Benro TMS07A statief + Sunwayfoto XB28II statiefkop review (Dutch)

In het gebruik

Wat meteen opvalt is dat de combinatie van de Benro TMS07A en de Sunwayfoto XB28II compact en licht van gewicht is. Met deze combinatie heb je eigenlijk geen redenen meer om je statief thuis te laten. De set past prima in mijn middelgrote schoudertas en in mijn grote schoudertas of mijn rugzak raak ik het statief zelfs letterlijk kwijt. In het veld valt de degelijkheid en het stabiele gevoel meteen op. Je merkt aan alles dat de Benro TMS07A en de Sunwayfoto XB28II klein zijn, maar ook bestand zijn tegen intensief gebruik.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Deze combinatie past zelfs in mijn meest compacte schoudertas

Tijdens macrofotografie is de extreem lage minimale werkhoogte van 11 cm van de Benro TMS07A ideaal. Je legt de poten makkelijk helemaal horizontaal en doordat het statief klein is zit het je eigenlijk nooit in de weg. Dat is met een fullsize statief vaak wel anders, vaak is het daarmee een behoorlijk gevecht om die lange poten ergens weg te steken zonder dat ze je onderwerp wegjagen of ergens onbedoeld op je foto verschijnen. De exacte bediening van de Sunwayfoto XB28II helpt bij het bepalen van je compositie. Met een beetje creativiteit kun je de snelkoppelingsplaat zelfs gebruiken als een officieuze macrorail om makkelijker scherp te stellen (zij het met een beperkt bereik).

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Door het snelkoppelingsplaatje los te zetten en een klein beetje te schuiven heb je een semi-macrorail. Door de knopjes die er op zitten kan je camera namelijk nooit uit de kop schuiven. Ideaal om snel even het scherpstelpunt aan te passen.

Als je de combinatie inzet als allround statief moet je vaak een beetje creatief zijn door de beperkte maximale hoogte van 61 cm. Toch vind je op veel plaatsen wel een tafel, stenen leuning of andere enigszins stabiele ondergrond die je de benodigde hoogte biedt. Door het compact ontwerp heb je normaal gesproken slechts een klein beetje ruimte nodig om het statief op te kunnen stellen.

De panoramafunctie van de Sunwayfoto XB28II is werkelijk waar een geniale oplossing. Een ongelijke ondergrond is geen enkel probleem voor deze slimme kop. Je stelt je statief zo recht mogelijk door gebruik te maken van de individueel in te stellen poten van de Benro TMS07A en corrigeert de rest met het balhoofd. Daarna is het maken van goede rechte panoramafoto’s echt een eitje. Zeker als je gebruik maakt van de handige gradenschaal. En dat allemaal zonder moeilijke of dure levelingbase.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een snelle panorama met gebruik van de panoramafunctie op de Sunwayfoto XB28II

Wat betreft het draagvermogen heeft de combinatie mij verbaasd. Met een maximale theoretische belasting van 4-4,5 kilogram kun je de set gebruiken met camera’s en lenzen tot een maximaal gewicht van 1,25-1,5 kilogram (rekening houdend met een relatief voorzichtige omrekenfactor van 3). Ik heb de combinatie gebruikt met onder andere mijn Nikon Df met een Nikon 105 mm AFS f2.8VR Micro lens die in totaal een heel eind richting de 1,5 kilogram gaan, en dat werkt zonder enig probleem. De combinatie geeft daarbij geen krimp, mits je natuurlijk zorgt dat de poten voldoende breed opgesteld zijn in verband met de lengte van de zware lens.

Uiteraard werkt de combinatie ook perfect in combinatie met een compacte systeemcamera zoals mijn Sony A7 met de ultracompacte Sony Zeiss 35mm f2.8 lens er op. Sterker nog, die combinatie krijg je met gemak in een kleine schoudertas en biedt een extreem compacte en lichtgewicht kit voor landschapsfotografie.

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Een ‘match made in heaven’ die Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II

Conclusie

De Benro TMS07A en de Sunwayfoto XB28II zijn naar mijn idee een ‘match made in heaven’. Deze combinatie van een compact, zeer macrowaardig statief en een kleine maar stevige kop neem je makkelijk mee en biedt je toch een hoop flexibiliteit. Prijstechnisch krijg je veel waar voor je geld. De Benro TMS07A kost je €99,95 en de Sunwayfoto XB28II kost €59,95 (€49, 95 als je voor de gewone XB28 zonder panoramaverstelling op de kop gaat) en daarmee haal je veel kwaliteit in huis. Beide zijn vrijwel geheel gemaakt van metaal en zijn van professionele kwaliteit. Daardoor weet je zeker dat deze kit ook na vele jaren intensief gebruik nog als nieuw zal werken. Wat mij betreft een echte aanrader.

Koop de Benro TMS07A hier via CameraNU.nl de Sunwayfoto XB28 hier via CameraNU.nl. Je kunt via deze link ook een complete macroset kopen bij CameraNU.nl, bestaande uit de Benro TMS07A, Sunwayfoto XB28 en een Sunwayfoto MFR150S macrorail (klik hier voor mijn review van de Sunwayfoto MFR150S macrorail).

<<< Terug naar de eerste pagina

Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II review
Of je vandaag nu links of rechts gaat, met de Benro TMS07A en Sunwayfoto XB28II kun je altijd uit de voeten
Help me keep my blog online, use one of my affiliate links to buy the products I review or use the banners in the sidebar. It doesn't cost you any extra, but I'll make a small commission on every sale.

Geef een reactie