Skip to content

YoloLiv Instream review (Dutch)

(Live) Streaming wordt steeds populairder. Dat is logisch ook, met een smartphone en een internet verbinding kun je online gaan en je gedachten, producten, avonturen of wat dan ook met de rest van de wereld delen. Maar wat als je een professionele stream wilt maken voor Instagram, TikTok of Zoom? Met meerdere camera’s, overlays, meerdere microfoon en foto’s, documenten en video’s wilt invoegen? Dat was tot voor kort niet mogelijk. De platformen laten je namelijk alleen streamen vanaf een smartphone of tablet. Dat probleem lost YoloLiv op met haar Instream. In deze review vertel ik je meer over de hardware en functionaliteit van deze live streaming box.

YoloLiv Instream review

In deze review bespreek ik de YoloLiv Instream met de nieuwste softwareversie 3.0 (November 2022). YoloLiv brengt met enige regelmaat nieuwe software uit waarmee bestaande functionaliteit verbeterd wordt en nieuwe functionaliteit toegevoegd wordt. Versie 3.0 voor de Instream brengt bijvoorbeeld de nieuwe Zoom-app, mogelijkheid om video verticaal te kantelen en verbeteringen voor de stabiliteit. YoloLiv is zeer actief in het bijhouden en upgraden van hun apparaten. Zo kreeg de originele YoloBox recent nog een update waarbij nieuwe functies van de YoloBox Mini en Pro toegevoegd werden. Erg netjes want de originele YoloBox is al weer 3 jaar op de markt.

Beperkingen van Instagram en TikTok

Live streaming op Facebook, YouTube, Twitch of andere platformen kan al langer op een professionele manier. Daarvoor gebruik je meerdere camera’s, een HDMI-switcher en een pc op laptop en je kunt online. Of je neemt een YoloLiv YoloBox Mini of YoloBox Pro en doet daarmee alles in één handzaam apparaat. Deze platformen accepteren namelijk vrijwel alle bronnen voor een live stream en hebben daarin weinig beperkingen. Instagram en TikTok zijn anders in dat opzicht, zij accepteren namelijk alleen streams vanuit hun eigen app. En die zijn er helaas niet voor je PC of laptop maar alleen op een smartphone of tablet.

YoloLiv Instream review
YoloLiv Instream voor Instagram en TikTok (en sinds kort ook Zoom)

Dus professionele streaming met meer functionaliteit is helaas geen optie? Misschien toch wel… De YoloLiv Instream lost dat probleem namelijk op door de gehele functionaliteit van de YoloBox Pro onder te brengen in een streaming box voor verticaal streamen die wél op Instagram en TikTok kan streamen. Hoe dan? Nou de Instream is feitelijk een zeer uitgebreide Android tablet met een uitgeklede versie van het bekende smartphone- en tablet besturingssysteem van Google. Daardoor kon YoloLiv de apps van Instagram en TikTok op het toestel installeren en de functionaliteit van de YoloBox beschikbaar maken.

YoloLiv Instream – hardware

De Instream beschikt over een helder 7 inch LCD touchscreen voor monitoring en het bedienen van het toestel. Je hebt daardoor geen toetsenborden of andere accessoires nodig om te streamen. Het toestel zelf is voorzien van een ingebouwde accu van 10.000mAh waarmee je enkele uren kunt streamen zonder stroomaansluiting. De Instream beschikt over 1 USB-C poort om hem op te laden.

Daarnaast beschikt de Instream over 3 HDMI poorten, waarvan 2 inputs en 1 output. Ook kun je een USB-webcam op de Instream aansluiten. Daarmee heb je de mogelijkheid om 3 camera’s tegenlijk aan te sluiten. Met de output wordt het mogelijk om je stream live te monitoren op een groot scherm of bijvoorbeeld extern op te nemen.

YoloLiv Instream review
Veel in- en outputs bieden veel flexibiliteit

Buiten deze poorten beschikt het apparaat over een SD kaart slot om externe video’s, foto’s, achtergronden of andere grafische plaatjes in te voegen. Ook kun je de live stream op je SD kaart opslaan om deze later nog te hergebruiken of posten.

Intern beschikt de YoloBox over een moderne Snapdragon 845 CPU, die voorheen in high-end smartphones gebruikt werd.

Uiteraard heeft de Instream WiFi om verbinding te maken met het internet. Als je geen toegang tot WiFi hebt, bijvoorbeeld omdat je op locatie bent, kun je ook gebruik maken van 4G via het ingebouwde 4G modem. Hiervoor kun je een simkaartje in de Instream steken.

Bouwkwaliteit van de YoloLiv Instream

De Instream is vrij compact gezien alle functionaliteit die erin zit. Met een gewicht van 600 gram is de unit ongeveer even zwaar als een recente iPad. Wat formaat betreft doet hij een beetje denken aan een TomTom. De lengte is een 188mm en de breedte is 113mm. Wat betreft bouwkwaliteit maakt het toestel een solide indruk. De kunststof behuizing is zeer degelijk en onderdelen sluiten nauw op elkaar aan.

