Skip to content

CamFi review (Dutch) Update: CamFi Matrix toegevoegd!

Veel moderne camera’s bieden tegenwoordig WiFi of bluetooth om te koppelen met een smartphone of tablet. Middels die koppeling kun je foto’s overbrengen of kun je in sommige gevallen je toestel op afstand bedienen met of zonder live view. Maar wat als jouw toestel niet beschikt over die functionaliteit, of de ingebouwde functionaliteit is te beperkt (bij mijn Sony kon ik bijvoorbeeld wel op afstand bedienen, maar kon ik bijvoorbeeld alleen in JPEG fotograferen)? Voor die gevallen is er nu de CamFi (CameraNu.nl affiliate link). In deze review vertel ik je meer over de CamFi en het gebruik er van. Ik heb de CamFi gebruikt in combinatie met mijn Nikon D800, Samsung Galaxy S7 smartphone en een Windows 10 laptop. CamFi is uiteraard ook compatible met iPhone / iPad en Mac’s.

CamFi review

CamFi

De CamFi is een klein (maatje lucifer doosje) blokje met enkele aansluitingen en een ingebouwde accu. De CamFi biedt je de mogelijkheid om een hoop camera’s te voorzien van WiFi (op de site van CamFi vind je terug welke toestellen compatible zijn met de CamFi, de beperkende factor lijkt daarbij meer bij het toestel te liggen dan bij de CamFi). Dus met dit apparaat is je toestel uitgerust met WiFi, en dan?

Functionaliteit:

  • Live view op smartphone, tablet of pc/laptop
  • Volledige instelmogelijkheden via gekoppeld apparaat (denk aan diafragma, sluitertijd, witbalans, bestandstype, metering, etc. maar ook autofocus)
  • Een foto nemen
  • Video opnemen (mits je toestel dat ondersteunt)
  • Time lapse fotografie
  • Focus Stacking
  • Advance bracketing

Hoe dat werkt? Eigenlijk vrij simpel. Je sluit het apparaat middels een USB kabel aan op je camera. Standaard zit er een aansluitkabel met een Mini-USB aansluiting in de doos van de CamFi. Als je een andere aansluiting op je camera hebt, zoals de USB 3.0 poort op mijn Nikon D800, dan moet je de bijgeleverde kabel van je camera gebruiken. De CamFi beschikt daarvoor over een standaard USB-female aansluiting waardoor je elke normale USB kabel kunt gebruiken. De CamFi zelf kun je overigens middels een ‘hot-shoe’ mount op je camera monteren, of je gebruikt een L-bracket om de CamFi aan de zijkant van de camera te monteren zodat je hot-shoe vrij blijft. Het L-bracket dat in mijn geval bijgeleverd werd was helaas iets te klein voor mijn grote camera.

CamFi review
De CamFi wordt middels een USB kabel op je toestel aangesloten. Van weather sealing is zo natuurlijk geen sprake, maar de CamFi zelf is ook niet water dicht.

Na het aansluiten kun je de CamFi aanzetten. Deze beschikt namelijk over een ingebouwde accu waarmee het toestel ongeveer 6 uur kan functioneren. Opladen doe je met een standaard telefoonlader of vrije USB poort op je pc via een Micro-USB verbinding. Na het opstarten (dit duurt ongeveer een 20-30 seconden) kun je met je smartphone of pc zoeken naar het onbeveiligde WiFi-netwerk van de CamFi. Als de verbinding gelegd is open je de CamFi app op je telefoon of de CamFi software op je PC en wordt er automatisch verbinding gelegd met je camera. Nog even op de ‘Open Live View’ knop in de app klikken en je hebt een live weergave van het beeld van je camera. Als WiFi om welke reden dan ook niet werkt kun je de CamFI ook middels een normale UTP-netwerk kabel op je pc aansluiten.

De app / software

De app en software van de CamFi ziet er netjes afgewerkt en overzichtelijk uit. De belangrijkste functionaliteiten staan direct zichtbaar in beeld. Als je er op klikt of drukt wordt een makkelijk te bedienen schuifbalk getoond waarmee je de gewenste aanpassingen uit kunt voeren. Deze worden bij de D800 ook direct overgenomen door het toestel. Dus als je het diafragma in de app aanpast hoor je de lens meteen de ingestelde waarde overnemen. In de app en software kun je ook meteen instellen welk bestandsformaat je wilt gebruiken (RAW of JPEG).

