Skip to content

Luminar 2018 review (Dutch)

Luminar 2018 is het nieuwste wapenfeit van softwareleverancier Skylum. Skylum was eerder bekend onder de naam MacPhun. Die naam riep bij mij de associatie met Mac’s op maar, maak je geen zorgen, Luminar 2018 is beschikbaar voor zowel PC als Mac. In deze review test ik de Windows versie op een Windows 10 pc. Onder aan het artikel vind je ook nog een promo-code waarmee je ook nog 10 euro korting krijgt op de basisprijs van 69 euro.

Wie op zoek gaat naar software om foto’s te bewerken kan eigenlijk niet om Adobe heen. Het is niet voor niets dat photoshoppen synoniem is geworden voor het digitaal bewerken van foto’s. Toch zijn er vele interessante alternatieven op de markt, die allemaal hun eigen kracht hebben. Luminar is er daar een van. Luminar is al een aantal jaren beschikbaar en werd getuige de reviews van voorgaande versies bij elke nieuw versie een forse stap beter. Nu komt Skylum met de nieuwe Luminar 2018 versie van de software waarin ze naar eigen zeggen weer veel progressie hebben geboekt, zowel op het gebied van functionaliteit als gebruiksvriendelijkheid.

Luminar 2018 review

Als je Luminar moet plaatsen lijkt het op het eerste oog een mix van klassieke Photoshop CC, Lightroom CC en Instragram. Luminar biedt namelijk net als Photoshop CC de mogelijkheid om te werken met lagen. Net als Lightroom CC biedt het de mogelijkheid om eenvoudig je foto te ‘ontwikkelen’ door de toegang tot functies zoals belichting, hoge lichten, schaduw aanpassing etc. makkelijk en snel te maken. En net als Instagram is het mogelijk om te werken met een breed scala aan filters en presets om je foto’s snel en eenvoudig een helemaal andere uitstraling te geven. Met de vergelijking met Instagram doe ik Luminar overigens schromelijk tekort, dit is namelijk een stuk bijzonder krachtige software die veel verder gaat dan de eenvoudige Instagram filters.

Wat ontbreekt ten opzichte van Lightroom is de bibliotheek-functie voor het inladen, sorteren en beheren van je afbeeldingen. Die optie volgt echter in de loop van 2018 als gratis update en maakt van Luminar 2018 echt een pakket dat een volwaardig alternatief voor Lightroom kan zijn. Buiten de functionaliteit is er nog een reden om Luminar 2018 te overwegen als alternatief voor de Adobe software. Luminar koop je namelijk voor 69 euro (eenmalig). Let op: Aan het einde van de artikel vind je ook nog een promo-code waarmee je nog eens 10 euro korting krijgt op de aanschaf van Luminar 2018! Ter vergelijking: Adobe stuurt zijn gebruikers allemaal richting een Creative Cloud abonnement van €12.09 per maand (waarvoor je dan wel Lightroom en Photoshop CC en online opslag krijgt). Als je heel goed zoekt kun je Lightroom ook nog kopen, maar dan ben je ongeveer 120 tot 130 euro kwijt, en heb je geen recht op toekomstige nieuwe versies.

Nieuwe functies in Luminar 2018

Luminar 2018 is een grote update ten opzichte van de oudere versies. Naast een makkelijkere interface (daarover straks meer) zijn er een aantal nieuwe of sterk verbeterde functies beschikbaar.

Nieuw RAW engine

Een van de verbeteringen die Skylum zelf aangeeft is de nieuwe en verbeterde RAW engine. Aangezien ik de oudere versies van Luminar niet heb geprobeerd kan ik geen vergelijking maken. Wat ik wel kan is de vergelijking maken met Lightroom CC waar ik normaal gesproken al mijn foto’s in bewerk. Bij het inladen van de RAW bestanden valt op dat de RAW engine lekker vlot werkt en daarin niet onder doet voor Lightroom. Ik gebruik voor deze test mijn standaard fotobewerkingsmachine, een laptop met een Core i5 7-serie dual-core processor, 16GB intern geheugen en een 512 GB SSD.

De foto’s gebruiken standaard het kleurprofiel van de camera en zien er eigenlijk behoorlijk hetzelfde uit als de RAW’s in Lightroom. Dat is een lekker begin. Ik heb Luminar geprobeerd met bestanden uit mijn Nikon Df en Sony A7. Beide camera’s zijn al wat langer op de markt  en deze bestanden worden dan ook probleemloos ingelezen. Bij het bewerken valt wel op dat de ruimte om vooral hoge lichten en schaduwen aan te passen iets kleiner is dan bij Lightroom. Hoge lichten lijken een fractie eerder te clippen en schaduwen vertonen iets eerder ruis dan ik bij Lightroom zie. Hier is nog wat ruimte voor verbetering. Hierbij moet ik wel aantekenen dat de kwaliteit na de laatste update van begin januari al een stuk beter is dan daarvoor, een groot pluspunt.

