van je smartphone te compenseren en om het horizontaal te houden.

De grip is gemaakt van duurzaam aanvoelend kunststof dat is voorzien van een rubberen coating waardoor je een goede grip hebt. In de grip zit ook de batterij verwerkt, die je eruit kunt halen door twee knopjes aan de onderkant in te drukken. De batterij heeft ook nog wat extra functionaliteit. Hij is namelijk voorzien van de aan / uit knop, waarmee je de HHG-01 in- en uitschakelt. Ook zitten er een rijtje leds op de accu die laten zien hoe vol de accu is, maar de leds knipperen ook wisselend rood en blauw om aan te geven of het toestel aan het kalibreren is of wanneer problemen zijn. De accu zelf is ook voorzien van een aansluiting voor de oplader, dus je kunt de accu makkelijk opladen zonder de HHG-01 te gebruiken.

Lanparte HHG-01 review

De arm van de HHG-01 is gemaakt van een aluminium legering, die zowel licht als stevig is. Dat lichte gewicht is ook noodzakelijk omdat het toestel de armen natuurlijk ook mee moet stabiliseren als hij aan staat. Dus hoe zwaarder die zijn hoe meer energie je gebruikt. De motoren in de armen en de kop zelf zijn voorzien van een groen metallic afwerking, die de HHG-01 een wat vriendelijkere uitstraling geeft.

De kop van de HHG-01 is gemaakt van hetzelfde kunststof als de grip. Er zit een klem op de kop waarin je je telefoontoestel vastzet of waar je je GoPro aan kunt monteren. Er zijn drie verschillende klemmen beschikbaar, voor kleinere toestellen (zoals de iPhone 5c of de Sony Xperia Z3 compact), een klem voor grotere toestellen (zoals de Galaxy Note 4 of de iPhone 6 plus) en de klem voor de GoPro. De klem zit gemonteerd aan de kop van de HHG-01 gemonteerd met twee kleine inbus schroefjes, dus je hebt wel wat gereedschap nodig om van klem te wisselen. De smartphone wordt vastgehouden met twee armen met meer dan voldoende (veer)kracht om het toestel goed vast te houden. De armen hebben een rubber coating, dus je hoeft niet bang te zijn dat ze je smartphone beschadigen.

Lanpart HHG-01 review

Onder aan de kop vind je een klein contra gewichtje dat je gebruikt om je telefoon te stabiliseren. Als je zorgt dat het toestel al redelijk in balans is met het contragewicht hoeft de HHG-01 namelijk minder hard te werken, waardoor je je accu ontziet en langer kunt filmen op één acculading.

De HHG-01-01 wordt geleverd in een mooie bescherm koffer / tas, waar je het toestel in kunt bewaren en veilig kunt transporteren. In de tas zit een foam bescherming waarin ruimte is uitgesneden voor de HHG-01. De uitsnede is krap waardoor het toestel goed vast zit, maar je moet het toestel er wel met beleid uithalen. In de tas is voldoende ruimte voor de HHG-01, de lader en één extra klem.

In het dagelijks gebruik

De HHG-01 gebruiken is eenvoudig. Iedereen die ik het toestel in de hand gaf was zonder instructies in staat om er gebruik van te maken. Het enige waar je even wat gevoel voor moet krijgen is hoe ver je de grip kunt draaien ten opzichte van je smartphone en hoe je optimaal gebruik maakt van de stabilisatie. Dat heb je echter zo onder de knie.

Als je je smartphone in de klem gemonteerd hebt en je hebt hem met het contragewichtje in balans gebracht hoef je de HHG-01 alleen nog maar aan te zetten. Na een druk op de knop komt het toestel tot leven en heeft de HHG-01 heeft ongeveer 1-2 seconden nodig om zich te kalibreren en je smartphone horizontaal te zetten. Daarna houdt de HHG-01 je smartphone bijzonder stabiel. Ik heb een waterpas appje gebruikt om de precisie van de HHG-01 te controleren. Hij is in staat om het toestel binnen ongeveer 0.5-1 graden van waterpas te houden, zelfs als je wild aan het bewegen bent. In het volgende clipje zie je het toestel in actie.

De HHG-01 stabiliseert je smartphone in vrijwel alle richtingen. De HHG-01 is echter niet gemaakt om omhoog en omlaag bewegingen te compenseren, zoals sommige professionele units dat wel kunnen. Als je loopt terwijl je filmt is dat een van de meest storende bewegingen in het beeld, en ondanks dat de HHG-01 daar niet voor ontworpen is filtert hij ook die beweging goed weg door slim gebruik te maken van de verschillende motoren in de arm. Je kunt dat bijvoorbeeld zien in het filmpje dat ik geschoten heb met mijn iPhone 5c (zie hieronder). Door die compensatie van de HHG-01 zien zelfs filmpjes die je gemaakt hebt tijdens het lopen er prima bruikbaar uit.

