Skip to content

4V Design Sella camera strap (Dutch)

Saaie camerastraps zijn er in overvloed. Bij zo ongeveer elke camera krijg je een lelijke, vaak van synthetisch materiaal gemaakte strap. Als je een beetje pech hebt is die strap ook nog ontsierd met een groot merklogo in wit, geel of rood. Dat die straps lelijk zijn was ze misschien nog wel te vergeven geweest, ware het niet dat ze vaak ook nog erg oncomfortabel zijn. Ze zijn dun, schuren in je nek en aanpassen van de lengte is vaak een crime.

4V Design Sella review

Gelukkig is het vervangen van zo’n strap een makkie en zijn er bedrijven die wel weten hoe ze stijl, comfort en gebruiksgemak kunnen combineren. Eén van die bedrijven is het Italiaanse 4V design. Vorig jaar reviewde ik een polsstrap van dit mooie merk, en daar was ik behoorlijk van onder de indruk. Zo erg zelfs dat ik die strap nog altijd standaard aan mijn Sony A7 heb zitten. Soms is een polsstrap echter niet handig, als je bijvoorbeeld je handen vrij moet hebben. Voor die situaties levert 4V Design ook een aantal schouderstraps, waarvan de Sella naar mijn bescheiden mening de mooiste is. In deze review vertel ik je meer over de 4V design Sella in de kleur Coffee / Brown, oftewel donkerbruin met een cappucino-kleurige riem. De Sella is ook verkrijgbaar in donkerbruin met een licht-leren riem, of in het zwart met 4V’s speciale carbon-look leer (echt leer dat de uitstraling van carbon heeft, een aanrader voor race- en autofanaten).

4V Design Sella

De Sella is, net als de andere producten van 4V Design, gemaakt van schitterend Italiaans leer. 4V design gebruikt Toscaans leer, cuoio en ze worden gemaakt in Treviso. Italiaanser wordt het niet! Cuoio is overigens leer waarbij de buitenste huidlagen van het leer niet gebruikt worden. Daardoor is het leer soepeler en veel duurzamer. Het leer is sowieso veel minder gevoelig voor droogtescheurtjes. Ik kan dat overigens beamen, mijn Ergo Wrist Strap Large is na een jaar intensief gebruik alleen soepeler geworden. Het leer is nog altijd net zo mooi als toen de strap nieuw uit de doos kwam. Een leren strap is niet goedkoop, maar zeker deze straps van 4V design gaan jaren lang mee en worden alleen maar mooier tijdens het gebruik. Dat het echt leer is ruik je trouwens meteen, bij het openen van het doosje komt je een rijke leer-geur tegenmoet en de eerste dagen kun je bijna ruiken waar je je camera neergelegd hebt. Als je overigens niet zo houdt van de geur van leer dan hoef je je geen zorgen te maken, die sterke leergeur trekt na een aantal dagen weg. Dan ruik je het alleen nog als je met je neus dicht op het leer zit.

4V Design Sella review

4V Designs ‘signature’ kleur komt ook in de Sella weer voor. Het stikwerk op de strap is uitgevoerd in een cyaan-kleur, die erg mooi staat bij het bruine leer. Zoals je mag verwachten is de afwerking van de strap en het stikwerk uitstekend, en tot in de puntjes verzorgd. De zijkanten van het leer zijn met de hand geverfd om ze te laten matchen. Eén minpuntje van de Ergo Wrist Strap vond ik dat het 4V logo in verhouding tot de breedte van de strap vrij groot in het leer gedruk was. Dat hebben ze bij de Sella mooier gedaan, boven op het schouderstuk staat aan één kant een subtiel 4V-logo en aan de andere kant staat de Sella-naam gedrukt.

4V Design Sella review
Perfecte afwerking tot in de puntjes

Het gedeelte van de strap dat op je schouder of nek rust is voorzien van een dikke zachte padding van memory foam, en heeft een ergonomische vorm. Daardoor snijdt de strap nooit, en valt hij mooi om je lichaam. Aan de binnenkant is hij voorzien van een rubber-achtige coating voorzien van het 4V logo in de cyaan-kleur. De coating voelt erg stroef aan, waardoor de strap erg fijn op je schouders blijft liggen. Door het gebruik van memory foam past de padding zich aan je lichaam aan waardoor je geen drukpunten krijgt op bijvoorbeeld je sleutelbeen.