CamFi review
De app is overzichtelijk en makkelijk te gebruiken

Ook is het mogelijk om foto’s van je toestel te downloaden. Daarbij ben je niet beperkt tot de foto’s die je met CamFi gemaakt hebt, maar kun je alle foto’s van je geheugenkaarten downloaden. De CamFi ondersteunt het kopiëren van volledige RAW bestanden, maar bij hoge resoluties zoals bij de 36 megapixel van de D800 kunnen die bestanden wel 80 mb groot zijn. Daardoor duurt het kopiëren zelfs met een 150 Mbit verbinding lang. Daarom maakt de CamFi gebruik van slimme compressie om de bestanden te verkleinen voor snellere weergave.

CamFi review
De software is net zo gebruiksvriendelijk als de app

Je kunt de software ook zo instellen dat elke nieuw gemaakte afbeelding direct naar je smartphone of laptop gestuurd wordt. Dat is vooral makkelijk om snel op groter beeld je foto te beoordelen. Zeker als je werkt met een tablet of laptop is het scherm een stuk groter waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld je focus te controleren.

Een andere mooie functie is dat je in je Live View beeld ook live kunt inzoomen. Dat is bijvoorbeeld handig bij handmatig scherpstellen. Op de app werkt dat makkelijk door gebruik te maken van de standaard ‘pinch to zoom’ functie van je smartphone. Na het zoomen heb je even een fractie eens stilstaand beeld, in die tijd haalt de CamFi het ingezoomde beeld op van je toestel. De kwaliteit van het ingezoomde beeld is, in ieder geval op mijn D800, meer dan scherp genoeg om trefzeker scherp te stellen.

In gebruik

Live View + instellen van je camera

Zoals eerder genoemd is de live view functionaliteit van de CamFi uitstekend. De framerate is wat lager dan op het scherm van je toestel (misschien ook afhankelijk van het gebruikte toestel), maar zeker goed bruikbaar voor het fotograferen van stilstaande / rustig bewegende onderwerpen zoals landschappen of portretten. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand deze functionaliteit gaat gebruiken voor sportfotografie.

CamFi review

Als je het beeld inzoomt wordt het beeld even stilgezet om daarna met een vergelijkbare framerate gerenderd te worden. Daardoor is deze ingezoomde weergave uitstekend bruikbaar voor het handmatig scherpstellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het maken van macro foto’s. Dan is het bekijken van het beeld op een groot scherm echt makkelijker dan het kleine scherm van je camera te moeten gebruiken.

Uiteraard is de CamFi bij het weergeven van het live view beeld afhankelijk van de mogelijkheden van je camera. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het scherpstellen. Je hebt de mogelijkheid om scherp te stellen door middel van autofocus. De snelheid daarvan wordt bepaald door je camera, mijn D800 gebruikt dan namelijk alleen contrast detectie en is vrij betrouwbaar maar wel erg langzaam. Als je een moderne Canon hebt met dual-pixel technologie zal dat vast sneller werken.

Het instellen van je camera is zoals beschreven een ‘makkie’. Met een hoop duidelijke knoppen in het beeld kun je de meest voorkomende functies aanpassen. In het menu vind je nog enkele aanvullende instellingen.

CamFi review

Fotograferen

Vanuit de live view stand kun je middels één druk op de knop een foto maken. Dit gaat makkelijk en snel. De CamFi is daarbij ook een handig hulpmiddel voor het maken van foto’s met lange sluitertijden. Je hebt namelijk ook volledige controle over je toestel in bulb-modus, dus sluitertijden van langer dan 30 seconden zijn geen probleem voor de CamFi.

CamFi review
Fotograferen met één druk op de knop. Let op, de beeld kwaliteit in de screenshots is lager dan deze in werkelijkheid is. Een bug in de screenshot app van mijn smartphone.

