Skip to content

Lanparte LA3D review (Dutch)

Enige tijd geleden heb ik een uitgebreide review geschreven over de Lanparte HHG-01 handheld gimbal (je vindt die review hier…). Ik was erg onder de indruk van de techniek van deze gimbal die geschikt is voor zowel smartphones als action camera’s. Ondanks dat de HHG-01 al erg geavanceerd was hadden ze bij Lanparte het idee dat het nog beter kan. Daarom hebben ze nu de Lanparte LA3D geïntroduceerd, die als grote en iets duurdere broer van de HHG-01 in de markt gezet wordt. In deze review vertel ik je er alles over.

Click here for the English version of this review.

Lanparte LA3D

De Lanparte LA3D

De Lanparte LA3D lijkt in de basis veel op de eerder geïntroduceerde HHG-01. Toch heeft de LA3D een aantal onderscheidende punten, deze unit is namelijk nog geavanceerder dan de HHG-01:

 • Geschikt voor GoPro en andere action camera’s (voor andere modellen camera’s zijn er optionele houders nodig om deze te monteren), er is geen mogelijkheid meer om je smartphone in de LA3D te gebruiken. De LA3D is compatible met alle standaard modellen van GoPro zoals de Hero 3 en 4 en alle compatible klonen van de GoPro. Voor andere typen action camera’s zoals de Hero Sessions en Sony action camera’s zijn er optionele mounts beschikbaar (op de site van Lanparte staat de actuele lijst met ondersteunde camera’s);
 • De motoren zijn voorzien ‘encoders’ waardoor deze exacter aangestuurd kunnen worden, vooral bij manipulatie (bijvoorbeeld door rijwind, daarover later meer);
 • Afneembaar handvat / grip waardoor je de kop middels een kabel op afstand kunt bedienen, bijvoorbeeld door de kop op het dak van je auto te monteren met een GoPro suction cup, of door de LA3D op een pole te monteren om vanuit de hoogte te filmen;
 • Voorzien van een stroom-aansluiting, waardoor je je GoPro kunt opladen tijdens het gebruik in de LA3D;
 • 3 verschillende gebruiksmodi, waardoor de gimbal flexibeler in te zetten is dan de HHG-01;
 • Bedieningsknoppen om de camera te draaien en kantelen, voor soepele bewegingen in je opnamen;
 • Standaard geleverd met twee oplaadbare batterijen die je tegelijk in de LA3D kunt gebruiken met een gebruiksduur van ongeveer 2 uur. Ook wordt er een battery extender meegeleverd waarmee je 2 grotere accu’s kwijt kunt in de LA3D voor verlengde gebruiksduur.
 • USB poort voor het updaten van de firmware en het toevoegen van nieuwe functionaliteit. Lanparte heeft al voorbereiding voor Bluetooth ingebouwd waarmee je in de toekomst de LA3D draadloos kunt bedienen.

Buiten de zaken waarmee de Lanparte LA3D zich onderscheidt van de HHG-01 heeft Lanparte gelukkig een aantal zaken hetzelfde gehouden. De bouwkwaliteit is net als bij de HHG-01 uitstekend. De handgreep is compact, en voorzien van een ‘grippy’ rubberen coating. Onderop de handgreep vind je de aan/uitschakelaar.

Lanparte LA3D

Bovenin de handgreep zitten enkele bedieningsknoppen. Hiermee schakel je tussen de verschillende bedieningsmodi en kun je het draaien en kantelen van de camera bedienen. Ook zit hier een kleine status LED die aangeeft of de unit aanstaat en of er nog voldoende stroom in de accu zit. Aan de rechterkant van de bedieningsknoppen zit een klein draaiwieltje dat lijkt op een volumeregelaar. Deze gebruik je om de snelheid van het draaien en kantelen in te stellen.

Lanparte LA3D

De batterijen zitten onderin de handgreep gestoken, zoals je dat ook ziet bij een zaklamp. Omdat er gebruik wordt gemaakt van losse batterijen is het mogelijk om de ruimte voor batterijen uit te breiden met de bijgeleverde battery extender. Daarmee wordt het mogelijk om in plaats van de bijgeleverde 2 batterijen 2 grotere batterijen (18650 batterijen) in de unit te steken. De gebruikte batterijen zijn geen standaard typen, daardoor kun je ze helaas niet makkelijk wisselen met wegwerp batterijen.

