Skip to content

4V Design Lusso Large Top review (Dutch)

4V Design is een mooi Italiaans bedrijf dat top kwaliteit spullen maakt. Ik ben een groot fan van Italië en Italiaans design. 4V Design is één van die bedrijven waar de Italiaanse waarden uit alles wat ze doen blijkt. Het is een bijzondere mix van onmiskenbare stijl, ouderwets vakmanschap en moderne engineering en ontwerp. Ik heb meerdere 4V Design producten gereviewd in het verleden, zoals de prachtige 4V Design Sella schouderstrap (lees die review hier) en de 4V Design Ergo polsstrap (lees die review hier). Na mijn review van de 4V Design Ergo posstrap is die eigenlijk vrijwel niet meer van mijn camera af geweest, en heb ik deze vrijwel continue gebruikt. Ik ben altijd groot fan geweest van polsstraps omdat die extra veiligheid en zekerheid bieden zonder dat je er last van hebt.

Click here to read this review in English

4V Design Lusso Large Top review

De 4V Design Ergo polsstrap was dan ook de perfecte oplossing voor mijn kleine Sony A7 met de nog veel kleinere Sony Zeiss 35mm lens. Echter sinds ik weer terug gegaan ben naar Nikon en een Nikon D800 gekocht heb zijn er ook momenten geweest waarbij alleen een polsstrap onhandig en oncomfortabel is. Mijn huidige ‘walk around’ kit is mijn D800 met de Sigma 35mm f1.4 Art lens. Bepaald geen lichtgewicht setje met een totaalgewicht van ongeveer 1,5 kilo. Ik gebruik die combinatie nog steeds met mijn 4V Design polsstrap, maar het was duidelijk dat ik ook een handige schouderstrap nodig zou hebben. Die heb ik inmiddels gevonden in de vorm van de 4V Design Lusso Large Top strap die ik in deze review bespreek.

4V Design Lusso Large Top review

4V Design Lusso Large Top

De schouder pad van de 4V Design Lusso Large Top is gemaakt van zeer mooi bruin leer. Dat ruik je ook meteen duidelijk als je de doos van de strap open maakt. De strap zelf wordt geleverd in een mooie witte doos met een cyaan kleurige sleeve. Als je de doos opent zit de strap verpakt in speciaal papier met het 4V logo er in gedrukt. Het papier zorgt ervoor dat de strap goed beschermd wordt tijdens het transport, maar draagt ook bij aan het gevoel iets bijzonders gekocht te hebben. Die genoemde leer geur is fantastisch, maar misschien ook wat overheersend voor sommige mensen (ik ben gek op de lucht van leer, dus ik vind het geen probleem). Gelukkig trekt de meest sterke geur binnen een dag of twee in de open lucht weg, dus als je niet zo van de geur van leer houdt hoef je je geen zorgen te maken. De geur trekt na de eerste dagen ook niet meer in je kleren of cameratas.

4V Design Lusso Large Top review

De 4V Design Lusso Large Top is een mooi strap om te zien. Ik heb de bruine versie, waarbij al het gebruikte leer een mooie tabak / cappuccino kleur heeft. Je kunt de strap ook krijgen in een bescheiden zwarte uitvoering. De band van de strap zelf is gemaakt van bruin, geweven katoen. De band is 20mm breed, en door de manier waarop deze geweven is is hij zowel  sterk als soepel. Dat is een groot pluspunt als je de strap in je tas wilt opbergen. Hij vouwt zich soepel op en zit daardoor niet in de weg. Dat is een groot voordeel ten opzichte van straps die gebruik maken van een geweven kunststof band zoals een polyester of andersoortig kunststof. Die banden bewegen vaak prima links en rechts, maar laten zich moeilijk draaien. Iets dat met de katoenen band van de Lusso Large Top geen probleem is.

4V Design Lusso Large Top review

De 4V Design Lusso Large Top is perfect voor zowel kleinere DSLR’s / Systeemcamera’s als ook grote zware (semi-)professionele toestellen en kan belast worden tot 20 kilogram. Voor een kleine, lichte camera zou je ook kunnen kijken naar de Lusso Medium of Slim of de Sella.

