Skip to content

MacWet fotohandschoenen review (Dutch)

Click here for the English version of this article.

De winter komt er weer aan, en dat biedt kansen voor (landschaps-) fotografen. Een prachtig landschap kan helemaal betoverend worden met een vers laagje sneeuw. Als de temperaturen dalen betekent dat echter ook dat je als fotograaf kunt kiezen: bevroren knokkels en afgestorven vingertoppen of proberen om je camera te bedienen met handschoenen aan. Dat tweede was voor mij nooit een succes, vaak heb je weinig grip en met dikke handschoenen houd je ook maar weinig gevoel over waardoor knoppen op de tast vinden moeilijk is. Meestal gooide ik mijn normale handschoenen daarom maar weer snel uit, en nam ik de koude handen op de koop toe.
Er is echter een oplossing: MacWet handschoenen. MacWet handschoenen zijn van origine ontworpen voor gebruik in de (water-)sport. Het marketingmotto van MacWet is ‘all grip, no slip’, waarbij de gebruikte materialen zorgen voor goede grip ongeacht of je ze droog of nat gebruikt. Ook hebben de handschoenen een sterk warmte regulerend effect, waardoor je handen comfortabel warm blijven maar nooit oververhit en zweterig worden. Deze sportieve handschoenen blijken door hun ontwerp ook uitermate goed geschikt voor fotografen die in de winter wat meer warmte nodig hebben.

20151203-DSC08017

De handschoenen

De MacWet handschoenen zijn uitgevoerd met een lange manchet die net boven de pols sluit. De manchet is voorzien van een elastische band met een klittenbandsluiting. Daardoor sluiten de handschoenen goed aan en eindigt de manchet comfortabel in de mouw van je jas waardoor kou geen kans krijgt. De Climatec uitvoering van de handschoenen is aan de bovenkant met fleece gevoerd. De voering is dun, maar isoleert goed. De binnenkant van de handschoenen is gemaakt van een materiaal dat het meeste weg heeft van dun en bijzonder soepel suède leer, het oppervlak voelt zacht als velours. Dit materiaal geeft je door de structuur uitstekende grip en doordat het erg dun is zit het ook erg comfortabel.

MacWet review
De binnenkant is gemaakt van suede-achtig materiaal

De handschoenen zijn verkrijgbaar in 2 kleuren, zwart en groen. De groene variant is ook prima geschikt voor natuurfotografen aangezien het een gedekte kleur is. Wat ook opvalt is dat de handschoenen in maar liefst 9 maten te krijgen zijn. De maat is gebaseerd op de breedte van je hand ter hoogte van de knokkels, en de maten lopen per halve centimeter op (met één extra tussenmaat bij 7.75 cm).

MacWet review
Met klittenband kun je zelf bepalen hoe strak de manchet moet zijn

In het gebruik

De MacWet handschoenen zijn erg comfortabel in het gebruik. Als je de handschoenen aantrekt voelt deze in het begin niet warm aan. Dat komt door het sterke warmte regulerende effect van de handschoenen, wat vooral veroorzaakt wordt door het materiaal aan de binnenkant van de handschoen. Daardoor blijven je handen continue comfortabel warm, maar krijg je nooit van die oververhitte zweethanden zoals je soms van gevoerde handschoenen krijgt.

MacWet review
Door het dunne materiaal houd je veel gevoel in je vingers

Door het dunne materiaal aan de binnenkant van de handschoenen houd je veel gevoel in je vingers over. Daardoor lukt het prima om de bedieningselementen op je camera op de tast te vinden en te bedienen. Ook de twee fase functie (scherpstellen / afdrukken) van je sluiterknop is prima te bedienen met de MacWet handschoenen aan, wat mij met gevoerde handschoenen aan nooit lukte. Het materiaal bied zoals beloofd ook erg veel grip. Zoals gezegd lijkt het een beetje op suède, wat voldoende stroef is en prima grip geeft op het metaal, kunststof en rubber waar je camera mee afgewerkt is. Ik heb de handschoenen ook nat gemaakt om te testen hoe de grip dan is, maar de stelling van MacWet dat ze ook nat goede grip bieden blijkt helemaal waar (overigens is het niet aan te raden om je camera te bedienen met natte handschoenen).
Doordat er zo veel maten beschikbaar zijn zou iedereen in staat moeten zijn om de juiste handschoen te vinden. Het goed opmeten van je handen is overigens wel van belang. Mijn review exemplaren zijn geleverd in maat 9.5, maar mijn handen zijn maar 9 cm breed. Daardoor zit de handschoen iets te ruim rondom de palm van mijn hand, en houd ik een klein beetje ruimte over bij mijn duimen. De handschoenen zitten nog steeds goed, maar het beste comfort behaal je met de juiste maat.

MacWet review
Mijn review-exemplaren waren een halve cm te groot, daardoor zitten ze iets te ruim en houd ik wat materiaal over bij mijn duim

Conclusie

De MacWet handschoenen zijn weliswaar ontwikkeld voor de (water-) sport, maar ook als fotograaf kun je hier veel plezier aan beleven. De handschoenen zitten erg comfortabel en houden je handen lekker op temperatuur, zonder overdadig warm te zijn. Doordat de handschoenen van dunne materialen gemaakt zijn houd je veel gevoel en heb je goede grip. Daardoor kun je ook met handschoenen aan nog lekker fotograferen en hoef voor de kou niet meer thuis te blijven.

Wil jij deze winter ook met lekker warme handen fotograferen? Klik dan op de onderstaande link(s) om deze handschoenen te bestellen bij Bol.com:

MacWet 9 cm in het groen

MacWet 9 cm in het zwart

Ps. let op dat je de juiste maat neemt, meet eerst je handen goed op!

Tags:

Leave a Reply