Skip to content

Toshiba Q300 Pro review (Dutch)

Een SSD zoals de Toshiba Q300 Pro is tegenwoordig zo’n beetje verplichte kost voor PC’s of laptops in het midden en hoog segment. De voordelen van een dergelijke schijf voor opslag mogen duidelijk zijn, veel sneller dan een reguliere harde schijf waardoor je systeem veel sneller opstart en ook software veel sneller start. Gebruikers die foto’s of video’s bewerken kunnen een SSD ook goed gebruiken. Grote bestanden laden veel sneller en worden ook weer sneller weggeschreven, wat een betere gebruikservaring oplevert. De ontwikkelingen op het gebied van SSD’s gaan ontzettend snel, nieuwe modellen zijn sneller, bieden meer opslag en gaan veel langer mee dan de eerste modellen van enkele jaren geleden.

Toshiba Q300 Pro review

Als je gaat kijken naar een SSD voor in je systeem denk je misschien aan de ‘usual suspects’ zoals Samsung en Sandisk. Toch zijn er meer spelers in de SSD markt die mooie producten uitbrengen zoals Toshiba. Toshiba produceert zelf NAND geheugen zoals dat ook in SSD’s gebruikt wordt. Daarnaast ontwikkelt Toshiba ook zelf de controllers die voor SSD’s gebruikt worden en die grote invloed hebben op de snelheid van de SSD. Veel bekende merken maken gebruik van de techniek van Toshiba (bijvoorbeeld OCZ), maar Toshiba brengt ook zelf SSD’s op de markt onder haar eigen merknaam. In deze review vertel ik je meer over de Toshiba Q300 Pro SSD, het hoogst gepositioneerde model van Toshiba.

Toshiba SSD

In deze review bespreek ik de Toshiba Q300 Pro. Toshiba heeft daarnaast ook nog de Q100, en Q300 series die gericht zijn op minder veeleisende gebruikers. De Q300 Pro die ik in deze review bespreek is gericht mensen die de maximale prestaties van hun systeem eisen. Daarmee is de Toshiba Q300 Pro ook een logische keuze voor mensen die foto’s of video’s bewerken met hun PC of laptop. De Toshiba Q300 Pro is beschikbaar in 256, 512 en 1024 GB en concurreert in de markt met de hogergeplaatste modellen van Samsung zoals de Samsung 850 PRO. De Toshiba Q-serie SSD’s zijn voorlopig alleen verkrijgbaar in SATA uitvoering, er is nog geen m2 variant beschikbaar. De Toshiba SSD’s zijn alleen beschikbaar in 2,5 inch uitvoering en slechts 7 mm dik waardoor ze geschikt zijn voor inbouw in zowel zeer dunne laptops en uiteraard ook PC’s.

Het grote verschil tussen de Toshiba Q300 Pro en de goedkopere modellen van Toshiba (en andere fabrikanten) is enerzijds de snelheid en anderzijds de duurzaamheid. De Pro modellen maken namelijk gebruik van NAND geheugen met 2 bits per cel, in tegenstelling tot goedkopere modellen die gebruik maken van geheugen met 3 bits per cel. Het voordeel van 2 bits per cel is dat de opslag sneller is en duurzamer (omdat er minder lees-, en schijfacties uitgevoerd worden op de losse cellen). Het nadeel is dat er ook meer losse cellen nodig zijn om een bepaald volume te behalen, waardoor de kosten van 2 bits per cel NAND geheugen per MB hoger zijn. Dat zie je dan ook terug in de prijs van SSD’s met dit type geheugen die vaak enkele tientjes duurder zijn dan de basismodellen.