Lanparte LA3D
Lanparte LA3D met de battery extender voor twee extra batterijen

Boven op de handgreep zit de aansluiting om de kop op de handgreep te monteren, ofwel rechtstreeks zodat je een echte handheld gimbal hebt of via de bijgeleverde kabel van 1.5 meter. Je zet de kop vast op de handgreep met een degelijke draaisluiting. De verlengkabel heeft aan de kant van de kop een standaard statiefschroef waarmee je de kop op een statief kunt monteren. Ook is de kop voorzien van een GoPro-mount, zodat je die kunt gebruiken in combinatie met standaard Go-Pro accessoires.

Lanparte LA3D

Door de dunne handgreep is de Lanparte LA3D compacter en iets lichter dan de HHG-01. Ook de kop van de Lanparte LA3D is iets kleiner dan die van HHG-01 waardoor er nu geen plaats meer is voor grote smartphones. De kop en armen van de LA3D zijn net als bij de HHG-01 gemaakt van mooi afgewerkt zwart geanodiseerd aluminium. Dit maakt de kop sterk en duurzaam genoeg voor jarenlang intensief gebruik. De motoren zijn afgewerkt met groene ringen, die het ontwerp opfleuren. In de motoren zitten kleine status LED’s. De achterste geeft middels 3 kleuren aan in welke gebruiksmodus de Lanparte LA3D staat:

 • Groen: following / volgend;
 • Rood: semi-following / semi-volgend;
 • Blauw: locking / vastgezet.

Bij het kopje gebruik licht ik de verschillende gebruiksmodi verder toe.

De LA3D wordt erg compleet geleverd. Standaard zit er naast de LA3D zelf een battery extender, de verlengkabel, acculader, laadkabel voor de GoPro, Micro-USB kabel voor het updaten van de LA3D en een luxe draagkoffer in de doos. In de draagkoffer zijn uitsparingen gemaakt voor de LA3D en alle bijgeleverde accessoires. Je GoPro kun je gewoon kop de kop gemonteerd laten zitten, want ook die past prima in de koffer. De Lanparte LA3D kost 399 euro, en als je de LA3D bij een officiële Lanparte dealer koopt krijg je er 3 jaar garantie op.

Lanparte LA3D

In het gebruik

De LA3D werkt, ondanks de geavanceerde mogelijkheden, erg eenvoudig. Middels de schakelaar onderop de handgreep schakel je de unit in. De LA3D start in eerste instantie in stand-by modus en wordt pas actief nadat je de modusknop 3 seconden in gehouden hebt. Dan start de LA3D op in de standaard ‘volgmodus’, en wordt de status LED op de achterste motor groen. Deze modus is gelijk aan de manier waarop de HHG-01 werkt. In deze modus stabiliseert de LA3D je bewegingen. Bij het draaien van je hand volgt de LA3D de richting die je opdraait, maar maakt hij de beweging soepeler waardoor ‘pans’ in je video mooi soepel worden. Ook bij het naar boven en beneden bewegen van de handgreep wordt deze beweging soepeler gemaakt.

Als je de modus-knop twee keer kort na elkaar indrukt schakelt de semi-volgmodus in. Hierbij kun je de camera middels de knoppen op de handgreep instellen in de gewenste hoek, die de LA3D daarna blijft vasthouden. Daarmee wordt het ook mogelijk om de Lanparte LA3D ondersteboven te gebruiken en dicht bij de grond te filmen. Die mogelijkheden heeft de HHG-01 bijvoorbeeld niet, en dat maakt de LA3D een stuk breder inzetbaar.

Als je de modusknop drie keer kort na elkaar indruk schakelt de ‘lock’ modus in, waarbij de camera geblokkeerd wordt in één richting en de LA3D er alles aan doet om de camera in die richting te houden, ongeacht hoe je draait en beweegt. Dat werkt verrassend goed.

Door de geavanceerde techniek van de LA3D wordt je in staat gesteld om ontzettend mooie video’s te schieten, waarbij schokken en trillingen door de LA3D opgevangen worden. Dat betekent dat je kun filmen terwijl je loopt, zonder dat het beeld onrustig of stoterig wordt. In de volgende video loop ik vlot langs het spoor zonder mijn best te doen om de camera extra stil te houden. Je ziet het beeld een klein beetje op en neergaan door de beweging van het lopen, maar dat is zo beperkt dat de video er nog steeds erg goed uitziet. Dat betekent dat je ook bij actieve sporten zoals skiën, skateboarden of fietsen gebruik kunt maken van de LA3D om prima bruikbare en mooie video’s te maken. De stabilisatie van de LA3D lijkt zelfs nog iets beter te werken dan die van de HHG-01.