Lens- en andere correcties

Een nieuwe functie in Luminar 2018 is de mogelijkheid om lensfouten makkelijker te corrigeren met behulp van de lenscorrecties. Deze functie zit al jaren in Lightroom en kan in Lightroom geautomatiseerd op basis van profielen correcties toepassen om bijvoorbeeld aberraties en vervorming te corrigeren. Luminar 2018 werkt jammer genoeg nog niet met lensprofielen maar heeft nu wel de mogelijkheid om deze zaken handmatig aan te passen. Dat kost meer tijd, maar geeft je wel meer controle over het proces. Met verschillende schuifregelaars corrigeer je vervorming, rood-groene of paarse aberraties en vignettering. Dat gaat eenvoudig en snel, maar ik hoop dat Skylum in staat is om in de toekomst ook met profielen te gaan werken om een deel van het werk te automatiseren.

Luminar 2018 review
Lenscorrecties worden toegepast via een eenvoudig en overzichtelijk menu, maar zijn nog niet geautomatiseerd

Nieuwe, krachtigere filters

Met de introductie van Luminar 2018 komen ook een aantal nieuwe krachtige filters beschikbaar. Gezien de enorme hoeveelheid filters en presets die in Luminar zitten noem ik er hier maar een paar die nieuw zijn of die ik interessant vind. Je vindt ook van elk filter een voorbeeld van de voor- en na foto. Let op! Ik heb de voorbeeldfilters zwaar aangezet om het effect goed zichtbaar te maken. Wanneer je de filters actief gaat gebruiken voor eigen foto’s is het mooier om hier subtieler mee om te gaan.

Sunrays

Dit leek mij in eerste instantie een beetje een speelgoed-filtertje, maar na gebruik moet ik die mening bijstellen. Dit filter biedt je de mogelijkheid om zonnestralen in je foto op te nemen. Het enige nadeel van dit filter is dat het soms wat lastig is om de ‘zon’ goed te plaatsen in je foto, het raster waarover je deze verplaatst is soms wat grof.

Als je het filter echter met enig beleid inzet is het resultaat erg leuk en geeft het je foto een extra dimensie. Uiteraard geldt ook hier, zoals met alle filters: toepassen met beleid. Het is makkelijk om je foto om te toveren tot een ware kermisplaat, maar als je er goed mee omgaat is het resultaat erg mooi!

Matte filter

Dit filter geeft je foto een klassieke filmachtige uitstraling. Het verzacht de kleuren en details en verhoogt de sfeer. Deze filters zijn minder mijn smaak, maar het matte filter van Luminar is veel, veel mooier dan de effecten die je via Instagram vaak op social media tegenkomt.

 

Image radiance

Dit filter viel mij op door het gemak. Ik heb wel eens gespeeld met Orton-layers in Photoshop om een afbeelding een ‘dromerige’ uitstraling te geven. Leuk om mee te spelen bij landschappen, maar ondanks dat ik er een actie van heb gemaakt in Photoshop best bewerkelijk. In Luminar 2018 zit een filter dat Image Radiance heet en een zeer vergelijkbaar resultaat biedt.

Gebruik van Adobe plug-ins

Dit is een slimmigheidje van Skylum om Adobe gebruikers over de streep te trekken. Als je veel Photoshop-plugins gebruikt heb je misschien het gevoel om ‘vast’ te zitten aan Adobe omdat je geen afscheid wilt nemen van je plug-ins. Daar hebben ze bij Skylum een list voor bedacht. Met Luminar 2018 wordt het namelijk mogelijk om je plugins mee te nemen en te blijven gebruiken in Luminar. Ik gebruik zelf alleen Silver effects, maar voor diehard plugin gebruikers moet dit een zegen zijn.

Ruisreductie

De nieuwe ruisreductie tool in Luminar 2018 werkt real-time, zoals het ook in Lightroom werkt. De oude versie had die mogelijkheid nog niet. Een groot voordeel want daardoor wordt het makkelijker om ruis effectief te verwijderen, zonder de details in je foto te verliezen.

