Laowa 12 mm f2.8 D-Dreamer Zero-D review (Dutch)

12mm… Ooit was een 35mm lens een normale groothoek en 24mm lens was een extreme groothoek. Tegenwoordig wordt de groothoek steeds wijder en worden de mogelijkheden die we daarmee creëren ook steeds indrukwekkender. Een ding dat je wel vaak cadeau krijgt bij een ultra groothoeklens is vervorming (distortion). Uiteraard krijg je te maken met perspectivische vervorming waarbij grote gebouwen naar binnen toe lijken te lopen, een effect dat je bij groothoek nu eenmaal krijgt. Minder fijn is dat veel ultra groothoeklenzen ook nog veel lensvervorming hebben. Je krijg dan kromme lijnen of zelfs golvende lijnen. Dat is niet leuk voor een landschapsfoto, maar voor architectuur is het helemaal rampzalig. Sommige vervorming is nog wel softwarematig te corrigeren, maar dat leidt altijd tot enig kwaliteitsverlies. Veel extreme groothoeklenzen hebben echter complexe vervorming die ook softwarematig moeilijk aan te pakken is.

Laowa 12 mm f2.8 D-Dreamer Zero-D review

Daar is misschien een oplossing voor in de vorm van de Laowa 12mm f2.8 D-Dreamer Zero-D (in Nederland te koop bij CameraNu.nl). Zoals Laowa in de naam al aangeeft heeft deze lens bijna geen vervorming (Zero Distortion), wat een unicum is voor een ultra groothoek lens. In deze review ga ik uiteraard kijken naar de vervorming, maar ga ik ook de andere belangrijke aspecten van deze bijzondere lens nader onderzoeken.

Lees verder op pagina 2 >>>

Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.

Geef een reactie