Aan de bovenkant loopt de draagriem over het schouderstuk heen. Deze is op twee plaatsen door het schouderstuk heen gevoerd om te zorgen dat hij stevig op zijn plaats blijft. De draagriem is voorzien van een echte koperen gesp met een koperen roller. Deze hoogwaardige sluiting zal zonder problemen jaren mee gaan. Door de gesp kun je de riem makkelijk in lengte aanpassen. De maximale lengte van de Sella is 134 cm en de minimale lengte is 102 cm. Daardoor is hij voor iedereen passend te maken.

4V Design Sella review
Met de gesp is de lengte van de riem makkelijk aan te passen aan ieder lichaamstype

De strap wordt geleverd inclusief een montagesetje. Op mijn Sony A7 heb ik de bandjes direct aan de montagepunten op mijn toestel vast gemaakt. Als je een toestel hebt met een ander soort montagepunten kun je gebruik maken van de bijgeleverde ringetjes. 4V Design levert bij de Sella ook nog kleine leren beschermstukjes (uiteraard in bijpassende kleur, het blijven Italianen hé!) die voorkomen dat de metalen ringen je toestel beschadigen.

Gebruik

Alle aandacht die 4V design in het ontwerp van de Sella strap heeft gestoken zorgt ervoor dat het in het gebruik een fantastische strap is. Het schouderstuk ligt erg comfortabel op je schouder of in je nek en door de coating blijft de strap goed op zijn plaats, óók als je hem losjes op je schouder hebt liggen. De verstelbaarheid is royaal en met het grote bereik tussen minimale en maximale lengte is hij goed aan te passen aan ieder lichaamstype en iedere voorkeur. Montage aan je toestel is flexibel en met het bijgeleverde montagesetje kun je de Sella aan vrijwel iedere camera monteren. Door het brede schouderstuk is de Sella prima geschikt voor alle typen camera’s, van compacte systeemcamera tot stevige spiegelreflex met een zoomlens. Voor de allergrootste en zwaarste toestellen kun je altijd uitwijken naar de Lusso Large strap.

4V Design Sella review

Direct uit de verpakking is het leer al erg soepel en comfortabel in gebruik. Gezien mijn ervaringen met mijn andere 4V strap verwacht ik dat het leer gedurende het gebruik nog een stuk soepeler zal worden, zonder dat het leer aan uitstraling inboet.

Conclusie

4V Design laat met de nieuwe Sella strap zien dat ze leermakers zijn met fotografen-hart. De 4V Design Sella is een van de mooiste camerastraps die je op dit moment kunt kopen. En het mooiste aan deze strap is niet eens het mooie leer of de topklasse afwerking, maar het feit dat deze strap stijl en functionaliteit zo mooi combineert. In het verleden moest je misschien kiezen tussen een mooie strap en een die functioneel en comfortabel is, maar dat hoeft met deze 4V Design Sella niet meer. Tijdens het gebruik vallen het schouderstuk met de dikke memory foam padding en het ergonomische ontwerp op. Daarmee is de strap minstens zo comfortabel in het gebruik als straps die alleen op functionaliteit gericht zijn. Combineer dat met een fantastische uitstraling en je weet dat deze strap zijn geld meer dan waard is. De Sella is te koop bij de fotohandel voor ongeveer 120 euro. Met de geboden kwaliteit moet deze strap minstens 10 jaar mee kunnen, dat is dus maximaal 12 euro afschrijving per jaar. Daarvoor ga je toch niet met zo’n lelijke fabrieksstrap lopen?!

4V Design Sella review

2 thoughts on “4V Design Sella camera strap (Dutch)”

  1. Pingback: 4V Design Lusso Large Top review (Dutch) - Ricks Reviews

  2. Pingback: 4V Design Lazo polsstrap review - Ricks Reviews

Leave a Reply