Interface

De interface van Luminar 2018 is overzichtelijk en lijkt in sommige dingen best veel op Lightroom. Zo is de kleurstelling van de menu’s en de uitstraling van de schuifregelaars behoorlijk vergelijkbaar. Beter goed gejat dan slecht bedacht zullen we maar zeggen, en als Adobe veteraan voelt het toch vertrouwd aan. Toch zijn er onderscheidende zaken te vinden. Zo heb je een extra klik nodig om bij de uitgebreidere RAW-development instellingen te komen. Dit zijn de instellingen die in het ‘ontwikkelen’ scherm van Lightroom standaard op je scherm verschijnen, zoals je belichting, hoge lichten, schaduwen en kleuraanpassingen. Deze vind je in Luminar verstopt onder een afzonderlijke kop. Standaard kom je binnen in de filter-optie, waarmee je als beginner als snel aan de slag kunt zonder veel zoekwerk. Die nadruk op filters is een groot verschil met Lightroom, daar zitten namelijk ook best een aantal filters in maar die zijn veel verder weggestopt en voor een beginner minder makkelijk te vinden.

Luminar 2018 review
Het scherm biedt snelle toegang tot alle belangrijke instellingen, ook voor een gevorderde gebruiker

De interface van Luminar 2018 is overigens ook deels naar eigen voorkeur aan te passen. Je hebt dus de mogelijkheid om instelling die je veel gebruikt of belangrijk vindt een prominentere plaats te geven. Ik heb die behoefte nog niet gehad, en was al zeer tevreden met de standaard instelling.

Luminar 2018 review
Filters toepassen en aanpassen is snel en gemakkelijk in Luminar 2018

Conclusie

Ik was enigszins sceptisch toen ik voor het eerst aan de slag ging met Luminar 2018. Ik gebruik al jaren Lightroom en ben er voor mijn gebruik al behoorlijk mee vergroeid. Ik ben geen poweruser, maar heb inmiddels wel mijn maniertjes gevonden om de resultaten te krijgen die ik zoek. Toch is de overstap mij 100% meegevallen. Luminar 2018 heeft een prettige interface en duidelijke bediening. De resultaten van de RAW conversie liggen voor mijn gevoel nog een beetje achter op Lightroom. Skylum zet continue stappen op dat gebied, dus ik heb er vertrouwen in dat ze instaat zijn om die achterstand te lopen of in ieder geval fors te verkleinen. De filters van Luminar 2018 vallen in positieve zin op. Ondanks dat je er heerlijk mee kunt spelen is het absoluut geen speelgoed, maar zijn het krachtige hulmiddelen die een foto in een handomdraai kunnen veranderen en als je een beetje met beleid te werk gaat ook kunnen verbeteren.

Dan de grote vraag, voor wie is Luminar 2018? Luminar 2018 is in de eerste plaats een uitstekende tool voor amateurfotografen (zowel beginners als gevorderden) die wel krachtige software zoeken om foto’s te bewerken, maar die geen behoefte hebben aan een duur en terugkerend abonnement van Adobe. Zij zullen in Luminar 2018 alles vinden dat ze nodig hebben om hun foto’s nog beter en mooier te maken. Luminar biedt een goede opstap voor mensen die nog weinig of geen ervaring hebben, maar is ook dermate krachtig dat een gevorderde gebruiker er goed mee uit de voeten kan.

De systeemeisen zijn overigens goed te overzien, meer dan een i3 processor en 4 GB intern geheugen heb je niet nodig om Luminar 2018 op een Windows (8+) PC te draaien. Een Mac moet van na 2009 zijn om aan de slag te kunnen. Uiteraard zullen de prestaties sterk afhankelijk zijn van het systeem dat je gebruikt en het formaat van de foto’s die je opent.

Voor de (semi) professional lijkt het ontbreken van een bibliotheek voor nu nog een bezwaar. Daardoor is het bewerkelijker om grote hoeveelheden foto’s te sorteren en uitzoeken. Vrijwel alle andere functionaliteit die je als professional nodig hebt is aanwezig, en doet weinig onder voor zijn grote concurrent. Dat hoeft dus geen belemmering te zijn. Als Skylum de bibliotheek-functie in de loopt van het jaar middels een gratis update toevoegt is het naar mijn idee een mooi compleet pakket dat voor een bescheiden prijs zeer veel functionaliteit biedt. Of dat genoeg is om een verstokte Adobe gebruiker over te halen weet ik niet, maar als Skylum blijft door ontwikkelen op dit tempo gaat dat punt er wel aankomen.

Als je geinteresseerd bent in Luminar 2018 klik dan hier om de software te kopen op de website van Skylum (affiliate link). Als je bij de bestelling de promocode: RICKS invoert krijg je ook nog een keer 10 euro extra korting! Deze code is overigens ook geldig bij de aanschaf van Aurora HDR, een ander software pakket van Skylum.

Ik blijf Luminar voorlopig naast Lightroom gebruiken en als er grote, relevante updates zijn zal ik deze review proberen bij te werken.

Leave a Reply