In de volgende video zie je wat er met LA3D mogelijk als je echt je best doet om soepele video’s te maken. Er is maar weinig beweging en trilling in de video’s te zien, en met wat meer oefening wordt het beeld nog mooier en krijgt je video een echte professionele uitstraling. Door gebruik te maken van de pan-functie kun je soepel draaiende beelden maken. Daardoor wordt het mogelijk om ontzettend mooie video’s op te nemen zonder gebruik te maken van grote camera’s en zware professionele stabilisatoren.

Bijgevoegd nog een bonus video waarbij ik mee loop en ren met onze hond. Deze is opgenomen op de 120 fps stand van de Hero 4 GoPro. Ook hier valt op hoe mooi de video gestabiliseerd wordt.

Tijdens het opnemen van de bovenstaande video’s bleek dat de GoPro accu’s het zwaar hadden in de kou. Met enkele minuten liep de accu capaciteit sterk terug. Daarbij was het een uitkomst dat de LA3D voorzien is van een stroomaansluiting waarmee je de GoPro tijdens het filmen kunt bijladen. Dat zorgt ervoor dat je veel langer aan één stuk kunt filmen.

Lanparte LA3D
De Lanparte LA3D met het kabeltje om de GoPro op te laden via de batterijen van de LA3D

Doordat de LA3D voorzien is van ‘encoders’ in de motoren en een geavanceerde aansturing kunnen de motoren erg exact aangestuurd worden. Dat maakt dat de LA3D ook kan compenseren indien de arm tegendruk krijgt, bijvoorbeeld door rijwind. Volgens horen zeggen zou de LA3D voldoende kracht hebben om rijwind tot bijna 200 km/u te compenseren en dan nog stabiele opnames te maken, omdat ik tijdens de review periode niet beschikte over een geschikte suction-mount heb ik dat helaas niet kunnen testen. Je merkt wel dat de LA3D behoorlijk krachtig is als je tegen de arm drukt, dan piepen de motoren zachtjes en compenseert de arm de tegendruk. Bij de HHG-01 leidde dat meteen tot het op tilt slaan van de unit, waarmee die meteen tijdelijk onbruikbaar is.

De LA3D heeft al bluetooth hardware ingebouwd. Lanparte heeft aangegeven dat ze hier in de toekomst middels firmware updates meer functionaliteit aan toe gaan voegen zoals draadloze bediening.

Lanparte LA3D

Conclusie

De LA3D is een van de meest geavanceerde en flexibel in te zetten gimbals die op dit moment verkrijgbaar zijn. De mogelijkheid om de kop los te koppelen van de handgreep en de firmware te upgraden om nieuwe functionaliteit toe te voegen maken al een groot verschil. De LA3D onderscheid zich daarnaast ook van eenvoudigere gimbals met de geavanceerdere aansturing van de motoren waardoor je de LA3D ook bij tegenwind buiten je auto of op je motor kunt gebruiken en de verschillende gebruiksmodi waarmee je bijvoorbeeld ook vlak bij de grond kunt filmen en professionele effecten kunt realiseren.

Lanparte LA3D

De LA3D moet concurreren met bijvoorbeeld de DJI Osmo. De Osmo is een stuk duurder (ongeveer 800 euro), maar die wordt al inclusief camera geleverd. Als je de LA3D combineert met een goede GoPro zoals bijvoorbeeld een Hero 4 ben je ongeveer hetzelfde bedrag kwijt. De LA3D is echter flexibeler dan de Osmo. Je kunt de kop loskoppelen en op afstand bedienen middels de bijgeleverde kabel iets wat de Osmo niet kan. Ook de mogelijkheid om meerdere typen action camera’s te gebruiken betekent dat de LA3D ook klaar is voor de toekomst. Indien er nieuwe camera’s uitkomen met meer mogelijkheden zoals 4K met meer frames per seconde, betere lenzen of andere verbeteringen kun je die gewoon op de LA3D monteren. En voor de kleinere beurs kun je de LA3D natuurlijk ook combineren met een eenvoudigere GoPro.

Combineer dat met de mogelijkheid om de firmware te updaten waarmee je nieuwe mogelijkheden kunt toevoegen en je weet dat je met een investering in de LA3D jarenlang schitterende, gestabiliseerde video’s kunt maken.

3 thoughts on “Lanparte LA3D review (Dutch)”

 1. Pingback: Lanparte LA3D gimbal review - Ricks Reviews

 2. Dag Rick,
  Enig idee hoe je een firmware update kan doen en waar het te vinden is? 🙂

  Vriendelijke groet,
  Okko

  1. Hoi Okko, ik zou even op de site van fotovideoretail.nl kijken. Als er nieuwe firmware beschikbaar is komt die daar op te staan. Mocht je daar vragen over hebben kun je hen ook mailen, dan kunnen ze je er meer over vertellen.

   Rick

Leave a Reply