In deze stand is de CamFi een concurrent voor bijvoorbeeld de Triggertrap of een IR- / draadafstandsbediening. Het grote voordeel van de CamFi is natuurlijk dat je hier niet gebonden bent aan een kabel zoals bij de Triggertrap of een draadafstandsbediening. Ten opzichte van een IR afstandsbediening heb je als grote voordeel dat de CamFi een veel groter bereik heeft (tot wel 50 meter), je geen zichtlijn hoeft te hebben met je toestel en dat je geen last hebt van zonlicht waardoor een IR afstandsbediening wel eens wilt haperen.

De andere voordelen van de CamFi ten opzichte van de genoemde opties zijn natuurlijk dat je live beeld hebt van je toestel en dat je via de CamFi ook de instellingen kunt aanpassen. Iets dat je bij een Triggertrap of draad afstandsbediening moet missen.

Je kunt de CamFi ook gebruiken om video op te nemen. Ik kreeg dat op mijn D800 echter niet direct aan de praat en omdat ik nooit film met mijn toestel heb ik dat niet verder uitgezocht.

CamFi review

Geavanceerde functies

Naast dat je de CamFi in kunt zetten als een luxe afstandsbediening met live view zijn er ook een aantal slimme geavanceerde functies beschikbaar in de app. Omdat het toevoegen van functionaliteit grotendeels een softwarematig proces is zou het zo maar kunnen dat de functionaliteit in de toekomst verder uitgebreid wordt.

Op dit moment kun je bijvoorbeeld al gebruik maken van focus stacking, timelapse fotografie en advanced bracketing. Bij focus stacking maak je meerdere foto’s na elkaar waarbij de focus bij elke foto een klein stukje naar achteren verplaatst wordt. In (bijvoorbeeld) Photoshop voeg je de gestackte foto’s dan weer samen tot één afbeelding met een hele diepe scherptediepte. Deze techniek wordt vooral toegepast bij macro fotogratie omdat je bij macro vaak te maken hebt met een bijzonder kleine scherpte diepte. CamFi kan je daarbij helpen door verschillende foto’s na elkaar te maken en de focus voor je bij te stellen. Makkelijker wordt het niet! Het samenvoegen van de foto moet je overigens wel nog gewoon zelf in Photoshop doen, dat kan de app niet.

CamFi review
Screenshot van de focus stacking optie

Bij time lapse fotografie maak je een hele hoop losse foto’s, met een vaste tussenperiode van bijvoorbeeld 3 seconden. Als je vervolgend voldoende losse foto’s hebt kun je die samenvoegen tot een video waarin de tijd sneller verloopt. Een leuke functionaliteit om mee te experimenteren.

CamFi review
De timelapse functie biedt voldoende instelmogelijkheden voor de meeste scenario’s

Advanced bracketing is ook beschikbaar in de CamFi app. Op mijn D800 kan ik op het toestel zelf snel en makkelijk gebruik maken van bracketing, dus is deze functie niet zo belangrijk. Op consumenten-camera’s is bracketing vaak een lastigere instelling die diep in het menu verstopt zit. Daarbij is de functie van de CamFi wel handig. Advanced bracketing biedt wel veel instelmogelijkheden. Je kunt de belichting bijvoorbeeld aanpassen door de sluitertijden de beïnvloeden, maar dat kan ook door bijvoorbeeld te sleutelen aan de ISO-instelling of het diafragma. Dat biedt toch meerwaarde ten opzichte van de normale instellingen in je toestel.

Vergeleken met de concurrentie

Ik vergeleek de CamFi eerder in de review al met de Triggertrap en een kabel of IR-afstandsbediening. Maar tegen welke concurrenten moet je de 150 euro kostende CamFi eigenlijk afzetten?

De Triggertrap biedt een deel van de functionaliteit van de CamFi, je kunt bij de Triggertrap namelijk ook je telefoon gebruiken om je camera te bedienen. De Triggertrap is met zijn 30 euro een stuk voordeliger dan de CamFi, maar buiten de genoemde bediening niet te vergelijken. Er is geen mogelijkheid om de instellingen van je toestel aan te passen, je hebt geen draadloze verbinding en geen live beeld. Triggertrap is een prima alternatief voor mensen die alleen op zoek zijn naar een manier om hun camera te activeren voor bijvoorbeeld lange sluitertijden of time lapse.

