Laowa 105mm f2 STF Soft Transition Focus lens review (Dutch)

In deze review vertel ik je meer over de Laowa 105mm f2 STF (Soft Transition Focus) lens. De naam Laowa ken je misschien al, ze hebben in de afgelopen tijd een aantal bijzondere lenzen uitgebracht. Onder andere de 60 mm 2:1 macro lens en de 15 mm 1:1 groothoek macro lens die een hele nieuwe markt aanboorden. Beide lenzen zijn echt specialistische tools voor natuurfotografen (hoewel de 15 mm met zijn shift functie ook door architectuur fotografen gebruikt wordt). Met de nieuwe Laowa 105mm f2 STF lens (affiliate link CameraNU.nl) verbreedt Laowa zijn bereik. Deze lens is namelijk uitermate geschikt voor portretfotografie. Overigens is dit ook bepaald geen standaard, 13 in een dozijn lens. Door de toevoeging van een apodiserings element (ik zal het in deze review voor de leesbaarheid een APO-element noemen) is deze lens namelijk in staat om bijzonder mooie ‘bokeh’ of achtergrond onscherpte te creëren. In deze review vertel ik je daar meer over.

Laowa 105mm F2 STF review

De Laowa 105mm f2 STF lens is beschikbaar in Canon EF-, Nikon F-, Sony A- en E- en Pentax K-mount. In deze review gebruik ik de Nikon F-mount versie in combinatie met een Nikon D800 camera. Foto’s zijn bewerkt in Lightroom. De Laowa 105mm f2 STF kost ongeveer 900 euro.

Laowa 105mm F2 STF review

Soft Transition Focus

Deze lens krijgt de STF toevoeging aan zijn naam niet zo maar. Laowa heeft daarvoor een APO-element toegevoegd aan de lens. Er zijn meerdere fabrikanten die extra trucjes toegevoegd hebben aan hun lenzen om de kwaliteit van de achtergrond onscherpte te verbeteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Nikon 105mm en 135mm DC, of de legendarische Sony / Minolta 135 mm STF lenzen. Nikon’s DC lenzen gebruiken een andere techniek om een betere Bokeh te creëren. De Sony / Minolta STF lenzen gebruiken wel dezelfde techniek als de Laowa, maar die lens is met f2.8 / t4.5 iets minder lichtsterk dan de Laowa met f2 / t3.2. STF lenzen zijn overigens niet / minder geschikt om te gebruiken in combinatie met fasedetectie autofocus systemen van DSLR camera’s. De Laowa 105mm f2 STF lens is dan ook alleen handmatig scherp te stellen.

Laowa 105mm F2 STF review

Bij STF lenzen zie je altijd een lichtsterkte aanduiding in twee waarden, een f-stop waarde die de lensopening aangeeft en een t-waarde die iets zegt over de transmissiewaarde van de lens. Bij de meeste lenzen liggen de f- en t-waarden dicht bij elkaar. Bij een STF lens zit er een groter verschil tussen. De Laowa 105mm f2 STF heeft namelijk een transmissie waarde van t3.2, terwijl de diafragmawaarde f2 is. Dat komt door de techniek van de lens. Een STF lens gebruikt namelijk een APO-element. Simpel uitgelegd is dat een concaaf, licht ND-filter in de lens. Omdat het een ND-(grijs)filter is verlies je een klein beetje licht. Omdat een concaaf element dikker wordt naar de buitenkant wordt de lichtdoorlatendheid in de hoeken ook geleidelijk aan minder. Dat betekent dat je bij grote diafragma openingen zachte randen krijgt in je ‘bokeh’, zonder dat je lens minder scherp is op het scherpstelpunt. Het is dus heel duidelijk geen soft focus lens of filter, deze lens is namelijk vlijmscherp zoals je verder op in de review kunt zien. In onderstaande afbeelding van Laowa zie je het APO-element duidelijk zitten, midden in de lens.

Laowa 105mm F2 STF review
Het APO-element in de tekening van de opbouw van de lens

De Laowa 105mm f2 STF beschikt overigens net als bij de Nikon DC lenzen over twee diafragma ringen. Één diafragma (t-stop met 13 diafragma bladen) zit voor het APO-element, de andere op de gebruikelijke plaats in de lens. Helaas doen beide ringen hetzelfde, alleen is er één gemarkeerd met f-stops (met 8 diafragma bladen) en de andere met t-stops (met 8 diafragma bladen). Er is geen / vrijwel geen verschil te zien in de foto tussen het bedienen van de twee ringen. Dus bij de Laowa kun je helaas niet, zoals bij de Nikon DC lenzen, met de verschillende ringen bepalen of je de onscherpte vóór of achter je onderwerp wilt verzachten. Wat wel handig is bij de Laowa 105mm f2 STF lens is dat de t-stop ring klik-loos is. Daardoor is deze erg goed bruikbaar bij filmen, dan hoor je de klikjes van het verstellen niet terug op je opnames.

Lees verder op pagina 2 >>>

Laowa 105mm F2 STF reviewLees verder op pagina 2 >>>

Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.
2 Comments

Geef een reactie