4V Design Lusso Large Top review
Made in Italy

De schouder pad verdient overigens wat extra aandacht. Zoals gezegd is deze gemaakt van prachtig Italiaans leer. 4V Design gebruikt alleen leer dat met natuurlijke materialen gelooid wordt. Door het gebruikte proces blijven de natuurlijke vetten en oliën in het leer behouden. Daardoor is het leer duurzamer en voorkom je dat het na verloop van tijd droogtescheurtjes krijgt zoals je bij goedkoop leer vaker ziet. Mijn 4V Design Ergo polsstrap is gemaakt van hetzeflde leer en die ziet er na lang intensief gebruik nog altijd als nieuw uit. Sterker nog, het leer wordt alleen maar mooier en mooier. De binnenkant van de schouder pad is gevoerd met zwart stof, dat voorzien is van een rubberachtige coating die zorgt voor extra grip. Daardoor schuift de band niet van je schouders. Leuk detail is dat de coating aangebracht is in de vorm van het 4V Design logo. Er is bij deze strap niet gekozen voor de herkenbare cyaan kleurige coating zoals bij andere producten. Het statige zwart past echter uitstekend bij de klassieke look van de strap.

4V Design Lusso Large Top review

De schouderpad is ergonomisch gevormd om te zorgen dat deze comfortabel is zowel als je hem gebruikt als schouder- of als nekstrap. De pad is gevuld met memory foam. Daardoor is deze zacht genoeg om te voorkomen dat de naden van je kleding in je huid drukken als je de strap erop draagt. De memory foam vormt zich na enkele ogenblikken ook nog naar de vorm van je lichaam om nog meer comfort te bieden.

4V Design Lusso Large Top review
The shoulder pad is very supple and forms to your body

Alle metalen delen van de 4V Design Lusso Large Top zijn gemaakt van massief koper. Degelijk en tevens mooi om te zien. De kleur van het metaal past uitstekend bij de bruintinten van de strap.

4V Design Lusso Large Top review
All metal parts are solid brass. Durable and good looking.

Quick release

Een van de leuke dingen die ik waardeer aan de producten van 4V Design is dat ze altijd kleine, slimme details in hun producten verwerken. Die maken de producten duurzamer, comfortabeler of makkelijker in gebruik zonder afbreuk te doen aan de uitstraling. Op De 4V Design Lusso Large Top hebben ze bijvoorbeeld het eerste echt mooie quick release systeem toegepast dat er goed uitziet. Het is voor mij van belang dat ik een strap snel en makkelijk van mijn toestel kan halen voor gebruik op een statief. Iets dat met de meeste schouder straps niet mogelijk is. Veel straps gebruiken namelijk zo’n verschrikkelijk systeem met lusjes die je door de oogjes van je camera lust en daarna door van die kunststof klemmetjes moet rijgen. Niet alleen een vervelend rotklusje, maar ook onmogelijk om snel te doen. Bij sommige meer op functionaliteit gerichte straps wordt gebruik gemaakt van kunststof snel sluitingen. Die werken op zich wel, maar sluiting die voldoende sterk zijn om een stevige camera met lens te dragen zijn vervolgens weer zo groot dat ze absoluut niet zouden staan op een strap als de Lusso Large Top.

4V Design Lusso Large Top review
The quick-realease system is both good looking and functional

Gelukkig heeft 4V Design een mooie oplossing gevonden die er zowel goed uitziet als goed en snel functioneert zonder degelijkheid, veiligheid en draagkracht in te leveren. Het quick release systeem kan een gewicht tot 10 kilo per clip aan (dus 20 kilo voor de hele strap), waarmee deze meer dan sterk genoeg is voor elke moderne camera. Het systeem maakt gebruik van sterk polyamide voor de lussen, leren beschermstukjes om krassen te voorkomen en koperen clips om de camera mee vast te zetten.