CamFi review
De CamFi is perfect voor lange sluitertijden, door de draadloze bediening hoef je ook bij sluitertijden langer dan 30 seconden niet bang te zijn voor bewegingsonscherpte

Nikon biedt zelf ook een aantal afstandsbedieningen. Voor de consumenten camera’s kun je gebruik maken van de simpele IR-afstandsbediening van enkele tientjes. De Pro-modellen zoals mijn D800 hebben daar echter geen ontvanger voor. Bij de Pro-modellen kun je voor eenvoudig op afstand bedienen uitwijken naar een draadafstandsbediening van 35 euro. Wil je meer functionaliteit zoals een timer of draadloze afstandsbedieningen dan zit je al snel richting de 200 tot 400 euro. Wil je draadloos kunnen bedienen en kunnen instellen dan moet je al twee WR-1’s van 400 euro per stuk kopen. En zelfs dan heb je nog geen live view!

CamFi review
De CamFi in actie

Eigenlijk zijn er geen andere producten die voor de prijs van de CamFi dezelfde functionaliteit bieden. De alternatieven zijn of een stuk duurder, of bieden minder mogelijkheden. Dat tweede is misschien niet zo erg als je de uitgebreide mogelijkheden van de CamFi niet gebruikt, maar dat wil ook zeggen dat doorgroeien moeilijk is.

20161112-dsc_9317
Deze foto is gemaakt met de CamFi om het scherpstellen makkelijker te maken met de Laowa 105mm f2 STF lens, die alleen handmatige scherpstelling biedt. Door de CamFi te gebruiken hoefde ik niet op de natte grond te gaan liggen.

Stabiliteit

Ik heb tijdens de review op een enkel moment last gehad van een hapering. Je merkt dat het een vrij nieuw product is dat nog verder ontwikkeld wordt. De CamFi verloor bijvoorbeeld de verbinding met de camera of de live view opende niet meer. Allemaal geen grote problemen en met een keer opnieuw opstarten van de camera en of de app was het makkelijk op te lossen. Ik heb de CamFi voor deze review enkele weken intensief gebruikt en het aantal ‘storingen’ kan ik op één hand tellen. Geen bezwaar dus.

CamFi review

Update: CamFi Matrix

Na het afronden van de review informeeerde CamFi mij dat ze nieuwe functionaliteit aan de CamFi toegevoegd hebben: CamFi Matrix. Middels nieuwe software wordt het met CamFi Matrix mogelijk om meerdere camera’s tegelijk te bedienen vanaf één PC. Dat spreekt misschien niet iedereen direct aan, maar het is hoe dan ook indrukwekkende techniek. Deze opstellingen worden vaak gebruikt voor VR / 3d beelden, panoramische beelden of zelfs voor creatieve Event of bruidsfotografie. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een CamFi Matrix opstelling met Canon toestellen:

CamFi Review Matrix
Een CamFi Matrix opstelling met Canon camera’s (image: CamFi)

In het onderstaande filmpje kun je zien hoe de nieuwe software werkt, en dat het gebruik eenvoudig is. Ik heb het zelf niet kunnen testen aangezien ik geen stapel met camera’s en CamFi’s heb liggen, maar de beelden zijn veelbelovend. En het is een teken dat CamFi bezig blijft met het toevoegen van nieuwe functionaliteit aan de CamFi en de bijbehorende software.

Conclusie

De CamFi biedt de mogelijkheid om een hoop verschillende camera’s uit te breiden met een geavanceerde WiFi functionaliteit. En dat niet alleen, met een prijs van ongeveer 150 euro is de CamFi (CameraNU.nl Affiliate link)ook nog eens heel betaalbaar. Ik heb met veel plezier gebruik gemaakt van de CamFi en kunnen vaststellen dat het idee niet alleen erg goed is, maar de functionaliteit ook. De mogelijkheden die de CamFi biedt zijn indrukwekkend, en de bedieningen is makkelijk. Een aanrader voor iedereen die zijn bestaande toestel wilt uitbreiden met geavanceerde functionaliteit zonder meteen de hoofdprijs te hoeven betalen.

2 thoughts on “CamFi review (Dutch) Update: CamFi Matrix toegevoegd!”

  1. Pingback: CamFi WiFi review - Ricks Reviews

  2. Pingback: CamFi review (update: added CamFi Matrix functionality) - Ricks Reviews

Leave a Reply