De HHG-01 kan je ook helpen met soepel draaiende beelden, zowel naar links en rechts als naar boven en beneden. Je hoeft alleen je pols te draaien en de HHG-01 volgt je in de gewenste richting in een soepele beweging. Uiteraard is het bereik beperkt, dus je kunt er bijvoorbeeld geen 360 graden beelden mee maken. Uiteraard kun je wel zelf gewoon 360 graden rond draaien en de HHG-01 zijn werk laten doen om eventuele trillingen eruit te filteren.

Het volgende filmpje heb ik geschoten met de HHG-01 en mijn iPhone 5c met de software stabilisatie ingeschakeld. In het kleine beeld in de hoek zie je hoe het filmpje eruit ziet zonder de HHG-01 te gebruiken. Ik heb overigens in beide filmpjes goed mijn best gedaan om zo soepel mogelijk te lopen.

Ondanks dat de HHG-01 alleen al erg effectief is, krijg je de mooiste resultaten als je een smartphone gebruikt met hard- en softwarestabilisatie. In het volgende filmpje dat ik gefilmd heb met mijn Samsung Galaxy Note 4 (die beschikt over hardware stabilisatie in de lens en software stabilisatie) zie je het effect van het combineren van verschillende technieken. Uiteraard kun je ook gebruik maken van software om achteraf extra te stabiliseren als je telefoontoestel daar niet over beschikt.

De accu van de HHG-01 gaat bij normaal gebruik erg lang mee. Ik heb uren gefilmd met slechts één acculading. Je merkt wel dat de accu langer mee gaat bij het gebruik van een lichtere smartphone. Bij mijn grote en zware Galaxy Note 4 (met de extra zware wireless charging cover) merk je dat de accu sneller leeg gaat en ook de motoren worden wat warmer bij het gebruik. Bij de Note 4 heb ik het contragewichtje ook andersom moeten monteren om het toestel te kunnen balanceren. Gelukkig zitten er voldoende montage gaten in de kop om dat te doen, dus dat is geen probleem.

Lanpart HHG-01 review

Conclusie

De Lanpart HHG-01-01 is een fantastische gadget die je ook prima professioneel in kunt zetten in vele toepassingen. Omdat de prijs (met zo’n 300 euro) ook voor consumenten niet buiten bereik ligt is het ook een prima optie voor consumenten die de filmkwaliteit van hun smartphone of GoPro willen upgraden. Met deze gadget is je smartphone een uitstekende vervanger van je oude videocamera. Gebruik is eenvoudig, maar je krijgt de optimale resultaten als je even een tijdje geoefend hebt met de HHG-01. Het apparaat is klein en licht van gewicht, dus je neemt hem ook bij een dagtripje gemakkelijk mee, en de resultaten zijn erg goed.

De Lanparte HHG-01-01 is geen vervanging voor bijvoorbeeld een DJI Ronin, de HHG-01 is namelijk niet in gebouwd om bewegingen naar boven en beneden op te vangen (maar weet desondanks toch nog een heel goed resultaat te realiseren). Maar aan de andere kant kun je dat de HHG-01 ook niet kwalijk nemen, de Ronin kost ongeveer 10 keer zo veel en is veel groter en lomper. De Ronin is ook ontwikkeld voor foto- of videocamera’s, waar de HHG-01 ontwikkeld is voor smartphones en GoPro’s. Ik heb echter wel gehoord dat Lanparte een HHG-01 voor grotere camera’s aan het ontwikkelen is, dat zou echt helemaal geweldig zijn. Stel je eens voor wat voor een films je kunt maken als je een HHG zou combineren met bijvoorbeeld een Sony A7s!

Voor nu is de Lanparte HHG-01 een geweldig stuk gereedschap dat mooie resultaten oplevert tegen een relatief bescheiden prijs.

Met dank aan Fotovideoretail voor het uitlenen van de HHG-01 voor deze review. Voor meer informatie kijk op www.fotovideoretail.nl.

5 thoughts on “Lanparte HHG-01 full review (Dutch)”

  1. Pingback: Lanparte HHG-01 full review | Ricks Reviews

  2. Pingback: Lanparte LA3D review (Dutch) - Ricks Reviews

  3. Pingback: Lanparte HHG-01 full review - Ricks Reviews

Leave a Reply