4V Design Lusso Large Top review

Verstelbaarheid

De 4V Design Lusso Large Top kan zowel als nek- als schouder strap gebruikt worden. Dat wil echter wel zeggen dat de strap over een groot bereik versteld moet kunnen worden. Gelukkig is dat geen enkel probleem. De Lusso Large Top kan ingesteld worden van 97 tot wel 155 cm. Daardoor werkt hij perfect voor zowel kleine als lange mensen en zowel om je nek als over je schouder. Ik ben een grote kerel, en ik kan de strap makkelijk als schouder strap gekruist over mijn borst dragen.

4V Design Lusso Large Top review
Adjustability is great, making it perfect for just about every photographer

Verstellen doe je met een eenvoudig systeem met koperen gespen die makkelijk schuiven. Gelukkig bieden ze meer dan voldoende weerstand om te voorkomen dat de strap ongewenst in lengte verandert.

4V Design Lusso Large Top strap in dagelijks gebruik

Ik ben behoorlijk verslingerd geraakt aan mijn Lusso Large Top strap. Ondanks mijn voorkeur voor kleine pols straps heb ik de Lusso Large Top niet meer van mijn camera gehaald sinds ik hem heb. Ik ben erg blij dat 4V Design gekozen heeft voor een combinatie van soepel katoen en leer voor deze strap. De strap is daardoor namelijk lichter dan een geheel leren strap en hij is erg soepel. Daardoor past hij makkelijk in mijn cameratas. Hij zit ook niet in de weg tijdens het fotograferen, wat ook een zeer groot voordeel is.

4V Design Lusso Large Top review

De schouder pad is erg comfortabel in gebruik en de memory foam vullen zorgt ervoor dat de strap zich goed naar je lichaam vormt. De grote verstelbaarheid is fantastisch. Zoals gezegd ben ik een grote brede kerel en dit is een van de eerste schouder straps die meer dan ruim genoeg is voor mijn hem kruislings over mijn borst te kunnen dragen. Ik hoef de strap niet eens tot de maximale lengte te verstellen om te zorgen dat mijn camera comfortabel op heuphoogte hangt. Op die hoogte hangt het toestel niet in de weg, heb ik mijn handen vrij (ideaal als je op stap bent met een klein kind) en hoef ik me geen zorgen te maken dat de camera naar voren zwaait en ergens tegenaan stoot. Als ik een foto wil maken kan ik de camera in één soepele beweging naar mijn oog brengen, zonder dat de strap daarbij in de weg zit.

Conclusion

De 4V Design Lusso Large Top is een prachtige camera strap. Het is 4V Design weer gelukt om een balans te vinden tussen stijl / uitstraling en praktisch gebruik wat een zeldzaam iets is. De strap werkt perfect voor een grote en zware camera en kan die belasting makkelijk hebben. Toch werkt de strap ook prima voor een lichter systeem. Dat komt door het gebruik van een bijzonder soepele katoenen band. Daardoor beweegt hij ook makkelijk mee met een lichtere camera zonder in de weg te gaan zitten. Het quick release systeem is een voorbeeld van geweldig industrieel ontwerp. Eenvoudig, mooi en toch bijzonder functioneel. Daarmee maakt deze strap echt een verschil met zijn concurrenten.

4V Design Lusso Large Top review

De strap ziet er goed uit en door het gebruik van kwalitatief hoogwaardig leer zal hij ook voor lange tijd mooi blijven. Het vakmanschap straalt er op alle mogelijke manieren vanaf, elke naad, elke steek zit perfect en straalt luxe en klasse uit. De 4V Design Lusso Large Top is geen goedkope strap met zijn adviesprijs van 120 euro, maar hij is elke cent waard in mijn optiek.

Als je interesse hebt in deze strap kun je op de website van 4V Design een lijst van de actuele dealers vinden.

4V Design Lusso Large Top review

2 thoughts on “4V Design Lusso Large Top review (Dutch)”

  1. Pingback: 4V Design Lusso Large Top camera strap review - Ricks Reviews

  2. Pingback: 4V Design Lazo polsstrap review - Ricks Reviews

Leave a Reply