YoloLiv Instream review
Zo groot als een TomTom, maar veel meer functionaliteit

Streams

Met de YoloLiv Instream kun je dus streamen op Instagram en TikTok, geheel in de stijl van die platformen wordt dat een verticale stream die goed werkt op mobiele apparaten. De maximale kwaliteit is 1080p met 60 frames per seconden, wat meer dan voldoende is voor een goede beeldkwaliteit. Zeker op de kleinere schermen die veelal voor deze platformen gebruikt worden.

Opstarten en apps

Wanneer je de Instream opstart kom je in het hoofdscherm terecht (als je na de eerste keer opstarten de setup doorlopen hebt). Hier zie je links boven de homepagina waar je de Instagram, TikTok of Zoom app kunt opstarten. Hierna log je hierop in zoals je gewend bent. Als je het beeld te klein vindt kun je het scherm ook beeldvullend maken.

Bediening van de streams

Links onderaan zie je de verschillende bronnen. Hier zie bijvoorbeeld de actieve HDMI inputs en USB camera’s. Hier vind je ook een plus teken waarmee je nieuwe bronnen kunt toevoegen. Een bron kan bijvoorbeeld een lokale video vanaf de SD kaart zijn, een bron die bestaat uit meerdere beelden zoals een Picture in Picture of video met tekst of bijvoorbeeld een PDF file. De mogelijkheden en aanpasbaarheid zijn bijna oneindig. En wat mooi is, je hebt geen ervaring met videobewerking nodig om bronnen te creëren. Alles werkt met hetzelfde gemak als je van je smartphone gewend bent.

YoloLiv Instream review
De bediening gaat op eenvoudige wijze via het touchscreen

Rechts zie je het menu voor de overlay’s. Hier heb je de keuze uit verschillende voorgeprogrammeerde voorbeelden. Deze kun je overigens ook weer naar hartelust aanpassen aan je wensen, kleuren, vormen, plaats in het beeld, formaat etc. Alles is makkelijk aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ‘lower thirds’ waarin je vaak een naam en functie ziet staan bij een interview. Of een logo, waarbij plaats en locatie vrij te kiezen zijn. Ook zijn er mogelijkheden voor web-overlays met (klikbare) links. Ideaal als je kijkers wilt verwijzen naar je webshop of andere content.

Helemaal onderaan aan de rechterkant zitten de verdere menu’s. Hier kies je bijvoorbeeld op welke wijze je wilt wisselen tussen bronnen (van stijlvolle overvloeiing tot cheesy en klassieke VHS-effecten die je kent van de vakantievideo’s van je oom). Ook kies je hier hoe het geluid gemixt wordt. Gaat het geluid mee met de actieve bron als je wisselt van camera of houd je één vaste geluidsbron.

Doelgroep voor de YoloLiv Instream

Wie gaat er blij worden van de YoloLiv Instream? In het kort – iedereen die professionele streams wil afleveren op Instagram of TikTok. Dat kan een marketeer zijn die het gigantische publiek op deze platforms wil bereiken maar die niet voldoende heeft aan een simpele smartphone livestream. Maar ook de lokale ondernemer die zijn trouwe klantengroep op afstand wil vertellen over zijn nieuwe aanbiedingen of acties.

Ook de reporter van de lokale of landelijke media kan met de Instream vanaf elke locatie live het nieuws brengen of evenementen verslaan. Een ideale optie om je kijkers of lezers meer bij het nieuws te betrekken.

Ook een gamer, YouTuber of influencer bent die meer contact wil zoeken met zijn publiek op deze platformen zal zeker blij worden van de Instream. De bediening is namelijk heel makkelijk, maar de functionaliteit zeer uitgebreid. Je kunt je stream daarmee zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. En als gamer wil je natuurlijk liever niet dat je streaming software op de achtergrond systeembronnen afsnoept van je systeem. Dus door de stream extern te realiseren hoef je daar ook niet meer naar om te kijken.

Conclusie

Wil je professioneel streamen op Instagram of TikTok dan is de Instream zo ongeveer je enige optie. Andere systemen bieden hier gewoonweg nog geen oplossing voor. De Instream is eenvoudig in het gebruik maar geeft je veel en uitgebreide functionaliteit. Daarmee til je je livestream naar een nieuw niveau en kun je volgers op professionele wijze aan je binden. Daarbij heb je naast de Instream en je camera’s eigenlijk niets extra’s nodig. Met 4G en de ingebouwde accu kun je net zo makkelijk streamen vanaf de hei als vanuit je studio.

YoloLiv snapt dat ondersteuning zeer belangrijk is bij apparatuur zoals deze, daarom zorgen ze voor regelmatige updates. Die voegen nieuwe functionaliteit toe, zoals de recent toegevoegde Zoom app, of verbeteren de stabiliteit

De Instream is verkrijgbaar bij de bekende foto- en videodealers in Nederland, België en Luxemburg en heeft een adviesprijs van 1579 euro. Dat is gezien de functionaliteit, bouwkwaliteit en goede software ondersteuning helemaal niet verkeerd. Je koopt de YoloLiv Instream bijvoorbeeld bij CameraNU.

Disclaimer: ik werk voor de importeur van YoloLiv, daarom is dit geen oordeelvormende review zoals je normaal van mij gewend bent. Wel vertel ik je over de functionaliteit en hoop ik dat je met deze informatie vast kunt stellen of de YoloLiv Instream een oplossing kan zijn voor jouw (streaming) vraag.

Leave a Reply