Toshiba Q300 Pro review
Voorlopig alleen verkrijgbaar in 2,5 inch met SATA aansluiting, nog geen M2 versies van Toshiba

Welke voordelen heeft dat 2 cels NAND dan in de praktijk? De schrijf en lees snelheden van moderne SATA SSD’s zijn grotendeels beperkt door de SATA verbinding. Schrijven gaat volgens specificatie met 520 MB’s per seconde, en lezen tot wel 550 MB’s per seconde. Het grote verschil voor de gebruiker zit hem daarom vooral in de duurzaamheid die bij een SSD uitgedrukt wordt in TBW, oftwel TeraBytes Written. De TBW geeft een indicatie van de duurzaamheid die je van een SSD kunt verwachten, het getal is bij een grotere SSD ook groter omdat er meer afzonderlijke cellen zijn. Bij een gemiddelde moderne 256 GB SSD zit dat ergens tussen de 40 en 70 TBW, maar de Toshiba Q300 Pro in 256 GB is dat al 160 TBW. Daar maak je het verschil, zeker als intensieve gebruiker. Denk maar aan iemand die video’s bewerkt, bij een stevige film heb je zo enkele tientallen GB’s geladen en weer weggeschreven. Een goedkoperere SSD is daarbij sneller uitgeput. Dus goed kijken naar de TBW’s is een goed idee als je de SSD intensief wilt gebruikt.

Een ander voordeel van de Toshiba Q300 Pro is zijn lage energie verbruik. Dat zal voor een PC gebruiker niets uitmaken, maar zeker voor een laptop-gebruiker is het energie verbruik wel zeker van belang voor een langere accuduur. De Toshiba Q300 Pro in 256 GB variant verbruikt tijdens het lezen en schrijven volgens specificatie 3.3 watt, een redelijk gemiddeld verbruik voor een SSD. De Toshiba Q300 Pro valt wel op door zijn lage stand-by verbruik, volgens specificatie slecht 125 mw. Dat is 2,5 tot 3 keer minder dan vergelijkbare SSD’s. Zeker omdat je SSD veel tijd staat te wachten tot je data gaat lezen en schrijven maakt dat een groot verschil voor de accu van je laptop. Mooi meegenomen!

De Toshiba Q300 Pro in de praktijk

De Toshiba Q300 Pro ziet er van buiten uit als elke andere SSD. Voordeel is dat hij slechts 7 mm dik is en daarmee ook past in zeer compacte laptops met weinig inbouwruimte. De behuizing is gemaakt van stevig metaal om de SSD goed te beschermen.

Toshiba Q300 Pro review
Ziet er hetzelfde uit als elke SSD, maar eens stevige behuizing beschermt de SSD goed

De snelheid van de Toshiba Q300 Pro is uitstekend. Bij een korte test met de tool AS-SSD die gebruikt wordt om SSD’s te testen laat zien dat de Q300 dicht in de buurt van de specificaties komt. Sequentiële leessnelheid laat 490 MB/s zien en schrijven lukt bij de Q300 Pro met 456 MB/s, waarbij aangetekend moet worden dat SSD’s met grotere opslagcapaciteit vaak net iets sneller zijn dan de hier geteste 128 GB versie. Ook de acces-tijden zijn laag, denk aan honderdsten tot tienden milliseconden wat zorgt voor een snelle gebruikservaring. Ook de gebruikte laptop heeft invloed, ik heb deze test uitgevoerd op een laptop met Intel Core i5 7200 en 16 GB geheugen, een systeem dat meer gericht is op zuinigheid dan pure snelheid, dat heeft ook invloed op de werkelijk gemeten snelheid.

Conclusie

Een SSD is een upgrade voor vrijwel elke PC of laptop die nog alleen een klassieke harde schijf heeft, maar ook als jouw PC uitgevoerd is met een SSD uit de eerste generatie dan kan investeren in een nieuwe SSD voordeel opleveren. Als je dan gaat zoeken is het aan te raden om niet zomaar de goedkoopste SSD te kiezen, maar goed na te denken waar je je SSD voor wilt gaan kiezen. Een intensieve gebruiker kan veel plezier hebben van een duurdere SSD die vooral langer mee gaat dan een budget model. Als je dan op zoek gaat naar een snelle en duurzame SSD dan zou ik je zeker aanraden om de Toshiba Q300 Pro te overwegen. De prestaties van de Toshiba Q300 Pro zijn uitstekend, en de TBW’s (duurzaamheid) is klasse-leidend. In Nederland moet je dan misschien even wat langer zoeken want niet elke hardware winkel verkoopt de SSD’s van Toshiba, maar het is zeker de moeite waard om naar een Toshiba op zoek te gaan.

Toshiba Q300 Pro review
Als je op zoek bent naar een snelle en betrouwbare SSD dan is deze Toshiba een aanrader

 

Leave a Reply